Persoonlijke ontwikkeling van een Interim Legal Counsel
Elk halfjaar organiseert DPA Academy voor alle DPA-medewerkers #KennisEnKunde. Tijdens dit evenement word je uitgedaagd om bewust en actief aan de slag te gaan met je professionele en persoonlijke kwaliteiten. Het was een boeiende avond met inspirerende sprekers. Zo gaf trendwatcher Richard van Hooijdonk een masterclass over wat robots, internet-of-things en big data in de toekomst gaan betekenen voor onder andere de juridische wereld. Emilie Vermeer en Emily de Valk gaven een powersessie over hoe creativiteit een belangrijke competentie is geworden. Verder was #KennisEnKunde voor mij een ideale gelegenheid om bij te praten en ervaringen uit te wisselen met andere Interim Legal Counsels.
Generatie Y en Interim Legal Counsels
Eén van de onderwerpen die tijdens #KennisEnKunde werden besproken, was Energ-Y Management. Iedereen die tussen 1982 en 2001 is geboren, behoort tot de zogenaamde Generatie Y. Althans, volgens verschillende auteurs van boeken over dit onderwerp. De jaartallen willen nog wel eens wisselen, maar over de kenmerken van generatie Y zijn de meeste auteurs het eens. Generatie Y is ondernemend en neemt initiatief, is klantgericht en anticipeert hierop, is besluitvaardig en bewust van zijn omgeving. Kort gezegd lijkt deze Generatie Y alle eigenschappen te hebben die een Interim Legal Counsel nodig heeft en niet verrassend behoren veel Interim Legal Counsels ook tot deze generatie.
Hoe gaat DPA om met Generatie Y?
Er zijn ook minder positieve eigenschappen van Generatie Y. Zo'n 75% schijnt last te hebben van stress en worstelt dagelijks om balans te vinden in een intensief leven met hoge prestatiedruk. Voor DPA reden om hier aandacht aan te besteden. Ondanks dat ik pas kort bij DPA werk, vind ik het goed om te zien dat DPA veel investeert in zijn werknemers. Daarmee draagt het bedrijf niet alleen bij aan professionele maar ook aan persoonlijke groei.
Verschil tussen advocatuur en Interim Legal Counsel
Ik heb een tijd in de advocatuur gewerkt en inmiddels ben ik alweer vier maanden aan het werk als Interim Legal Counsel via DPA. Mijn eerste opdrachtgever is VIVAT Verzekeringen. Hier richt ik mij op verzekeringsrechtelijke vraagstukken. Een in het oog springend verschil met mijn ervaringen in de advocatuur is dat VIVAT volledig is overgestapt op Het Nieuwe Werken. Zo kreeg ik op mijn eerste werkdag een laptop en een telefoon waarmee ik vanaf elke locatie kan inloggen en werken. Ideaal als ik voor afspraken een dag op een andere vestiging moet zijn of een dag vanuit huis wil werken.
Interim Legal Counsel eerder betrokken bij vraagstukken
Een ander groot verschil tussen mijn ervaring in de advocatuur en mijn eerste opdracht is het moment waarop je bij een bepaald vraagstuk wordt betrokken. Waar je als advocaat meestal pas relatief laat wordt ingeschakeld, ben je als legal counsel veel meer betrokken bij wat er speelt in een organisatie. Daardoor kun je ook eerder inspringen mocht dat nodig zijn.
Mijn ontwikkeling als Interim Legal Counsel
Als Interim Legal Counsel begeef je je in korte tijd in veel verschillende werkomgevingen, leer je nieuwe mensen kennen en verricht je uiteenlopende werkzaamheden. Dit maakt het werk zeer uitdagend. Het gevolg is wel dat je professionele en persoonlijke ontwikkeling voor een groot deel op jezelf aankomt. Achter de schermen word je echter goed ondersteund door DPA door middel van de aangeboden cursussen en trainingen. Ik ben bijvoorbeeld van plan om binnenkort te starten met een Grotius specialisatieopleiding. Kortom, als Interim Legal Counsel heb je alle ruimte om je ontwikkelen op zowel professioneel als persoonlijk vlak.
Geïnspireerd door het verhaal van Pieter? En lijkt het jou ook wel wat om aan de slag te gaan als Interim Legal Counsel bij DPA Legal? Lees meer over werken als interim legal counsel of neem hieronder contact op met Diederik Gelauff.