Je horizon verbreden? Detachering helpt je uit je comfortzone!

Blog 15 mei 2017 3 min. lezen

Wisselen van sector zorgt voor nieuwe uitdagingen en ervaringen. En je wordt er een stuk wijzer van. Na zes jaar in de modebranche gewerkt te hebben, besloot ik daarom om de overstap te wagen. Natuurlijk is dit is niet zo eenvoudig als het klinkt. Gelukkig bood DPA Supply Chain me de mogelijkheid om mijn horizon te verbreden via detachering. Bijna een jaar later kan ik concluderen dat dit een prima stap was.

Na mijn studie Fashion Management ging ik in de modebranche aan de slag als planningscoördinator en merchandise analyst. Na zes jaar was ik wel toe aan iets nieuws, en ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe uitdaging in een andere branche. Best lastig met mijn mode-gerelateerde cv. Veel potentiële werkgevers kijken in eerste instantie vooral naar je werkhistorie. Ook is het niet eenvoudig om in je cv en brief je persoonlijkheid goed te laten zien

Twijfels over interimwerk

Eerlijk gezegd had ik best twijfels over interimwerk. Vooral vanwege de onzekerheid: je weet immers van tevoren niet op wat voor opdracht je terechtkomt. Maar de kennismakingsgesprekken met DPA Supply Chain voelden erg goed. Door het afwisselende werk dat ze bieden, kun je in meerdere keukens een kijkje nemen. Daar komt bij dat DPA dit combineert met de zekerheid van een vaste baan.

Wat me over de streep trok, was het feit dat DPA Supply Chain veel vaste opdrachtgevers in de food-, retail-, en farmaceutische industrie heeft. En doordat de accountmanagers de professionals persoonlijk kennen, word je goed geïntroduceerd bij een opdrachtgever. Aan de andere kant kennen de accountmanagers de wensen van de klant ook, waardoor je waardevolle informatie krijgt voordat je een gesprek hebt bij een nieuwe opdrachtgever.

Aan de slag in een compleet nieuwe wereld

Mijn eerste opdracht was bij Nustar Energy L.P., een olieterminal in de havens van Amsterdam. Een compleet nieuwe wereld voor mij. De olie-industrie kent veel veiligheidsregels en procedures die strikt gehandhaafd moeten worden. Heel anders dan snel veranderende retailomgevingen.

Met een team van drie planners was ik hier verantwoordelijk voor de planning van in- en uitgaande schepen en verpompingen van en naar tanks. Een sleutelrol in de operatie, met nauw contact tussen operators, klanten en agentschappen. Dit in een omgeving die 24/7 doordraait. Na drie weken zelfstandig mijn eerste weekenddienst draaien gaf een kick. Maar dit is ook datgene wat van je wordt verwacht. Als interimmer moet je snel je weg kunnen vinden in een organisatie en manier van werken.

Productieplanning van zuivel

In mijn tweede opdracht ben ik als Supply Chain Planner verantwoordelijk voor de productieplanning van meerdere zuivelproducten bij Arla Foods. Vanwege de korte houdbaarheid ligt er zeer korte tijd tussen de productie en levering. De grootste uitdaging is dan ook om de voorraadniveaus zo laag mogelijk te houden, met zeer hoge leverbetrouwbaarheid en zo min mogelijk verspilling. Het bedrijf ligt voor mij niet naast de deur. Maar doordat het om een tijdelijke opdracht gaat, is dit goed te overzien.

De foodsector stond al lange tijd op mijn wensenlijstje. Bovendien volg ik via DPA de studie APICS Supply Chain Management. Dit is een belangrijke aanvulling op mijn bacheloropleiding. Bij Arla Foods kan ik de theorie direct in de praktijk toepassen, wat deze opdracht extra leuk maakt.

Extra bagage

Een van de leuke dingen aan het wisselen van opdrachten is dat je telkens een andere werkcultuur en nieuwe collega's leert kennen. Ik merk dat ik deze ervaringen extra bagage bij mijn persoonlijke ontwikkeling voegen. De uitdaging voor mij als interimmer is om een manier te vinden om mijn ideeën in de organisatie door te voeren. Iets dat bij mijn vaste werk een vanzelfsprekendheid en dus eenvoudiger te realiseren was. Als interimmer moet je ervan houden om elke keer weer een nieuwe uitdaging te starten. Wees vooral niet bang voor een nieuwe sprong in het diepe; je krijgt er veel ervaring en kennis voor terug!

Neem contact op met Onno

Directeur Stuur een bericht