DPA Professionals KYC traineeship Puck van der Kolk
Ervaring

Ontdek je plek in de wereld van KYC met het Young Talent Program

Heb jij je hbo- of wo-diploma in the pocket en interesse in een carrière binnen KYC? Dan kan het lastig zijn om te bepalen waar je moet beginnen. Zeker als je nog helemaal geen werkervaring hebt opgedaan en niet weet wat er allemaal mogelijk is. Het Young Talent Program KYC was voor Puck de ideale start van haar carrière binnen dit vakgebied. “Ik heb veel geleerd en ontdekt waar mijn interesse en talent ligt. Na zeven maanden werk ik al bij een grootbank als KYC analist NCTO en start ik binnenkort met een opleiding richting internet rechercheren.” Puck vertelt waarom het traineeship zo waardevol is voor een starter zoals zij.

Over Puck

Puck van der Kolk (25) woont in Soest met haar vriend Job en hond Mick. In haar vrije tijd leest en wandelt ze veel en ontdekt ze graag nieuwe plekken. Na haar bachelor Rechten aan de VU Amsterdam ging ze direct op zoek naar haar eerste baan. Haar interesse in het KYC werkveld ontstond al tijdens haar functie als werkstudent bij DPA. “Mijn toenmalige manager Sanne Bolhuis dacht dat dit vakgebied echt iets voor mij zou zijn. Toen ik me erin verdiepte, leek het me inderdaad gaaf om binnen KYC te werken. Maar hoe kwam ik daar binnen? Het is een nieuw vakgebied en ik had natuurlijk nog geen ervaring. Toen de vacature voor het Young Talent Program KYC live ging, was dat een kans die ik niet kon laten liggen.”

Young Talent Program KYC

Het Young Talent Program KYC is een uniek traineeprogramma van één jaar waarin je wordt opgeleid tot volwaardig KYC analist. Samen met een groep andere talenten start je direct op een opdracht bij een (groot-)bank. Naast je werkzaamheden volg je een uitgebreid ontwikkelprogramma. Je krijgt begeleiding van een coach, diverse competentietrainingen zoals Persoonlijk Leiderschap en uiteenlopende vakgerichte opleidingen zoals Leergang Witwassen en Terrorismefinanciering. Puck startte in juli 2021 in de eerste lichting van het traineeprogramma. “Tijdens de eerste bijeenkomst op het DPA-kantoor in Zwolle leerde ik de groep kennen. Iedereen was enthousiast en gemotiveerd. We maakten direct een appgroep aan en hebben gedurende het hele traineeship veel contact.”

Ook iets voor jou? Je hebt nog tot 25 januari om te solliciteren (start 1 maart)
Kickoff Young Talent Program KYC

Onboarding grootbank

Een week na de start begon Puck al bij haar eerste opdrachtgever. Deze grootbank leidde haar in een onboardingsprogramma van twee weken door het hele KYC proces. “Er komt dan in een korte tijd ontzettend veel informatie op je af, maar het is onwijs interessant. Je ontdekt meteen welke onderdelen van KYC je aanspreken en ik kreeg er direct energie van. Na twee weken mocht ik al aan de slag met mijn eerste taken.” Ondertussen kreeg ze ook begeleiding vanuit DPA. “Een van de eerste competentietrainingen die ik volgde was Persoonlijk Leiderschap vanuit DPA Academy. Deze training was voor mij heel waardevol. Daarin leer je namelijk wat je kernwaarden zijn, waar je voor staat en wat je belangrijk vindt in je werk. Op basis van die kernwaarden zoekt DPA naar een passende volgende opdracht. Een superpersoonlijke aanpak, waarin ze echt het verschil maken.”

Wat is KYC?

KYC staat voor Know Your Customer en is een redelijk nieuw vakgebied in de financiële dienstverlening. Een KYC analist op de afdeling onboarding maakt een risico-analyse van een potentiële klant die een persoonlijke of zakelijke bankrekening wil openen. Het doel? Voorkomen dat mensen banken en bankrekeningen misbruiken voor het witwassen van crimineel geld en de financiering van terrorisme. Het is de taak van de KYC-analist om risico’s tijdig te herkennen en op te sporen. “Ik beoordeel nieuwe, zakelijke klanten van de bank. Ik doe internetresearch en maak vervolgens telefonisch kennis met de klant. Ik stel vragen over diens bedrijf en het doel van de rekening. Op basis daarvan maak ik een risico-analyse en stel ik een dossier op.”

