DPA-Professinoals-Supply-chain-logistics-de-cold-supply-chain-uitdagingen-in-de-biotechindustriede-cold-supply-chain-uitdagingen-in-de-biotechindustrie
Kennis

De cold (supply) chain uitdagingen in de biotechindustrie

Supply chain management wordt steeds belangrijker voor de concurrentiekracht van bedrijven. Dit geldt ook in de biotechsector die onder druk staat door veranderende patiëntdoelgroepen, wetenschappelijke ontwikkelingen, striktere wetten en reguleringen en onvrede over medicijnprijzen. Hierdoor komt er meer focus op kosten- en procesefficiëntie.

De biotechindustrie ervaart druk op de supply chain-kosten door regelgeving zoals ADR, PGS 15, GMP en GDP. De hoge kwaliteitseisen, uitgebreide protocollen en het overwicht van de kwaliteitsafdeling(en) staan soms haaks op zaken als lean, agile, doorlooptijdverkorting en voorraadoptimalisatie. In mijn interim-opdracht bij Bilthoven Biologicals (BBio) zie ik een aantal van deze aspecten terugkomen.

Kwaliteitsmanagement in de cold chain

Dit biofarmaceutisch bedrijf maakt producten zoals polio-, difterie-, tetanus-, polio-, tetanus en BCG-vaccins. Het op de juiste temperatuur vervoeren van dit soort producten over de hele supply chain van producent tot patiënt wordt ook wel cold chain genoemd. Conform de Goods Manufacturing Practice (GMP) monitort BBio de temperatuur van kritieke producten constant tijdens opslag en distributie.

De temperatuur-datarecords worden bewaard tot een jaar na de expiratiedatum van het materiaal. Alle mogelijke afwijkingen dienen gedocumenteerd te worden. Dit geldt ook voor de acties die hierop uitgevoerd moeten worden. Een voorbeeld is een temperatuur die tijdens het laden bij de leverancier een uur boven het afgesproken limiet heeft gezeten. Soms wordt het hele product dan afgekeurd. Een kleine afwijking kan het product onbruikbaar maken waardoor de ingeënte patiënt alsnog polio kan krijgen. Afkeuring van een pallet poliovaccinaties kan zo tot honderdduizend(en) euro’s aan afschrijvingen zorgen.

Lange doorlooptijd van producten

Omdat het om temperatuurgevoelige en kostbare producten gaat, zijn in de supply chain veel kwaliteitschecks ingebouwd. Veel meer dan bij een gemiddelde retailer. Hierdoor is de doorlooptijd van inkoop tot levering van een product relatief lang. Soms duurt het meer dan een week voordat de kwaliteitsafdeling een batch ontvangen goederen goedgekeurd heeft. Vervolgens checkt een tweede kwaliteitsafdeling de kwaliteitsafdeling van het warehouse en kan een batch goederen alsnog afgewezen worden. Als op een document een handtekening mist, wordt de zending niet vrijgegeven.

Meerwaarde in bijzonder spanningsveld

Dit proces leidt uiteraard tot hogere (veiligheid)voorraden om een productiestop te voorkomen en dus tot hogere kosten. Kosten die uiteindelijk doorberekend moeten worden aan het eindproduct. BBio beschermt kinderen wereldwijd tegen infectieziekten. Door goedkopere vaccins aan te bieden, draagt BBio bij aan de uitroeiing van het poliovirus. Dit zorgt voor een continue spanningsveld tussen kwaliteit, kosten en prijs. Een mooie uitdaging om hierin als interim professional van DPA meerwaarde te bieden!

Logistieke processen verbeteren

Wat mijn opdracht extra uitdagend maakt, is dat BBio de productiecapaciteit gaat uitbreiden met een nieuwe fabriek in Bohumil in Tsjechië. De nieuwe fabriek moet per 1 januari 2020 operationeel zijn en gaat 250 miljoen doses poliovaccin produceren. Dit vraagt hoge investeringen en zorgt voor extra druk op kostenbesparingen en procesefficiëntie. Mijn rol is om de logistieke processen onder de loep te nemen en te verbeteren, met name warehousing.

Werk dat energie geeft

Bij dergelijke grote veranderingen kiezen veel ondernemingen voor tijdelijke inzet van professionals met specifieke expertise. Mede door je ervaring bij andere bedrijven kijk je als supply chain interim professional met een andere bril naar de processen bij je klant. Je bent het gewend om elke keer weer nieuwe uitdagingen aan te pakken en kunt vaak op korte termijn met succes veranderingen doorvoeren. Vooral dit laatste geeft veel energie!

DPA Professional Supply Chain Logistics Robert van Zeelt
Rob van Zeelt

Supply chain professional

Over de auteur

Dit kennisartikel is geschreven door Rob van Zeelt. Hij werkt als supply chain professional bij DPA en werkte eerder o.a. bij Sogeti en KLM.

Meer weten over een professional inhuren?

Neem contact op met Onno van
Supply Chain & Logistics