DPA Professionals Supplychain logistics corona deglobalisering
Kennis

De supply chain van de toekomst: scenario’s na corona

LEAN, just-in-time productie, pull flows, zo laag mogelijke voorraadhoogtes en mondiale productieketens… Allemaal standaardbegrippen voor grote bedrijven in tijden van ‘business as usual’. Maar door de coronapandemie laat de keerzijde van deze strategieën zich voelen. Er is weinig tot geen vangnet en voor kritische producten en apparaten wordt een pijnlijke ondercapaciteit zichtbaar. Dit geldt bijvoorbeeld voor beschermingsmiddelen in de zorg zoals mondkapjes. Het nijpende tekort hieraan brengt de gezondheidszorg momenteel ernstig in de knel.

De coronacrisis heeft de impact van een wereldwijde epidemie op productieprocessen en globale value chains breed zichtbaar gemaakt. Veel value chains zijn ontworpen om vooral goed te scoren op het kostenaspect. Daardoor worden bedrijven nu overrompeld door hun afhankelijkheid van China. Door tijdelijke sluiting en beperkt openhouden van productiebedrijven komen onderdelen niet op tijd aan en kunnen voorraden niet aangevuld worden.

Covid-19 als katalysator van deglobalisering

Grote bedrijven zijn in China gaan produceren vanwege de lage loonkosten en een steeds grotere Chinese afzetmarkt. De ambitie van China is om in 2025 wereldleider te zijn op terreinen als kunstmatige intelligentie, 5G, nano- en kwantumtechnologie, 3D-printen, robotica en batterijtechnologie. Ook zet China fors in op het One Belt Road Initiative (BRI). Dit infrastructurele en handelsproject linkt China met Europa per spoor en wordt ook de nieuwe zijderoute genoemd. Maar nu werkt Covid-19 mogelijk als katalysator voor een proces dat al langer aan de gang is: slowbalisation of deglobalisering.

Risicospreiding via ‘China plus’-strategie

Een goed voorbeeld van een mondiale bevoorradingsketen is die van Apple. Dit Californische bedrijf werkt met leveranciers uit 43 landen, die op hun beurt weer beleverd worden door OEM’s uit China. In februari gaf Apple in een omzetwaarschuwing aan dat in het eerste kwartaal van 2020 29 tot 36% minder laptops verscheept konden worden door corona.

Apple kijkt voor de productie nu meer naar India, Indonesië, Vietnam, Mexico en Venezuela. Technologiereuzen zoals Microsoft en Google zullen ongetwijfeld ook overwegen om hardwareproductie uit China te verplaatsen. Door risico’s aldus te spreiden, kan de impact van globale verstoringen in de supply chain in de toekomst aanzienlijk minder zijn.

IJzeren noodvoorraad

In andere branches wordt ook druk nagedacht over de supply chain. Zo gaan de farmaceutische supply chains ongetwijfeld fors op de schop. Hiervoor werden apothekersorganisatie KNMP en minister Bruins het al eerder eens over het aanleggen van een ‘ijzeren noodvoorraad’. En de KNMP pleit al langer voor het terughalen van productie van geneesmiddelen naar Europa.

Terug naar huis?

Een Europees bedrijf dat al heeft aangekondigd dichter bij huis te gaan produceren om minder afhankelijk te worden van import uit Azië is veiligheidsschoenenfabrikant Emma Safety Footwear uit Kerkrade. Het Zweedse Hultafors Group, dat sinds dit jaar eigenaar is van Emma, acht de afhankelijkheid van verre schakels in de productieketen te groot. Mede daarom wordt de productiecapaciteit in Kerkrade binnen een paar jaar verdubbeld en wordt assemblage vanuit Azië verplaatst naar Europa.

Wat is jouw supply chain uitdaging?

In een paar weken tijd stond de hele wereld op zijn kop en hebben bedrijven die afhankelijk zijn van mondiale supply chains forse schade opgelopen. Hoe kunnen we de supply chain over de volle lengte en complexiteit beheersen? Hier dragen onze interim supply chain professionals graag aan bij met risicoanalyses, verbetervoorstellen en ondersteuning in supply chain processen. Neem contact met ons op zodat we samen kunnen bepalen welke interim professional het beste past bij uw supply chain uitdaging.

Meer weten over een professional inhuren?

Neem contact op met Onno van
Supply Chain & Logistics