Werken als interim supply chain professional: een goede carrièreversneller

Blog 31 augustus 2016 8 min. lezen
Supply chain hero image

Het werken als interim professional kan een perfecte bijdrage leveren aan het versnellen van je carrière. Lees verschillende ervaringen in deze blog!

We horen regelmatig dat getalenteerde professionals die zich willen specialiseren in een vakgebied veel waarde kunnen ontlenen aan een periode werken als interimmer. Maar is dat echt zo? En hoe werkt het precies? Wie kun je dit nu beter vragen dan drie professionals die recent een succesvolle derde loopbaanstap maakten na een variëteit aan opdrachtgevers te hebben ondersteund via de specialisatie Supply Chain?

  • Rogier Mol werkte ruim vier jaar bij DPA; sinds juli is hij SCM manager bij NuStar Energy L.P.
  • Henk Keijzer werkte van augustus 2011 tot juni 2016 bij DPA en is nu senior consultant SAP SCM bij Capgemini.
  • Steven Aalten werkte eveneens bijna vijf jaar bij DPA, in mei begon hij als supply chain manager bij Archer Daniels Midland Company (ADM). Alle drie vertellen ze enthousiast over hun tijd bij DPA.

Snel inzetbaar zijn

Na zijn studies startte Rogier zijn loopbaan als Inventory controller bij Coolblue. Drie jaar later werd hij supply chain coördinator bij Perry Sport. “Dit heb ik tien maanden gedaan en vervolgens vijf maanden via DPA. Daarna was ik anderhalf jaar supply chain consultant bij NuStar Energy L.P. Erg leuk, want de olie- en gasmarkt was helemaal nieuw voor mij. Hier ben ik ook zeven maanden customs & customer service Manager geweest. Vervolgens verving ik acht weken de Forecaster Replenishment Tactics bij Etos. Dit na slechts twee dagen inwerktijd. Dat leer je ook bij DPA: snel inzetbaar zijn. Toen startte ik als supply chain planner bij IDA Foundation; hier ben ik een ERP-project ingerold waar ik na een aantal maanden meer verantwoordelijke rol kreeg als project manager supply chain.”

Variëteit aan functies en rollen

Steven zegt veel geluk met zijn projecten gehad te hebben. “Via DPA heb ik veel mooie functies en rollen vervuld. Eerst bij Pon Automotive als logistiek consultant, totaal negen maanden. Vervolgens was ik drie maanden Logistiek Consultant/ MRP Specialist bij Aerospace Bosman. Daarna was ik zes maanden Supply Chain Coordinator bij FrieslandCampina, waar ik later nog een keer voor vijf maanden ben teruggevraagd. Ook was ik een jaar Logistics Analyst bij Starbucks, een halfjaar European Supply Planner bij Kraft Heinz, acht maanden Demand Manager Export + Travel bij Perfetti Van Melle en 14 maanden Project Specialist/ Central Category Planner bij Jacobs Douwe Egberts.”

"Ik heb via DPA veel mooie functies mogen vervullen. Zo heb ik onder andere gewerkt voor FrieslandCampina, Starbucks, Heinz en Douwe Egberts."

Steven Aalten

Interim supply chain professional

Uitdagingen opzoeken

Henk heeft na zijn studie het Supply Chain-vak leren kennen bij HEMA. “Ik ben iemand die niet lang op één plek kan blijven zitten, het liefst begin ik na zo’n anderhalf jaar aan een nieuwe uitdaging. Vandaar de overstap naar DPA. Als eerste opdracht heb ik anderhalf jaar als Supply Chain Planner Spare &Repair Parts gewerkt bij GVB Amsterdam. Ook was ik anderhalf jaar Merchandiser bij Prénatal Moeder en Kind B.V. Daarna was ik zes weken SAP Test Consultant bij Crocs, voor een nieuw IT-project gericht op de supply chain. Verder heb ik bijna twee jaar als Suppply Chain Consultant voor Astra Sweets in België gewerkt.”

