Blog

Als interim finance professional aan de slag in de publieke sector

Als interim professional kan je bij veel organisaties in de keuken kijken, met de zekerheid van een vast contract. Lees hier het verhaal van Hillina!

Begin van de loopbaan

“Uitzoeken wat ik leuk vind en wat me het beste ligt.” Dat was het plan waarmee Hillina haar loopbaan in 2002 startte als interim finance professional. Een functie die haar nog steeds dagelijks boeit. Sinds 2010 spitst ze zich toe op de publieke sector. “Ik werk met mensen die hart hebben voor onze samenleving aan de meest uiteenlopende uitdagingen.”

Na haar studie bedrijfseconomie reisde Hillina driekwart jaar door Australië. Een fantastische ervaring. Daarna ging ze voortvarend aan de slag als interim professional. “Zo kun je bij veel organisaties in de keuken kijken, met de zekerheid van een vast contract. Zeker in het begin was dit best spannend. Je wordt extern ingehuurd en hebt het gevoel dat er veel van je verwacht wordt. Ook wil je je het werk snel eigen maken. Hoe meer ervaring je hebt, hoe gemakkelijker je aan een nieuwe opdracht begint.”

Inspiratie

Sinds eind 2015 werkt ze voor DPA. “Het leuke aan interim werk is dat je in verschillende omgevingen werkt en steeds andere culturen ervaart en nieuwe collega’s ontmoet. Dat vond ik in het begin wel lastig: je bouwt een band op en vertrekt vervolgens weer. Daar staat tegenover dat je steeds nieuwe mensen leert kennen en nieuwe inspiratie opdoet. Ook bouw je voortdurend door aan je expertise en zelfvertrouwen. Zo sta je bij elke nieuwe opdracht steviger in je schoenen.”

Waarde toevoegen door sectorkennis

Inmiddels werkt Hillina alweer acht-en-een-half jaar in de publieke sector. “Mijn eerste opdracht in deze sector kreeg ik dankzij mijn kennis van SAP-systemen. Dit was bij het Nederlands Vaccin Instituut, een agentschap van het Ministerie van VWS. Binnen deze meerjarige opdracht heb ik veel verschillende dingen gedaan. Door deze ervaring ben ik goed gekwalificeerd voor nieuwe opdrachten in de publieke sector. Je merkt dat opdrachtgevers vinden het erg prettig vinden als je kunt meepraten over de zaken die in hun sector spelen.”

Vertrouwensband

Volgens Hillina is het zeker bij het begin van een opdracht van belang om de juiste afstand te bewaren. “Observeren om net wat meer te zien dan de mensen die al jaren in de organisatie werken. Overzicht krijgen. Je bouwt een vertrouwensband op door echt te luisteren en te laten zien dat je wilt begrijpen waar de behoefte ligt. Het is niet handig om meteen je stempel op processen te willen drukken. Beter is het om eerst een positie op te bouwen van waaruit je dingen kunt signaleren die anderen ontgaan zijn.”


Nieuwsgierig naar de carrièremogelijkheden bij DPA? Bekijk de vacature en kom met ons in contact!

Bekijk de vacature


Verder kijken dan taakomschrijving

Belangrijke eigenschappen van een interim professional? “Het gaat erom hoe je als persoon in elkaar steekt. Ben je flexibel en kun je snel schakelen? Verder is het belangrijk dat je jezelf goed kunt presenteren en op meerdere niveaus gesprekken kunt voeren. Andere waardevolle eigenschappen zijn enthousiasme, geduld en een pragmatische instelling. Een down to earth-mentaliteit. Durf vooral ook dingen op te pakken die buiten je taakomschrijving vallen. Ik merk dat opdrachtgevers dat enorm waarderen.”

Groei en ontwikkeling

Momenteel is ze voor een opdrachtgever betrokken bij een privatiseringstraject. Geen ‘business as usual’: erg interessant en leerzaam. Ze vertelt dat het interim vak binnen finance de laatste jaren een grote ontwikkeling heeft doorgemaakt. “Ons onderscheidend vermogen ligt vooral in het toepassen van recent in andere organisaties opgedane ervaring. De laatste jaren verschuift ons werk steeds meer richting advieswerk. De grens tussen detachering en consultancy vervaagt. Problemen binnen de opdracht worden complexer en je treedt steeds vaker op als extern adviseur i.p.v. interne medewerker Dit maakt sociale vaardigheden en persoonlijke groei extra belangrijk. “

De juiste ervaring opdoen

Dit laatste is iets waarop DPA zich nadrukkelijk onderscheidt. “Dit begint bij goede matching van je cv met opdrachten. Daardoor doe je de juiste ervaring op in opdrachten, en kom je steeds sterker in je schoenen te staan. Ook is er veel aandacht voor kennisontwikkeling en training van soft skills, onder andere via DPA Academy. Het bevalt me prima om deel te zijn van dit leuke jonge team, waar je veel van jezelf in anderen herkent. Op deze manier wil ik dit werk nog lang blijven doen. Zoveel uitdaging en afwisseling vind je niet zo snel in een gewone vaste baan!”

Wil jij ook aan de slag als finance professional public? Neem dan contact op met [email protected].

Neem contact op met Amal