DPA-professionals-verschil-detachering-payroll
Blog

Verschil detachering en payroll

Ben je op zoek naar een nieuwe werknemer? Dan moet je een aantal keuzes maken. Wil je iemand vast in dienst en alle touwtjes zelf in handen hebben, ga je voor payroll of kies je voor detachering? De grootste verschillen tussen detachering en payroll zitten in de werving, arbeidsovereenkomst en kosten.

Bij detachering huur je een professional in via een detacheringsbureau. De professional vervult je vacature voor een bepaalde periode. Vaak huur je een interim professional in, omdat je specialistische hulp nodig hebt. Een werknemer inhuren via payroll lijkt veel op een werknemer vast in dienst nemen. Echter zijn er een aantal zaken die je uit handen geeft.

Verschil in werving van kandidaten

Kies je voor payroll, dan ben je zelf verantwoordelijk voor de werving en selectie van kandidaten. Dit doet een payroll bedrijf niet voor je. Pas bij indiensttreding van een kandidaat, neemt het payroll bedrijf het van je over. Kies je voor detachering, dan geef je de werving en selectie uit handen. Het detacheringsbureau koppelt de meest geschikte professional aan je vraag.

Verschil in arbeidsovereenkomst

Treedt een werknemer bij je in dienst via payroll? Dan staat de professional niet op de loonlijst van jouw bedrijf. Het payrollbedrijf verzorgt de administratie die hierbij komt kijken en neemt daarnaast de juridische verplichtingen uit handen. Denk hierbij aan vakantiegeld, loonstroken en jaaropgaven. Het beëindigen van een contract gaat gemakkelijk door het payrollcontract te beëindigen. Dit betekent ook dat de werknemer flexibel is om zijn contract na een bepaalde tijd op te zeggen.

In tegenstelling tot een werknemer die via payroll bij je in dienst treedt, gaat een gedetacheerd professional langetermijncontracten aan. Dit biedt zekerheid, omdat je precies weet hoe lang de medewerker beschikbaar is. De professional komt niet op jouw loonlijst te staan, maar het detacheringsbureau betaalt hem/haar voor je uit. Je hebt een betalingsplicht over de vooraf overeengestemde werkuren en periode. In geval van (langdurige) ziekte hoef je een interim professional niet door te betalen.

Verschil in kosten

Bij payroll staat de werknemer niet op jouw loonlijst. Het salaris wordt bepaald en betaald door het payroll bedrijf en is conform de cao. Wel betaal je het bedrijf een vergoeding voor de dienstverlening en ga je een overeenkomst aan met bijbehorende kosten.

Ga je een arbeidsovereenkomst aan via een detacheringsbureau? Dan betaal je het detacheringsbureau een vergoeding ter inhuur van de kandidaat. Deze vergoeding ligt hoger dan bij payroll. De werving en selectie is namelijk voor je gedaan en de dienstverlening is voor langere periode. Ook investeert het detacheringsbureau in begeleiding, training & opleiding van de interim professional.

Wil jij gedetacheerd werken?

Overweeg je om als interim professional aan de slag te gaan? Lees dan meer over de voordelen van detachering voor jouw carrière.

Interim professional inhuren?

Heb je snel tijdelijke versterking voor jouw organisatie nodig? Bekijk dan hoe DPA je kan helpen om de juiste professional te vinden.