Van de hoed en de rand weten

“Iedere aanvraag is anders en je leert veel over verschillende bedrijven en sectoren. Ik houd ervan me daar helemaal in te verdiepen. Ik bel elke dag klanten en schrijf dossiers, maar ik heb steeds iemand anders aan de telefoon met een ander bedrijf en een andere achtergrond. Van autohandelaren tot makelaars. Al die verschillende branches onderzoek je en je leert welke risicotriggers daarin spelen. Dat is leuk en uitdagend. Een voorbeeld? Een webshop, die heel veel contact geld ontvangt. Als KYC analist moet je bedenken dat dat niet helemaal klopt. Die linkjes kunnen leggen en een helikopterview houden, zijn belangrijke vaardigheden. Daarnaast moet je nieuwsgierig zijn en goed kunnen doorvragen.”

Vertel eens over je eerste klant?

“Mijn eerste klant was een autobedrijf. Daar wist ik in eerste instantie weinig vanaf. Dus ik verdiepte mij direct in deze branche. Vanuit de bank kreeg ik training in het herkennen van risicotriggers, zodat ik wist waar ik op moest doorvragen. Vanuit DPA kreeg ik daarvoor de training Interviewtechnieken. Die theorie is nodig en geeft je houvast. Maar wil je hier echt goed in worden? Dan moet je vooral veel vlieguren maken. Ik was eerlijk tegen mijn eerste klant en gaf aan dat ik nieuw was en daardoor misschien een beetje vast kon lopen. Gelukkig was het een vriendelijke, nuchtere klant die me hielp het gesprek te voeren. Het klantcontact is een leuk onderdeel van de functie en een fijne afwisseling van het researchen en schrijven. Er zit helaas ook een keerzijde aan, want soms moet je nieuwe klanten afwijzen. Eerlijkheid en recht door zee zijn is in zo’n situatie belangrijk.”

DPA Professionals KYC traineeship Puck van der kolk ervaring blog

Hoe ervaar je de begeleiding?

Vanuit DPA kreeg Puck in de eerste maanden van het traineeship een ervaren KYC analist als coach. Aan hem stelde ze alle werkgerelateerde vragen. Daarnaast krijgt ze gedurende het hele traineeship begeleiding van DPA-managers Tom Lansink en Marjolijn ter Haar. Zij helpen haar met alle zaken rond persoonlijke en professionele ontwikkeling “Ik heb veel aan hen gehad. Tom organiseerde elke twee weken een meeting met mij en een vaste groep andere trainees. Hij hield vinger aan de pols en we konden altijd bij hem terecht. Daarnaast appen we nog regelmatig over hoe ik de opdracht ervaar en of ik nog ergens hulp bij nodig heb. Ik voel me hier echt thuis en op mijn plek. Iedereen bij DPA is supertoegankelijk. Het zijn stuk voor stuk enthousiaste mensen die het je graag naar de zin willen maken. Ook als het minder is, is er geen drempel om dat aan te geven.”

Passie voor internet rechercheren

Door de opleidingen en het leren kennen van verschillende onderdelen binnen KYC, ontdekte Puck welke richting ze op wilde. “De cursus Basis Internet rechercheren trok direct mijn aandacht. Ik kreeg echt energie van het maken van de opdrachten en keek steeds uit naar de volgende les. Ik houd van thrillers en CSI, dus de interesse in die hoek was er altijd wel. Ik gaf aan dat ik me daar graag verder in wilde ontwikkelen. Tom en Marjolijn reageerden enthousiast en gingen direct voor me kijken hoe ik daar verder in kon groeien. Inmiddels hebben we een uitgebreid persoonlijk ontwikkelplan gemaakt, waarmee ik mijn ambities ga waarmaken. In de laatste fase van het traineeship heb je een eigen keuzeblok. Daarin ga ik een opleiding Open Source Intelligence (OSINT) volgen bij de Anti Crime Academy. Een opleidingsinstituut waar DPA mee samenwerkt.”

Ook iets voor jou?

Na het behalen van deze certificering, gaat Puck een master Forensica, Criminologie en Rechtspleging beginnen in Maastricht. Daarnaast blijft ze parttime bij DPA werken. “Ik zou anderen absoluut aanraden het KYC traineeship te volgen. De grootste reden? DPA heeft veel oog voor je persoonlijke en vakinhoudelijke ontwikkeling. Zij zoeken een functie die bij jou past in plaats van andersom. Ik begrijp dat het spannend kan zijn de stap te wagen, omdat het nu eenmaal een redelijk onbekend vakgebied is en je er fulltime induikt. Maar ik denk dat het belangrijk is om te weten dat DPA openstaat voor alles. Ze bieden zoveel mogelijkheden en ruimte om te onderzoeken waar je binnen het traineeship heen wil. Als je twijfelt, maar het lijkt je heel gaaf, zeg ik: solliciteer gewoon. Je zit niet vast ofzo. DPA kijkt echt met je mee of het bij je past.“

Meer weten over het traineeship?

Stel je vraag aan Tiffany