Detachering-doorbetaling-ziekte
Blog

Doorbetaling bij ziekte detachering

Loonbetaling bij ziekte. Hoe zit dat precies? Stel je voor: je werkt als interim professional bij een bedrijf op opdracht en wordt plotseling ziek. Of je staat in de schoenen van de werkgever en jouw flexibele kracht wordt ziek. Het is ernstig en niet duidelijk wanneer de professional weer aan het werk kan. Wat doe je dan als werkgever? Ben jij of het detacheringsbureau verantwoordelijk voor doorbetaling? En wat doe je als interim professional? Ben je dan nog wel zeker van salaris? Het is voor zowel werkgever als interim professional belangrijk dat je je rechten kent wat betreft de verantwoordelijkheid, periode en hoogte van doorbetaling bij ziekte.

Wanneer doorbetaald bij ziekte?

Werk je als interimmer? Dan betaalt het detacheringsbureau waar je onder contract staat jouw salaris. Ook wanneer je ziek bent. Juridisch gezien moet het detacheringsbureau minimaal 70% van je salaris aan je uitkeren. Alleen wanneer je wettelijk minimumloon hoger ligt, betaalt het detacheringsbureau een hoger percentage. Het kan voorkomen dat je de eerste twee dagen niet uitbetaald krijgt. In dat geval staan er ‘wachtdagen’ vermeld in je cao of contract. Wachtdagen gelden niet bij elke ziekmelding. Ben je bijvoorbeeld ziek geweest en word je binnen vier weken weer ziek? Dan krijg je bij de tweede ziekmelding wel vanaf je eerste ziektedag doorbetaald. En wat moet je als werkgever dan doorbetalen? Helemaal niets. Het detacheringsbureau is verantwoordelijk voor deze kosten.

Hoelang doorbetaald bij ziekte?

Bij langdurige ziekte betaalt het detacheringsbureau maximaal twee jaar je loon uit. Daarna kun je aanspraak maken op een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Je wordt dan doorgestuurd naar het UWV.

Vervanging interimmer bij langdurige ziekte

Valt een werknemer weg door langdurige ziekte? Dan kan dit problemen veroorzaken voor de continuïteit van de business. Werken met een detacheringsbureau biedt daarom een groot voordeel. Valt een interim professional die je in dienst hebt weg door langdurige ziekte? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Het detacheringsbureau regelt op korte termijn een vervanger. Daarnaast zijn interimmers gewend snel te schakelen tussen werkgevers, waardoor hij of zij snel meedraait. Voor het aanleveren van een vervanger betaal je als werkgever opnieuw tariefkosten aan het detacheringsbureau. Dit staat in het contract vermeld.

Voordelen detacheringsbureau voor werkgevers

Ook werkgevers hebben profijt van het inhuren van een interim professional. Dit zijn de 3 meestgenoemde voordelen van samenwerken met een detacheringsbureau.

 1. Altijd de juiste expertise in huis
  Een groot voordeel van het inhuren van flexibele krachten via een detacheringsbureau, is de expertise die een interim professional meebrengt. Als werkgever ben je verzekerd van de juiste kennis, passend bij jouw vraag. Door de training & coaching die de professional van het detacheringsbureau krijgt, is hij of zij tevens up-to-date van alle vakkennis.
 2. Flexibiliteit van arbeidskrachten
  Wanneer je een gedetacheerde werknemer inhuurt, verbind je deze professional tijdelijk aan je bedrijf. Dit kan een voordeel zijn wanneer je een specifieke vraag hebt voor een bepaalde periode. Bijvoorbeeld voor een tijdelijk project of ter vervanging van een zieke medewerker. Je spreekt van te voren de duur van het project af en bent na deze periode niet meer gebonden aan de gedetacheerde. Dit bespaart kosten.
 3. Werving & selectie uit handen
  De werving & selectie van nieuwe kandidaten is een tijdrovend proces. Een detacheringsbureau neemt dat voor je uit handen. Het bureau beschikt over een groot netwerk en koppelt de beste kandidaat aan jouw vraag. Is er een match tussen jou en de kandidaat? Dan kan deze persoon meestal direct starten. Zo bespaar je veel tijd en moeite.

  Spreken de voordelen van een detacheringsbureau je aan en ben je op zoek naar ondersteuning van een interim professional? 
Bekijk de mogelijkheden voor werkgevers

Wil jij gedetacheerd werken?

Overweeg je om als interim professional aan de slag te gaan? Lees dan meer over wat detachering voor jouw carrière kan betekenen.

Interim professional inhuren?

Ben je als werkgever geïnteresseerd in een samenwerking met een detacheringsbureau? Bekijk dan hoe DPA je kan helpen om de juiste professional te vinden.