DPA Professionals Juridisch Legal counsel dit moet je weten over de functie
Blog

Carrièreswitch maken van advocaat naar legal counsel? Dít moet je weten

Meer advocaten dan ooit stappen over naar de functie van legal counsel. Redenen voor deze overstap naar het bedrijfsleven? Jonge advocaten vinden hun werk bijvoorbeeld te specialistisch, hebben geen ambitie richting partnerschap en/of ervaren een minder goede werk-privébalans. Ze zitten liever dichter op de business en willen processen van a tot z begeleiden. Maar er heerst nog veel onzekerheid rond het maken van een carrièreswitch. Past het wel bij mijn persoonlijkheid en ambities? Krijg ik wel goede begeleiding in de overstap? En in welke sector of bij welk bedrijf voel ik me het meeste thuis? DPA helpt je kennismaken met het bedrijfsleven en ontdekken waar jij als legal counsel het beste past.

Verschillen advocaat en legal counsel

Wat zijn nu eigenlijk de grootste verschillen tussen een advocaat en een legal counsel? Als advocaat word je pas betrokken als er een conflict is dat opgelost moet worden. Een legal counsel is betrokken bij het gehele proces en kijkt veel meer naar de strategische koers van een organisatie. Een goede advocaat is bedachtzaam en voorzichtig. Het is veel wikken en wegen, mitsen en maren bekijken, want je kunt een zaak verliezen óf winnen op details. Een legal counsel is sparringspartner van de business en geeft praktisch advies. Vaak zien de mensen in het bedrijf je als een soort rem in de organisatie, maar niets is minder waar. Tegenwoordig is de rol van bedrijfsjurist in veel organisaties veranderd. Je bent op de hoogte van wet-en regelgeving, de relevante ontwikkelingen in het bedrijf en behandelt complexe vraagstukken.

Wat doet een legal counsel

Een legal counsel houdt zich bezig met alle juridische zaken van een bedrijf. En aangezien ieder bedrijf anders is -van cultuur tot sector en van strategie tot uitvoering- zijn je werkzaamheden ook divers. Maar wie kan je beter vertellen wat een legal counsel doet dan de interim legal counsels van DPA? Dit zijn de ervaringsverhalen van Eva, Pieter, Britt en Ellen.

Pragmatisch en servicegericht

Na 12 jaar werkzaam geweest te zijn als advocaat maakte Eva Muller de overstap naar de functie interim legal counsel bij DPA. “Al vrij snel kon ik aan de slag bij Dassault Systèmes. Een groot internationaal softwarebedrijf gevestigd in Den Bosch. Daar werk ik als legal counsel voor de Benelux. Dit betekent dat ik verschillende commerciële contracten beoordeel en uitonderhandel met klanten binnen dit gebied. Mijn werk is uitdagend, afwisselend en heel anders dan mijn vorige baan. Werken als legal counsel vraagt om andere vaardigheden. Zo ben je meer ondersteunend aan de business en dat vraagt om een meer praktische oplossing.” (Eva werkte van oktober 2019 tot juli 2020 bij DPA, red.)

Lees meer
DPA-professionals-legal-eva-muller

Hoe een advocaat legal counsel werd

Na 4 jaar in de advocatuur werkt Pieter Kessels nu ook 4 jaar als interim legal counsel bij DPA. In die tijd nam hij een kijkje in de keuken bij uiteenlopende opdrachtgevers, zoals Heineken, Sligro en Pon. Hij vergelijkt werken als interim legal counsel met de les die hij leerde uit het boek van Aernoud Bourdrez: Think Like a Lawyer, Don’t Act Like One. “Wat je niet moet zijn is de stijve, starre, dominante advocaat die wel even zegt wat kan en moet. Stel je flexibel op: hard als dat nodig is, meegaand en soepel als dat kan. En pas steeds de kennis, kunde en tact van een goede advocaat toe. Maar wat is dat dan concreet voor een interim legal counsel zoals ik? Kort en bondig adviseren, geen lijvige memo’s, communicatief vaardig zijn, vragen blijven stellen, kritisch zijn en hard zijn op de zaak, zacht op de man.”

Lees meer
DPA-Professionals-ervaringsverhaal-pieter-kessels-werken-als-interim-legal-counsel-denk-als-een-advocaat-maar-gedraag-je-niet-zo

Verschillende rechtsgebieden ontdekken

Britt Uljee werkte van juni 2019 tot januari 2022 bij DPA als interim legal counsel. In die tijd vervulde ze opdrachten bij Ventolines, Oikocredit, ING, Mondelez en Action. Als interim legal counsel komt ze met verschillende rechtsgebieden in aanraking. “Bij Ventolines was ik bezig met de contracten -en alles wat bij de verkoop kwam kijken- en bij Oikocredit International meer met governance gerelateerde zaken. Bij Mondelez heb ik juist een allround corporate counsel rol, waar ik onder andere veel bezig ben met wereldwijde kapitaalprojecten en herstructureringsprojecten en -transacties. Maar ook het stroomlijnen van UBO-gerelateerde verzoeken van over de hele wereld. Nu bij Action krijg ik de kans me ook weer op andere rechtsgebieden te ontwikkelen.”

Lees meer
DPA Professionals Legal Britt Uljee

De werkervaring van interim legal counsel Ellen

thumbnail ellen mulder yt

Het voordeel en de betekenis van werken op interim-basis

We begrijpen dat de overstap naar werken als interim legal counsel een behoorlijke sprong in het diepe is. Werken op interim-basis, betekent verschillende opdrachten voor de duur van drie maanden tot een jaar bij uiteenlopende bedrijven. Je moet het daarom leuk en uitdagend vinden in korte tijd het verschil te kunnen maken bij bedrijven. Een legal counsel moet alle belangen goed snappen, kijken naar het geheel en het zakelijke doel. Een bedrijfsjurist is een dienstverlener. Hij verdient geen geld voor het bedrijf, maar zorgt ervoor dat het bedrijf ook geen geld verliest. Hoe ontdek je dan waar je als legal counsel het beste past? Als interim professional bij DPA neem je bij verschillende toonaangevende organisaties een kijkje in de keuken. Zo ontdek je waar je affiniteit mee hebt. Daarnaast ontwikkel je je zowel persoonlijk als professioneel met behulp van vakspecifieke opleidingen via de Grotius Academy en softskilltrainingen bij de DPA Academy zoals persoonlijk leiderschap.

Werken als legal counsel iets voor jou?

Ben je geïnteresseerd in werken als legal counsel, maar twijfel je of het bij je past? Neem vrijblijvend contact met ons op, we helpen je graag bij het maken van een juiste beslissing. Direct solliciteren? Neem een kijkje bij onze vacatures of lees meer over werken bij DPA.

Meer over werken bij DPA