Hugo Hakvoort over werken als interim legal counsel

Blog 09 juli 2018 4 min. lezen
Hr risk

Hugo Hakvoort is Senior Counsel EMEA bij Tesla. Hij vertelt over zijn ervaringen als Interim Legal Counsel bij DPA. Hier deed hij in 3,5 jaar tijd veel kennis en ervaring op. Hij beantwoordt vragen die ongetwijfeld ook bij jou langskomen als je nadenkt over een overstap naar het bedrijfsleven.

Hoe kwam je bij DPA terecht?

“Via LinkedIn werd ik benaderd door Business Unit Manager Diederik die voorstelde om eens kennis te maken bij een kop koffie. Ik was toen nog advocaat, maar was - mede door het volgen van een parttime MBA – al aan het nadenken over een stap naar het bedrijfsleven. Ik had nog geen idee wat ik leuk zou vinden of wat bij me zou passen. De rol van Interim Legal Counsel sprak me meteen aan, het leek me erg interessant om bij meerdere opdrachtgevers ervaring op te doen.”

Waar waren je eerste opdrachten?

“Mijn eerste opdracht was bij ING Groep in het Corporate Law & Governance team. Daarna heb ik een leuke opdracht vervuld bij het vastgoedfinancieringsbedrijf Propertize, waarbij ik mijn MBA goed kon inzetten. Mijn derde opdracht was bij Heineken in Zoeterwoude, waar ik me voornamelijk met internationale inkoopcontracten bezighield. Het was erg bijzonder om in de grootste brouwerij van Europa te werken. Vervolgens werd ik teruggevraagd bij Propertize. Hier kreeg ik de kans om als Senior Legal Counsel bij te dragen aan de verkoop en het naar de private sector terugbrengen van het bedrijf door de Staat. Heel leerzaam, omdat bij zo’n verkoop niet alleen commerciële, maar ook politieke factoren spelen. Daarna heb ik ervaring opgedaan met verkoopcontracten bij LeasePlan, een bedrijf actief in de autoleasing.”.

Had je bij je start al ideeën over het pad dat je wilde bewandelen?

“Ik heb bewust voor DPA gekozen met het idee om twee à drie jaar als Interim Legal Counsel te werken. Ik wilde ervaring opdoen bij meerdere bedrijven en op basis daarvan een meer definitieve keuze maken. Het is fijn dat je dit open met het team kunt bespreken, zeker ook toen ik op een gegeven moment steeds bewuster werd van die meer definitieve keuze.”

Is het alleen maar leuk om steeds weer opnieuw te beginnen?

“Dat vond ik wel. Je creëert je eigen uitdagingen. Door regelmatig uit je comfortzone te stappen, verleg je je grenzen. Ook kun je in aanraking komen met rechtsgebieden waar je weinig of niets van weet, en word je gedwongen om bij te leren. Dit zorgt dat je scherp blijft, heel veel leert en snel toegevoegde waarde kunt bieden. Steeds weer kun je in eerdere opdrachten opgedane kennis en ervaringen inzetten bij een nieuwe opdracht. En dat is zo waardevol.”

Wat vond je minder leuk aan de functie?

“Bij één opdracht had ik redelijk wat reistijd. Niemand staat erom te springen om elke ochtend achter aan te sluiten op de snelweg. Het feit dat het om een tijdelijke klus gaat, maakt het een stuk gemakkelijker en zo kun je tóch ervaring opdoen bij een interessante opdrachtgever. De voordelen wegen sterk op tegen de nadelen. Verder is het mogelijk om tussen opdrachten een tijdje op de bank te zitten, maar dit is mij nooit overkomen. Dus hier kan ik niet over meepraten.”

Jouw laatste opdracht was bij Tesla, waar je nu vast in dienst bent. Een ideale gang van zaken?

"Bij Tesla kwam eigenlijk alles samen in de zin dat je deel uitmaakt van een zeer klein legal team dat heel Europa, het Midden-Oosten en Afrika moet ondersteunen. Dat betekent dat je een generalist moet zijn en op alle rechtsgebieden moet kunnen adviseren. Die veelzijdigheid heb ik door mijn ervaring bij DPA kunnen opbouwen, waardoor dit een ideale stap was. Deze veelzijdigheid binnen bij Tesla heeft me dan ook over de streep getrokken: deze brengt zo veel afwisseling en dynamiek. Praktisch, inhoudelijk en internationaal.”

Wat is belangrijk in een Interim Legal Counsel?

“Om als Interim Legal Counsel aan de slag te gaan moet je een bepaalde mindset hebben: eager om jezelf te ontwikkelen bij verschillende bedrijven en op meerdere rechtsgebieden. Ook belangrijk is dat je graag veel wilt zien. Dan is dit de ideale functie!”

Herken je je hierin? En wil jij net als Hugo je kennis en ervaring verrijken? Lees hier de vacature of neem contact op met Max Pieter Dijkstra via maxpieter.dijkstra@dpa.nl of 06 12 18 09 08.

Neem contact op met Max Pieter

Recruiter Stuur een bericht