Van accounting naar business controlling

Blog 06 april 2016 3 min. lezen
Jeffrey de Jong

Na mijn studie bedrijfskunde ging ik als financial controller aan de slag bij een ingenieursbureau. Een zeer leerzame periode. Datzelfde geldt voor mijn latere functie in de retailsector, waarin financiële verslaggeving wederom centraal stond. Het finance-vakgebied vind ik enorm interessant, maar ik raakte een beetje uitgekeken op het boekhouden. Daarom heb ik de kans om me bij DPA Finance te ontwikkelen als Business Controller met beide handen aangegrepen.

Veel, met name grotere bedrijven zien hun controlling-afdelingen groeien, terwijl de accounting-activiteiten steeds verder geautomatiseerd worden. De technologische ontwikkelingen gaan zeer snel. Er is bijvoorbeeld steeds meer data beschikbaar, zowel financieel als non-financieel. Daarom vind ik het belangrijk om mijn expertise op gebieden als automatisering en data-analyse te vergroten.

"Ik kan me volledig bezighouden met de inhoudelijke zaken. En nieuwe uitdagingen zijn nooit ver weg."

Jeffry de Jong

Ervaring benutten in een andere rol

Mijn eerste opdracht als interim professional via DPA is bij A.S. Watson in Renswoude. Wederom in de retailsector waar ik erg blij mee ben. Zo kan ik mijn ervaring meenemen naar een andere rol. Hier werk ik zes maanden voor beautyspecialist ICI Paris XL. In een team samen met twee andere collega's werken we exclusief voor deze formule wat voor een ruime mate van afwisseling zorgt.

Verder kijken

In mijn nieuwe functie hou ik me nog steeds bezig met de financiële cijfers. Vanuit de commerciële invalshoek kijk ik naar de omzet en de brutomarge op de verkoop van parfums, crèmes en make-up. Wekelijks rapporteer en overleg ik over de omzetten, marges en hoe deze tot stand zijn gekomen. Hierbij kijk ik veel verder dan alleen wat er op de kassabonnen komt. Nu ga ik je uiteraard niet vertellen hoe A.S. Watson zijn bedrijven aanstuurt, maar voor mij is het zeer interessant!

Budget vs. verwachting

Het leuke is dat ik voor zeker 70% bezig ben met budgetten en verwachtingen. Schatten en benaderen van variabelen vind ik zeer uitdagend. Op basis van gegevens uit het verleden proberen we een zo accuraat mogelijke verwachting en budget te bepalen. Hierbij zie ik een duidelijk verschil tussen het budget en de verwachting. Het budget gaat vooral over waar je heen wilt, terwijl de verwachting meer ingaat op de vraag waar je denkt heen te gaan.

Als sparringpartner fungeren

Wat ik leuk aan mijn werk vind, is het werken met mensen. In mijn eerste functie als financial controller werden we vaak lastig gevonden: die zeurpieten die alle bonnetjes controleren. Nu zie ik veel meer dat ze ons echt nodig hebben en ons als sparringpartner zien. We voorzien de directie, districtsmanagers en filiaalmanagers van informatie om hun winkel te runnen. Door goed overleg probeer ik zowel adviserend als voorzienend te zijn met de cijfers.

Een stempel kunnen zetten

Als interimmer werken bevalt me erg goed. Ik kan me volledig bezighouden met de inhoudelijke zaken. Ondertussen zoekt DPA leuke opdrachten waarin ik me kan ontwikkelen. In de periode dat ik actief bij een opdrachtgever ben, kan ik echt mijn stempel zetten. En nieuwe uitdagingen zijn nooit ver weg. Bovendien zijn de arbeidsvoorwaarden goed geregeld: daar heb je verder geen omkijken naar.