DPA-professionals detacheringscontract of detacheringsovereenkomst
Blog

Detacheringscontract of detacheringsovereenkomst

Detacheringscontract, detacheringsovereenkomst, interimovereenkomst of interimcontract. De verschillende termen maken het niet makkelijker te begrijpen wat een dergelijk contract inhoudt. Wat betekent het precies? En waarom kies ik ervoor? Zowel werkgevers als werknemers hebben drie goede redenen voor het aangaan van een detacheringsovereenkomst.

Wat is een detacheringsovereenkomst?

Detachering is een vorm van flexibele arbeid waarbij een werknemer onder contract staat bij een detacheringsbureau, maar werkzaam is bij een externe opdrachtgever. Er is sprake van een driehoeksverhouding. Een werknemer met een detacheringscontract noem je een gedetacheerde of interim professional.

Waarom een detacheringscontract als werknemer?

Drie redenen om als werknemer te kiezen voor een detacheringscontract:

  1. Als interim professional heb je de zekerheid van een contract en salaris, ook als je tijdelijk geen opdracht hebt.
  2. Je ervaart een steile leercurve, omdat een detacheringsbureau investeert in jouw persoonlijke- en vakontwikkeling.
  3. Je bouwt een groot netwerk op.

Als interim professional heb je een contract bij een detacheringsbureau. Tijdelijk of vast. Je voert werkzaamheden uit op opdrachtbasis bij een opdrachtgever. Hier sta je als interimmer dus niet onder contract. Komt het project ten einde? Dan stop je bij de opdrachtgever, maar behoud je de detacheringsovereenkomst bij het detacheringsbureau. Die zoekt dan een nieuwe opdracht voor je. In de tussentijd krijg je doorbetaald. Met een detacheringscontract heb je dezelfde rechten als iemand die in dienst is bij een werkgever. Zo krijg je met beide contracten doorbetaald bij ziekte of verlof.

Waarom een detacheringscontract als werkgever?

Drie redenen om als werkgever te kiezen voor een detacheringscontract:

  1. Je bent ervan verzekerd specialisten in te huren.
  2. Je bent slechts voor een bepaalde periode gebonden aan de interim professional.
  3. Het detacheringsbureau neemt de werving & selectie voor je uit handen.

Detacheringsbureaus nemen interim professionals pas in dienst als zij beschikken over specialistische kennis en een hoog niveau. Het detacheringsbureau investeert daarnaast veel geld in opleiding van de interimmer. Daardoor neem je als werkgever altijd een specialist in dienst. Als werkgever heb je geen contract met de interim professional, maar met het detacheringsbureau. Hierin staat onder andere de projectduur. Komt het project ten einde? Dan komt ook deze overeenkomst ten einde. Een opdracht eerder beëindigen is ook mogelijk. Dit kan je veel kosten besparen

Overname detacheringscontract

Ben je erg tevreden over de werkzaamheden en wil je een interim professional overnemen van het detacheringsbureau? Dat kan. Vaak betaal je hier een fee voor, maar soms niet. Dit staat altijd vermeld in het detacheringscontract.

Wil jij gedetacheerd werken?

Overweeg je om als interim professional aan de slag te gaan? Lees dan meer over de voordelen van detachering voor jouw carrière.

Interim professional inhuren?

Ben je als werkgever geïnteresseerd in een samenwerking met een detacheringsbureau? Bekijk dan hoe DPA je kan helpen om de juiste professional te vinden.