DPA professionals academy
Ervaring

Werkdag van Rayman Hoesseinbaks bij de Shell Raffinaderij Pernis

Om synergie te creëren en kosten te besparen, heeft Shell ooit besloten om een Shared Service Center op te zetten in Krakow, Polen. Dit centrum regelt activiteiten voor allerlei Shell-entiteiten wereldwijd. Die overname van werkzaamheden noem je offshoring – een proces dat begeleiding vraagt van experts op het gebied van inkoop en operations.

De risico’s van offshoring

Begin dit jaar zijn veel inkoopactiviteiten en -contracten van de locaties Shell Pernis, Shell Moerdijk en Shell Europoort verplaatst (geoffshored) naar het Shared Service Center in Polen. Aan de overname van sommige van die raffinaderij-activiteiten kleven grote risico’s. Niet alle werkzaamheden kunnen direct door onze Poolse collega’s worden overgenomen.

Het is lastig voor hen om affiniteit te hebben met een raffinaderij op afstand. Ze hebben minder besef van de financiële gevolgen als bijvoorbeeld materialen niet worden geleverd – soms moeten fabrieken op het terrein hierdoor zelfs tijdelijk dicht. Ook voelen de Poolse collega’s de lokale veiligheidsrisico’s niet direct. Ik probeer ze hiervan te doordringen.

De oplossing: rightshoring

In het Shared Service Center is er onshore presence aanwezig in de vorm van intermediairs. Een hybride team van mensen, waaronder ik, dat regelmatig interactie heeft om de processen op afstand soepel, efficiënt en veilig te laten verlopen. Dit noem je rightshoring.

Elke ochtend hebben we een virtuele coffee chat met het hele team. We bespreken de dagelijkse workload en de belangrijkste onderwerpen voor de komende periode. Op dit moment coördineer en verdeel ik het werk binnen het team. Ook begeleid ik (nieuwe) collega’s en ben ik de RTP Turnaround en het project focal point binnen de organisatie.

Momenteel werk ik aan het Solvent DeAsphalter(SDA)-project. Shell heeft flink geïnvesteerd in een nieuwe fabriek die over enkele maanden operationeel moet zijn. Ik ben betrokken bij de aankoop van de voorraad en zorg ervoor dat deze materialen op tijd binnenkomen. Zo regelen we met alle teams dat de fabriek op tijd kan gaan draaien.

Neem contact op met Laure