Kennis van zaken

In zijn ervaring is DPA heel sterk in snel inzetten van mensen met de juiste kennis van zaken. “Interim professionals zorgen voor extra flexibiliteit en dat vinden opdrachtgevers erg prettig. Doordat je puur op basis van je kennis wordt ingezet, kan je meer bieden dan een vaste kracht.”Rogier vond het als interimmer belangrijk om in korte tijd waarde toe te voegen. “Eerst bekijk je de werkwijzen en inventariseer je wat er beter kan, zodat je oplossingen kunt aandragen. Dat moet je aanvoelen, daar zijn de vele trainingen binnen DPA goed voor. Opdrachtgevers verwachten iets extra’s van een interim professional, dit wil je natuurlijk je waarmaken. En ja, dat kan weleens druk geven.”

Blijven leren

Die eerdergenoemde kennis van zaken, daar doet DPA inderdaad veel aan. Zo volgen nagenoeg alle supply chain professionals het APICS Certified in Production and Inventory Management-programma. DPA heeft hier een eigen, versnelde variant op ontwikkeld. Ook wordt veel gebruik gemaakt van de mogelijkheid om PRINCE projectmanagement opleidingen te volgen. Ter aanvulling volgden Rogier, Steven en Henk trainingen als effectief communiceren, kleurenanalyse voor persoonlijke ontwikkeling, vergadertechnieken en kennismakingsgesprekken met opdrachtgevers. Steven zegt ook veel gehad te hebben aan de cursus situationeel leidinggeven, die in-house door een extern expert verzorgd werd.

"De bedrijven weten dat DPA-professionals veel vakinhoudelijke kennis hebben en veel leren en zien."

Vertrouwen en betrokkenheid

De meeste projecten duren een halfjaar tot een jaar. Dan is het wel jammer dat je na afloop je netwerk bij de opdrachtgever moet loslaten, zegt Steven. “Daarnaast heb je natuurlijk ook je DPA-collega’s. Die tref je bijvoorbeeld bij rondetafelbijeenkomsten en feestjes. Ook heb je veel contact met DPA-collega’s waarmee je op een opdracht zit.” Henk heeft DPA ervaren als een prettige werkgever. “Je krijgt veel vrijheid in opdrachten. Ze geven je vertrouwen en zijn erg betrokken bij hoe het met je gaat. Dat motiveert enorm. Als je ergens moeite mee hebt, is daar over te praten.”

Keerzijde

Als keerzijde van het regelmatig van omgeving veranderen, vermeldt hij dat projecten soms langer duren dan verwacht. “Ik kreeg altijd zeer positieve beoordelingen en werd vaak gevraagd om langer te blijven; opdrachtgevers vonden het jammer dat ik wegging. Soms heb ik langdurige projecten ook zelf afgebroken.Rogier noemt ‘op de bank’ ofwel niet op een opdracht zitten, als een minder leuk aspect van het interimmen. Dit is hem eenmaal kort overkomen. “Dan kun je bijvoorbeeld wel studeren en aan je personal brand werken door te bloggen. Je krijgt veel vrijheid in opdrachten. Ze geven je vertrouwen en zijn erg betrokken bij hoe het met je gaat."

Reistijd

Een bekend ongemak is de reistijd. Maar je weet waar je aan begint, meent Steven. “Ik wist van tevoren dat dit erbij hoort. DPA probeert zoveel mogelijk rekening te houden met de reistijd bij de matching. Soms heb je ook geluk en is een opdrachtgever dicht bij je woonplaats gevestigd.” Henk heeft twee jaar lang naar Astra Sweets in België gereisd. In eerste instantie werkte ik toen een dag per week thuis. Nadat mijn kindje geboren was, werd dit zelfs vier dagen per week. Dat is een enorme uitzondering, maar er was verder niemand die mijn werk kon overnemen.”

