Werken als Interim Legal Counsel bij DPA Legal: wat te verwachten

Blog 18 september 2017 5 min. lezen
Header overheidsjuristen

Lees de blog van Francine de Smeth over haar carrière switch en besluit om bij DPA Professionals aan de slag te gaan als Interim Legal Counsel.

Per 1 september 2017 treed ik als interim jurist in dienst bij DPA Legal. Een carrièreswitch die wel meer advocaten overwegen, onder andere om als strategisch adviseur deel te kunnen uitmaken van beslissingsprocessen. Met deze blog wil ik graag delen hoe ik hiertoe ben gekomen en wat ik zoal van mijn nieuwe functie verwacht.

Na als advocaat te hebben gewerkt bij Dentons Boekel besloot ik dat het tijd was voor een vervolgstap in mijn carrière, en wel naar het bedrijfsleven. Van een oud-collega had ik enthousiaste verhalen gehoord en blogs gelezen over het werken als interim jurist. Zij heeft dit twee jaar met veel plezier gedaan voor DPA Legal. Wat me vooral aansprak aan deze carrièreswitch is dat je hierdoor bij verschillende bedrijven een kijkje in de keuken kunt nemen. Zo kun je goed ontdekken welk type organisatie, (juridisch) team en branche het beste bij je past. Verder denk ik dat je bij elke opdracht als interim jurist unieke en waardevolle ervaring opdoet. Hierdoor ontwikkel je je inhoudelijk breder dan als advocaat op een specialistische afdeling van een groot kantoor.

Soepele sollicitatieprocedure

Na een kennismakingsgesprek bij DPA Legal besloot ik om te solliciteren. De sollicitatieprocedure verliep soepel: heel open en persoonlijk. In drie rondes maakte ik kennis met bijna alle consultants en andere collega’s. Ook kreeg ik een goed beeld van de functie en het type persoon dat hierbij aansluit. Basisvereisten zijn een goed cv en minimaal drie jaar werkervaring als bedrijfsjurist of advocaat. En natuurlijk moeten je vaardigheden en ambities goed aansluiten bij het functieprofiel.

Eén groot leerproces

Dat je communicatief sterk en klantgericht bent, is belangrijk voor een (potentiële) Interim Legal Counsel. Het regelmatig van opdrachtgever wisselen vraagt daarnaast om een proactieve en flexibele instelling. Je komt immers steeds weer in een nieuw team terecht. Ook kunnen de werkzaamheden best eens afwijken van wat je al kunt en waar je mee bekend bent. Maar daar ligt nu juist de uitdaging! Het lijkt me leuk om telkens nieuwe ‘collega’s’ te leren kennen en ervaring in verschillende (juridische) teams op te doen. Op die manier blijft het werken als interim jurist één groot leerproces, zowel inhoudelijk als op het persoonlijke vlak.

"Ik verwacht dat ik bij de opdrachtgevers ook veel zal opsteken van de praktische werkwijzen van de inhouse legal counsels en andere collega’s die er vast in dienst zijn"

Bijpraten met andere interim juristen

Toevallig vond kort nadat ik was aangenomen een diner plaats dat DPA enkele keren per jaar organiseert met het hele team. Voor de interim juristen die inhouse bij opdrachtgevers werken, is dit een goed moment om bij te praten en de onderlinge band te versterken. Het was voor mij een mooie gelegenheid om kennis te maken met andere Interim Legal Counsels en over hun ervaringen te horen. Daarbij werd mijn keuze voor DPA nog eens bevestigd.

Op naar de eerste opdracht

Op dit moment ligt mijn eerste opdracht nog niet vast. Wel heb ik al het één en ander meegekregen over het matchingproces en de zorg waarmee DPA haar interim bedrijfsjuristen aan passende opdrachtgevers koppelt. Ik merk dat de consultants actief met opdrachtgevers in contact zijn en goed op de hoogte zijn van hun wensen. Tegelijkertijd houden zij rekening met mijn werkervaring, persoonlijke kwaliteiten en voorkeuren. Ik vind het leuk dat ik bij dit proces betrokken word en op de hoogte word gehouden van wat er speelt.

Je schrijft bijvoorbeeld zelf een motivatie voor een potentiële opdrachtgever, als aanvulling op je cv. Als een opdrachtgever geïnteresseerd is, volgt een kennismakingsgesprek waarin wordt bezien of het klikt en of je past binnen het profiel van de opdracht. Het kan voorkomen dat je concurreert met een DPA-collega. Zo is dit best een spannende periode! Dit maakt het extra prettig dat alle stappen in het proces in overleg gaan met de consultants van DPA, met wie je - zo heb ik ervaren - altijd open van gedachten kunt wisselen.

Werken als interim bedrijfsjurist voor DPA

DPA werkt voor uiteenlopende bedrijven: van multinationals, banken, verzekeraars en pensioenfondsen tot startups. Dit zorgt voor een grote variëteit aan opdrachten. Mijn collega’s hebben gewerkt bij bekende bedrijven zoals Heineken International, Tesla en Rabobank. Uiteraard is een grote naam niet alles; wellicht pas ik beter bij een minder bekend bedrijf. Het gaat natuurlijk om de klik met de opdrachtgever, het (juridische) team en de functie-inhoud. Ik verwacht dat ik bij de opdrachtgevers niet alleen een brede inhoudelijke kennis zal opdoen, maar ook veel zal opsteken van de praktische werkwijzen van de inhouse legal counsels en andere collega’s die er vast in dienst zijn.

Advocaat versus interim jurist

Praktisch en vanuit een juridisch perspectief kunnen meedenken met en bijdragen aan de business is essentieel voor een legal counsel. Concrete oplossingen aandragen dus, zonder ingewikkelde juridische verhandelingen en jurisprudentie van de Hoge Raad. Naast goede communicatieve vaardigheden speelt daarom ook overtuigingskracht een belangrijke rol.

Het lijkt me leuk om in een eerder stadium bij de business betrokken te worden dan toen ik nog advocaat was. Advocaten worden doorgaans redelijk laat bij beslissingen betrokken, en meestal in de rol van externe adviseur. Als Interim Legal Counsel heb je meer contact met de betrokken afdelingen en bovendien biedt de functie meer ruimte voor eigen initiatief.

Extra mogelijkheden van deze carrièreswitch

Naast uitdagingen bij verschillende opdrachtgevers biedt een carrière bij DPA Legal ook mogelijkheden wat betreft opleiding en persoonlijke ontwikkeling. Bij DPA krijg je een eigen opleidingsbudget. Dit is vrij te besteden – zolang de betreffende opleiding of training maar bevorderlijk is voor je werk en persoonlijke groei. Ik kijk ernaar uit om me vakinhoudelijk te ontwikkelen en mijn ‘softskills’ te trainen. Wie weet kan ik een cursus onderhandelen volgen of op termijn zelfs een Grotius-opleiding. Ik ben erg benieuwd naar wat de komende jaren mij gaan brengen, en zal over een aantal maanden mijn ervaringen bij de eerste opdracht delen in een volgende blog!

Enthousiast geworden? Lees hier de hele vacature Interim Legal Counsel.

Neem contact op met Diederik

Business unit manager Stuur een bericht