DPA Professionals Procurement Bart van Kempen

Bart van Kempen

Inkoopprofessional
Ervaring

Ontwikkelen naar een nieuwe rol als inkoper

Over Bart

Met bijna vijf jaar ervaring als inkoper ging ik in januari 2018 bij DPA aan de slag als interim inkoopprofessional. Hierdoor ben ik anders tegen het inkoopvak gaan aankijken. Ik heb veel geleerd door de inkooptrajecten waar ik aan werkte en door de manier waarop DPA me begeleidt. Om mijn ontwikkeldoelen te realiseren, heb ik onder andere een training bij de InkoopAcademie gevolgd. Al deze bagage helpt me om mijn rol als inkoopadviseur beter te vervullen.

Mijn focus lag altijd sterk op het leveren van toegevoegde waarde, alles met het oog op het behalen van het beste inkoopresultaat. Hier voel ik me verantwoordelijk voor. Als mijn advies niet werd gevolgd, voelde het alsof ik het niet goed had gedaan. Dan stelde ik mezelf allerlei vragen. Hebben we het inkoopvraagstuk niet goed doordacht met de projectgroep? Lever ik wel toegevoegde waarde? Is mijn opdrachtgever tevreden? Soms met onzekerheid of zelfs frustratie als gevolg.

Reputatie als inkoper

In zo’n situatie is het verleidelijk om alsnog je gelijk te willen aantonen. Bijvoorbeeld door het schetsen van risico’s en het stellen van kritische vragen. Dit kan bijdragen aan een betere opdrachtspecificatie, maar wordt niet altijd door iedereen in dank afgenomen. Dan word je als lastig en vervelend ervaren. Het kan overkomen als weerstand en dat kan je reputatie als inkoper in je organisatie schaden.

Profilering versterken

Tegenwoordig profileer ik me op een andere manier. Hierdoor kent mijn opdrachtgever waarde toe aan mijn bijdrage en vraagt hij me een volgende keer weer om advies. Dat komt doordat ik meer oog voor mijn kerntaak heb: het in beeld brengen van de verschillende belangen die meespelen en het passend adviseren van mijn opdrachtgever. Ik heb geleerd om mijn adviseursrol effectiever in te vullen. En om mijn verantwoordelijkheden te kennen terwijl ik dienstbaar aan mijn opdrachtgever blijf. Deze nieuwe rol gaat mij beter af en ik merk dat ik succesvoller in mijn werk ben.

Uiteenlopende belangen meewegen

Doordat soms uiteenlopende belangen meewegen, valt de keuze niet altijd op het scenario waarin het beste inkoopresultaat behaald kan worden. Dan beschrijf ik de consequenties die aan de verschillende scenario’s verbonden zijn, zodat mijn opdrachtgever een goede keuze kan maken.

Ambitieuze reisplannen

Na twee jaar in een dynamische en uitdagende werkomgeving, ben ik beter in staat om mijn grenzen te stellen. Het lijkt me mooi om nu in mijn privésferen grenzen te verleggen, samen met mijn vriendin. Ons ambitieuze plan was om in zes maanden de Pacific Crest Trail te hiken, een lange afstand wandelpad aan de westkust van Amerika.

We hebben ons voorbereid met mooie wandelvakanties in Noorwegen, de Ardennen en Nederland en dat verliep voorspoedig. Maar afgelopen zomer ging mijn vriendin tijdens de West Highland Way in Schotland onderuit op een modderachtig pad en verrekte ze haar knieband. Een tegenslag waardoor we onze plannen moesten wijzigen. Inmiddels hebben we een mooi alternatief gevonden: backpacken door Zuid-Amerika.

Een andere weg

Begin juli vliegen we naar de Galapagos eilanden in Ecuador en reizen we op de bonnefooi tot in Patagonië. We hopen de Inca Trail naar Machu Picchu te lopen en mooie - kortere - wandeltochten op vulkanische gronden te maken. En mogelijk bezoeken we ook de zoutvlaktes in Bolivia en leren we de tango in Buenos Aires. Onze eerste woorden Spaans hebben we al geleerd met de Duolingo-app.

Ruimte om te reizen

Hoe DPA op mijn reisplannen reageerde? Superenthousiast. Het is fijn dat mijn werkgever mij ruimte geeft om me ook op persoonlijk vlak te ontwikkelen door deze reis te maken. Hopelijk veel mooie culturele, culinaire en avontuurlijke ervaringen rijker wil ik me na mijn terugkomst weer volop inzetten voor DPA en het inkopen met businessfocus bij onze opdrachtgevers.

Meer weten over werken bij DPA?

Neem contact op met Laure