DPA-Professionals-Supply-chain-uitdaging-productie-poliovaccins-in-Nederland-verbeteren
Kennis

Supply chain uitdaging: productie poliovaccins in Nederland verbeteren

Polio, een verschrikkelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Dit wordt van mens op mens overgedragen door besmet voedsel, besmette ontlasting, besmet water of via kleine druppeltjes in de lucht door praten en hoesten. Deze infectie kan leiden tot verlammingen en met regelmaat zijn er mensen aan overleden. Dat er geen behandelprogramma voor mensen met polio is, maakt inenting des te belangrijker! In 1957 is poliovaccinatie opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Op een paar kleine uitbraken onder mensen die vaccinatie vanwege religieuze redenen afwezen na, komt polio gelukkig niet meer voor in Nederland.

Bilthoven Biologicals

Zodoende was ik in de veronderstelling dat er geen productie van poliovaccins meer zou plaatsvinden in Nederland. Het tegendeel is waar, want er wordt volop geproduceerd bij Bilthoven Biologicals, onderdeel van de Cyrus Poonawalla Group. Dit bedrijf ontstond in 2012, toen het Serum Institute of India, ’s werelds grootste vaccinproducent, het Nederlands Vaccin Instituut (NVI) kocht. Naast vaccins tegen polio produceert Bilthoven ook BCG, een zeer effectief middel tegen verschillende vormen van blaaskanker.

Groeipijn

Om aan de missie ‘To protect the world’s infant population with affordable vaccines’ van eigenaar Dr. Cyrus Poonawalla te voldoen, moet opgeschakeld worden in productie om de kosten van de vaccins laag te houden. Om dat te realiseren, is twee jaar geleden gestart met de bouw van twee spiksplinternieuwe plants. Ook het ERP-systeem moest klaargestoomd worden voor de toekomst. Omdat het normale werk uiteraard ook gewoon doorgaat, werd de druk voor de supply chain afdeling te groot en ontstond een flinke backlog. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een interim oplossing. Je brengt ervaring mee vanuit eerdere opdrachten, kunt direct van toegevoegde waarde zijn en hebt weinig inwerktijd nodig.

Doorlooptijd vrijgave raw materials inkorten

Het hoofddoel van mijn opdracht was om op operationeel niveau de backlog weg te werken en op tactisch niveau het proces rond de vrijgave van raw materials onder de loep te nemen en in te korten. Raw materials kunnen bij de meeste bedrijven direct na levering ingezet worden. In een farmaceutische omgeving is dat heel anders. Na de standaard ontvangstprocedure in het warehouse volgt een check door de afdeling Quality Control (controle van certificaten, het nemen van monsters en het uitvoeren van labtesten). Parallel hieraan checkt de afdeling Quality Assurance of de grondstoffen afkomstig zijn van gecertificeerde suppliers, die – als ze niet zelf produceren – op hun beurt de producten bij gecertificeerde manufacturers besteld hebben. Zijn alle documenten aanwezig en alle testen goedgekeurd, dan is het aan de afdeling Review & Release om alles nog een keer te controleren en de raw materials ‘vrij voor gebruik’ op voorraad te zetten.

Mensen samenbrengen

Wanneer een proces over meerdere afdelingen loopt, is communicatie van levensbelang. Als interimmer val je – mede door je ervaring – snel op wanneer de onderlinge samenwerking niet optimaal is. Mensen bij elkaar brengen in een meetingroom, samen door het traject gaan, elkaar uit (laten) leggen tegen welke problemen je aanloopt, en vervolgens zien dat mensen meer begrip voor elkaars situatie en pijnpunten krijgen, daar haal ik veel voldoening uit! Stapje voor stapje werd er progressie geboekt en na verloop van tijd stond er een mooie structuur waarin iedereen zich kon vinden. Job done en tijd voor iets nieuws!

Rob Bosman

Supply chain professional

Over de auteur

Dit kennisartikel is geschreven door Rob Bosman. Rob werkt sinds augustus 2017 bij DPA als interim supply chain professional en heeft o.a opdrachten gedaan bij FrieslandCampina, Apotex en Bilthoven Biologicals,

Meer weten over een professional inhuren?

Neem contact op met Onno van
Supply Chain & Logistics