Wat is interim

Wat is interim en hoe werkt het?

Werken als interim professional. Je hebt er wel eens van gehoord, of misschien ken je iemand die op interimbasis werkt. Maar wat houdt werken als interim professional precies in? Wat is interim precies? Wat zijn je rechten in deze arbeidsvorm en wie is je werkgever? En waarom zou je werken als interim professional? Dit zijn de kenmerken, voordelen en grootste verschillen met andere arbeidsvormen.

Wat is interim?

Interim is een voorvoegsel dat je gebruikt om aan te geven dat iemand een functie tijdelijk invult. Het komt van het Latijnse ad interim, wat in de tussentijd betekent. Een interim professional, ook wel gedetacheerde genoemd, staat onder contract bij een detacheringsbureau. Dit is een vast of tijdelijk contract waarbij het detacheringsbureau het salaris betaalt. Lees meer over detacheringscontracten. Als interim professional werk je via het detacheringsbureau op opdrachtbasis bij verschillende bedrijven. Zo werk je bijvoorbeeld eerst 6 maanden op opdracht bij ING en vervolgens 9 maanden bij Heineken. Een groot voordeel? Als interimmer krijg je ook doorbetaald als je tijdelijk geen opdracht hebt. Lees meer over de voordelen van detachering.

Interim versus zzp en vast

Het grote verschil tussen een interim professional en een vaste medewerker, is dat de interimmer op opdrachtbasis werkt bij verschillende bedrijven in plaats van voor het bedrijf waar hij onder contract staat (het detacheringsbureau). Dit zijn over het algemeen opdrachten van een aantal maanden, maar een jaar of langer is ook mogelijk. Voor een interimmer is het detacheringsbureau de werkgever. Dit is meteen het grootste verschil met een zzp’er. Een zzp’er werkt net als een interimmer op opdrachtbasis, maar hij/zij staat rechtstreeks onder contract bij de opdrachtgever. De opdrachtgever betaalt de zzp’er het salaris uit. Bij ziekte of wanneer een zzp’er geen opdracht heeft, zijn er geen inkomsten.

Interim, hoe werkt het?

Je weet nu wat interim betekent en waar een interim professional onder contract staat. Maar nu vraag je je vast af: Waar vind ik interim opdrachten? Het detacheringsbureau zoekt deze opdrachten voor je en zorgt ervoor dat je bij de opdrachtgever op gesprek mag komen. Als er een match is, begin je vaak direct. Hoe het detacheringsbureau weet welke opdrachten passen bij jouw ervaring en ambities? Daarvoor krijg je als interim professional een fieldmanager. Samen met je fieldmanager bespreek je je groeipad en bepaal je wat voor soort opdrachten daarbij passen. Je fieldmanager maakt samen met jou een persoonlijk ontwikkelingsplan en biedt daarbij passende trainingen aan.

Waarom werken als interim professional?

Als interimmer of gedetacheerde ontwikkel je jezelf op persoonlijk en professioneel gebied in een razendsnel tempo. Je krijgt een kijkje in verschillende bedrijfskeukens en bouwt een groot netwerk op. Hier heb je niet alleen nu profijt van, maar dit biedt je ook later in je carrière mogelijkheden. Ook als je nog niet precies weet waar jouw kracht ligt binnen je vakgebied, is werken als interim professional een mooie kans. Doordat je verschillende opdrachten uitoefent, ontdek je sneller wat bij je past. Tot slot investeert het detacheringsbureau meer in je groei en ontwikkeling dan een reguliere werkgever. Zo krijg je bij DPA een opleidingsbudget voor trainingen bij onder andere DPA Academy.

Meer weten over interim werken via een detacheringsbureau? Neem dan vrijblijvend contact op.

Carrière maken als interim professional?

Als interim professional kom je bij DPA in vaste dienst, maar ga je bij verschillende bedrijven met tijdelijke opdrachten aan de slag. Zo leer je in korte tijd uiteenlopende bedrijven en bedrijfsculturen kennen en bouw je een groot netwerk.

Een interim professional inhuren?

Een van de grootste voordelen van interim is voor opdrachtgevers dat je snel over het juiste personeel beschikt. Een ideale oplossing voor tijdelijke capaciteitsbehoeften die ontstaan bij bijvoorbeeld speciale projecten, zwangerschapsverlof of ziekte.