Vakgebied

Het supply chain vakgebied heeft afgelopen jaren veel aan belang gewonnen, daar zijn ze het ook over eens. Alles verandert steeds sneller; mede daardoor is de aandacht voor de inrichting van processen en voor ketenintegratie toegenomen. Rogier: “Er is meer vraag naar goede vakmensen en dat kun je bij DPA goed merken. Zelf hebben we toevallig afgelopen vrijdag iemand ingehuurd via DPA. Je weet dat dit vakspecialisten zijn die snel hun weg vinden. Daar selecteert DPA goed op.”

Vervolgstap

Henk zegt erg geboeid te zijndoor Supply Chain-gerelateerde gebieden zoals IT, Finance en Procurement. “Met name IT vind ik leuk. Vandaar mijn nieuwe baan als SAP SCM consultant. Zo kan ik mijn kennis verder verbreden. Tegelijk blijf ik afwisseling houden, maar meer aan de adviseurskant. Bij DPA heb ik het altijd enorm naar mijn zin gehad. Daardoor heb ik er enorm over getwijfeld om weg te gaan.” Zowel Steven als Rogier zegt toe te zijn aan een managementfunctie. Steven: “Mijn oorspronkelijke planning was om drie à vier jaar bij DPA te werken. Een volgende stap is dan meestal naar een werkgever waar je ‘vast’ werkt, aangezien je daar kunt inzetten op je groei als manager.”

Een aanrader

Gedurende hun dienstverband bij DPA zijn ze regelmatig benaderd voor andere banen. “Die bedrijven weten dat DPA-professionals veel vakinhoudelijke kennis hebben en veel leren en zien”, aldus Henk. Steven concludeert dat DPA voor hem een goede keus was. “Je werkt er voor grote namen en doet een variëteit aan opdrachten.” Ook Rogier ziet DPA als uitstekende tweede carrièrestap. “Een stap die ik jonge supply chain professionals zeker zou aanraden. Je kunt bij veel opdrachtgevers in de keuken kijken. Ook leer je jezelf beter kennen en ontplooien. Een carrièreversneller, dat is het inderdaad.”

Enkele tips voor supply chain professionals

  • Rogier: “Hou gedurende een opdracht zelf je ogen open voor mogelijke nieuwe opdrachten voor jezelf of DPA-interimmers. Ook is goed om na een opdracht de band met de opdrachtgever te blijven onderhouden. Wellicht vragen ze je later nog eens terug, of denken ze aan je als er een managementfunctie vrijkomt.
  • Rogier: “Hou er rekening mee dat je als interimmer wordt ingehuurd voor de kennis die je hebt, niet voor de kennis die je wilt krijgen.”
  • Henk: “Denk niet te snel ‘zo is het wel goed’, maar zorg dat je taken tot in de puntjes geregeld zijn. Dat vinden opdrachtgevers prettig.”
  • Henk: “Als je naar een leidinggevende rol wilt groeien, moet je de mogelijkheden om relevante ervaring op te doen zelf creëren. Soms is daar binnen een opdracht net de ruimte voor.”
  • Steven:“Maak gebruik van de mogelijkheden om opleidingen als APICS en PRINCE te volgen. Opdrachtgevers zien dit als een waardevol pluspunt.”

Iets voor jou? Bekijk de vacatures van DPA Supply Chain

Wil jij je carrière in een hogere versnelling brengen, net als Rogier, Henk en Steven? Je impact en mogelijkheden vergroten? En ben je bereid om een stapje extra te zetten om de klantrelaties te versterken via goed ingerichte, effectieve supply chains? Kijk eens naar de vacatures van DPA Supply Chain. Bij ons kun je naast afwisselende opdrachten bij gerenommeerde organisaties rekenen op een vast dienst verband en uitstekende ontplooiingsmogelijkheden. Bovendien is ons vakgebied supply chain een leuke club vakmensen die maar al te bereid zijn om hun kennis te delen. We zijn benieuwd naar jou!

 

Ontdek hier onze supply chain vacatures

Neem contact op met Onno

Directeur Stuur een bericht