DPA Professionals hoe burnout voorkomen tips
Blog

Hoe voorkom je een burn-out? 10 tips!

Bij DPA begrijpen we als geen ander hoe belangrijk een goede work-lifebalans is. Werkgerelateerde stress, werkdruk, te hoge verwachtingen en te weinig rust kunnen resulteren in een burn-out. Hoe kun je een burn-out voorkomen? We geven je 10 tips.

Hoe voelt een burn-out?

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het belangrijk dat je een burn-out op tijd herkent. Hoe voelt een burn-out nou precies? Ken je de symptomen, dan kun je inschatten of je in de gevarenzone zit en kun je er op tijd bij zijn.

Burn-out verschijnselen:

 • Vermoeidheid en uitputting
 • Slapeloosheid
 • Concentratieproblemen
 • Slechte eetlust
 • Hoofdpijn, rugpijn of spierpijn
 • Onzekerheid en irritaties
 • Angstsymptomen
 • Fouten maken
 • Sociaal terugtrekken en isolatie

Voorkom een burn-out met deze 10 tips:

 1. Accepteer dat je niet alles perfect kunt doen
  Perfectionisme is een overwegend goede eigenschap. Je wil je werk graag goed doen en geeft altijd honderd procent. Maar deze eigenschap legt veel druk op je schouders. Zorg dat je niet doorslaat in dit perfectionisme en wees eens niet zo streng voor jezelf.
 2. Maak keuzes en stel grenzen
  Geef bijvoorbeeld aan dat je die extra klus op je werk er even niet bij kunt hebben of bel eens af voor die sociale verplichting.
 3. Maak tijd voor de kleine dingen
  Heb je het druk, dan vallen de kleine dingen vaak als eerste af. Denk bijvoorbeeld aan tussendoor een potje tafeltennissen met je collega’s of een korte wandeling maken als je thuiswerkt. Juist deze kleine momenten maken een groot verschil voor je gemoedstoestand en geven nieuwe, positieve energie. Zorg dus dat je er tijd voor maakt.
 4. Slaap en rust
  Zorg dat je ’s avonds genoeg slaap krijgt en vermijd snoozen in de ochtend. Snoozen maakt je alleen maar vermoeider. Daarnaast is het ook belangrijk om na een tijd van inspanning pauze te nemen. Werk dus niet aan een stuk door en laat in de avond je werk liggen.
 5. Neem de tijd voor een ochtendritueel
  In de ochtend zet je de toon voor de rest van de dag. Neem je ochtendritueel daarom eens onder de loep. Neem je wel de tijd om rustig te ontbijten en je klaar te maken voor de dag? Of kruip je meteen achter het stuur en duik je achter de computer?
 6. Zorg voor genoeg lichaamsbeweging
  Alleen maar zitten is slecht voor je. Niet alleen voor je lichaam, maar ook voor je geest. Wandel, ren, fiets of sport voldoende en je merkt snel het verschil.
 7. Leg die smartphone eens weg
  Zet je smartphone en andere digitale apparaten ’s avonds uit of leg ze weg. Door het licht van je beeldscherm blijf je alert en val je niet in een goede slaap.
 8. Vermijd je werkmail na kantooruren
  Open je werkinbox ’s avonds niet meer, anders raak je snel verleid om toch nog te werken. Je hebt je best gedaan, morgen weer een dag.
 9. Praat erover
  Benoem je problemen. Wees je bewust van je situatie en krop je zorgen niet op. Daarmee geef je ook vrienden of collega’s de kans je te helpen en valt er vaak een grote last van je af.
 10. Kies voor werk dat bij je past                                                             
  Heb je burn-out klachten die veroorzaakt worden door je werk? En is er geen ruimte voor verbetering? Ga dan is bij jezelf te rade of je wel op de juiste plek zit. Doe je dit werk omdat je het echt leuk vindt of omdat je talenten je in deze richting hebben geduwd? Kies voor een werkgever die rekening houdt met jouw behoeften. Overweeg je een carrièreswitch? Kijk dan eens bij onze vacatures, wie weet staat jouw droombaan erbij.

Meer lezen?
We hopen dat dit artikel je helpt om een burn-out op tijd te herkennen en te voorkomen. Wil je meer tips over persoonlijke ontwikkeling op werkgebied? Bekijk dan ook eens onze andere artikelen.

Klaar voor een nieuwe stap in je carrière?

Meer over werken bij DPA?

Neem contact op met onze recruiters

Stel je vraag aan een recruiter van DPA
IT Talentmanager Kirsten Haandrikman

Kirsten

Talentmanager Bel of WhatsApp: +31 657823251
DPA-Professionals-privacy-informatiebeveiliging-contact-directeur-Paul-Schraven

Paul

Directeur privacy & informatiebeveiliging Bel of WhatsApp: +31652302240
DPA-professionals-business-manager-sociaal-domein-Brigitte-Karelse

Brigitte

Business manager sociaal domein Bel Brigitte +31653627888