portret

Floris Knaapen

Interim Legal Counsel bij Heineken
Ervaring

Juridisch talent Floris in actie bij Heineken

Floris Knaapen begon zijn carrière in de advocatuur, maar hij merkte al snel dat dit niet was waar zijn hart lag. Wat hem wel trok? Het bedrijfsleven. “Per toeval ben ik in die tijd benaderd door een recruiter van DPA Legal. In eerste instantie ging het over een vaste functie, maar tijdens het gesprek kwamen we erachter dat detachering beter bij me paste. Het idee van korte opdrachten bij diverse bedrijven sprak me erg aan, omdat het me de kans biedt om te ontdekken wat ik écht leuk vind.” vertelt Floris. 

Inmiddels werkt Floris drie jaar voor DPA Legal, waarvan hij het laatste half jaar gedetacheerd is bij Heineken. Benieuwd naar zijn ervaring bij Heineken én DPA? Hij geeft je graag een inkijkje.

Interim Legal Counsel bij Heineken

Floris is als Interim Legal Counsel gedetacheerd bij Heineken, een van de grootste brouwerijen ter wereld én de grootste ciderproducent. Als onderdeel van de afdeling Heineken Global Legal Affairs wordt hij ingezet bij team Innovation, dat zich richt op het bevorderen van nieuwe ontwikkelingen binnen Heineken. “Ik schakel veel met de Research & Development afdeling en adviseer hen over de contracten die ze sluiten met samenwerkingspartijen,” legt Floris uit. Zijn juridische kennis en ervaring met contractenwerk komt hier goed van pas.

Digitalisering van juridische processen

Daarnaast is Floris bij Heineken betrokken bij Legal Operations, waar hij zich bezighoudt met het digitaliseren van allerlei juridische werkzaamheden en processen. “Het digitaliseren van werkprocessen is een ontwikkeling die in veel andere delen van het bedrijfsleven al is ingezet. Juridische processen lopen nog achter, maar ik denk dat hier snel verandering in komt. Het neemt veel onnodig administratief werk uit handen – werk dat de meeste mensen liever niet doen,” vertelt Floris.

Eén van de dingen waar Floris zich specifiek mee bezig houdt, is de ontwikkeling van een tool voor het contracteringsproces. “Het is mijn verantwoordelijkheid dat alle contracten en processen van het hoofdkantoor in Amsterdam geïmplementeerd worden in die tool. Heineken is actief in meer dan 190 landen, dus de contracten moeten ook geschikt zijn voor wereldwijd gebruik. Ik schakel veel met de business om de werkprocessen in kaart te brengen en op tijd de juiste mensen aan te haken,” legt hij uit. Dat hij als interimmer bij verschillende bedrijven ervaring heeft opgedaan, merkt hij in de snelheid waarin hij de dynamiek van een organisatie eigen maakt. “Zo weet ik zelfs bij een grote organisatie als Heineken gauw waar het over gaat, wie ik nodig heb en hoe ik to the point kom.”

 

"Per toeval ben ik in die tijd benaderd door een recruiter van DPA Legal. In eerste instantie ging het over een vaste functie, maar tijdens het gesprek kwamen we erachter dat detachering beter bij me paste. Het idee van korte opdrachten bij diverse bedrijven sprak me erg aan, omdat het me de kans biedt om te ontdekken wat ik écht leuk vind."

Ontwikkeling en doorgroeimogelijkheden bij DPA

Wat Floris’ aanspreekt aan detachering via DPA? “De bereidheid van DPA om mee te denken over het vervolg van mijn loopbaan. Hier krijg je een ruim opleidingsbudget voor; zowel om opleidingen van de DPA Academy te volgen, als daarbuiten. Zolang het past in je ontwikkelingsplan en de richting die DPA op wil. Je krijgt ook veel ruimte om door te groeien naar meer uitdaging binnen je opdrachten én er wordt echt geluisterd naar je voorkeuren qua functie en type bedrijf.” Met een glimlach voegt hij daaraan toe: “En het feit dat DPA een klant als Heineken in hun portefeuille heeft is óók een belangrijke factor. Zonder hen was ik hier niet terechtgekomen.”

Ook op zoek naar een legal professional? Of naar een boost van je juridische carrière?

Heb je tijdelijk extra capaciteit nodig van interim legal counsels of freelance juristen? Lees hier meer over de mogelijkheden voor opdrachtgevers. Of ben je zelf een legal professional en wil je net als Floris een volgende stap zetten in jouw carrière binnen het bedrijfsleven, de overheid of advocatuur? Kies dan voor detachering via DPA.

Lees ook hier de klantcase van InShared
Ook een leuke, inhoudelijke juridische bijbaan?

Neem contact op met Pien