DPA Professionals hoe thuiswerkplek inrichten tips
Blog

Een goede thuiswerkplek inrichten, hoe doe je dat?

Werk je veel vanuit huis? Dan is het belangrijk dat je op een gezonde manier thuiswerkt. Maar hoe richt je een goede thuiswerkplek in? Investeer in een goede werkplek en houd je lichaam en geest gezond, de afleiding klein, de motivatie hoog en het thuiswerken leuk. Met deze tips krijg je dat voor elkaar.

Waar moet een thuiswerkplek aan voldoen?

Wil je verantwoord thuiswerken, dan is het belangrijk dat je een goede werkhouding aanneemt. Ga dus niet als een zak aardappelen op de bank zitten, maar zorg voor een goed afgestelde bureaustoel. De stoel moet verstelbaar zijn en goed aansluiten op je rug. Zorg ervoor dat je de armleuningen en stoelhoogte zo instelt dat zowel de hoek tussen je onder- en bovenbenen als die van je ellebogen 90 graden is. Daarnaast is het belangrijk dat je aan een tafel zit die de juiste hoogte heeft. Stem hem af op je stoel en zorg ervoor dat je armen in een hoek van 90 graden op het tafelblad leunen. Het is daarbij belangrijk dat je een beeldscherm of laptopstandaard gebruikt, zodat je niet omlaag kijkt en daarmee je nek belast. Zorg ervoor dat de bovenkant van het beeldscherm zich op ooghoogte bevindt. Denk tot slot aan een toetsenbord, muis, koptelefoon en oortjes met microfoon.

Hoe werk je zo gezond mogelijk vanuit huis?

Je weet nu waar een goede thuiswerkplek aan voldoet. Maar hoe zorg je voor zo min mogelijk afleiding? Kies voor zover dat kan een lege kamer of rustige plek in je huis uit om je thuiswerkplek in te richten. Heb je daar de ruimte niet voor? Ga dan met je rug richting de tv of andere afleidingsbron zitten. Zorg voor goed licht en kies voor rustige achtergrondmuziek. Zo ga jij de afleiding zo veel mogelijk uit de weg. Gezond thuiswerken is belangrijk. Zorg dat je voldoende beweegt en loop af en toe een rondje. Lunch bijvoorbeeld niet achter je laptop en neem meerdere korte pauzes om even je hoofd leeg te maken.

Wie is verantwoordelijk voor jouw thuiswerkplek?

Beeldschermen, bureaustoelen, laptopstandaards en andere spullen die je koopt om een ergonomische thuiswerkplek te creëren, zijn aftrekbaar bij de belastingdienst. Als zzp’er regel je dit zelf en als werknemer kun je dit je werkgever vragen. Vraag je werknemer bijvoorbeeld om een beeldscherm te regelen. De spullen die je werkgever op verzoek voor je aanschaft, moet je wel overnemen of teruggeven als je uit dienst gaat. Onthoud dat je zelf verantwoordelijk bent voor een goede thuiswerkplek.

Klaar voor een nieuwe stap in je carrière?

Meer over werken bij DPA?

Neem contact op met onze recruiters

Stel je vraag aan een recruiter van DPA
IT Talentmanager Kirsten Haandrikman

Kirsten

Talentmanager Bel of WhatsApp: +31 657823251
DPA-Professionals-privacy-informatiebeveiliging-contact-directeur-Paul-Schraven

Paul

Directeur privacy & informatiebeveiliging Bel of WhatsApp: +31652302240
DPA-professionals-business-manager-sociaal-domein-Brigitte-Karelse

Brigitte

Business manager sociaal domein Bel of WhatsApp: +31653627888