Werken als interim finance professional: de eerste 1,5 jaar

Blog 02 juni 2016 3 min. lezen
DPA professionals werk als overheidsjurist

Het is alweer anderhalf jaar geleden dat ik de overstap maakte van een big 4-accountantskantoor naar DPA Finance. Een keuze waar ik nog steeds blij mee ben. Dit komt mede doordat we meteen bij het kennismakingsgesprek mijn doelstellingen voor de komende jaren doorgesproken hebben. Mijn werk biedt steeds nieuwe uitdagingen. Bovendien past mijn huidige opdracht bij de Auditdienst Rijk (ADR) precies in het groeipad naar beroepsaccountant. Ook krijg ik voldoende mogelijkheden om mijn leerdoelen te realiseren.

"Natuurlijk is het in het begin van een opdracht even wennen aan de werkomgeving, collega’s en werkmethoden. Dit ervaar ik niet als een obstakel."

- Varuna Biere

Een van de eisen van de praktijkopleiding voor Registeraccountant is dat ik gedurende een semester een bepaald aantal controle-uren maak. Opdrachten waaraan ik bij een klant werk moeten hierin voorzien én mij de mogelijkheid bieden om mijn leerdoelen te verwezenlijken. Bij mijn twee eerste opdrachtgevers bij DPA - PwC en de ADR - heb ik aan deze eisen kunnen voldoen. Daardoor loop ik op schema en ben ik met het laatste jaar van de praktijkopleiding bezig. De doelstelling ‘het behalen van de RA-titel’ ligt binnen handbereik.

Diversiteit in werkzaamheden

De opdracht die ik bij PwC heb gedaan verschilt op het eerste gezicht niet veel van die bij de ADR. Toch heb ik diversiteit in de werkzaamheden ervaren. Mijn functie bij PwC was vooral uitvoerend en gericht op controlewerkzaamheden bij verschillende typen ondernemingen. Bij de ADR kreeg ik naast het controleren van de ‘reguliere’ posten de gelegenheid om zelfstandig een controleplan te schrijven. Ook heb ik een presentatie voorbereid van de belangrijkste controlebevindingen voor een auditcommissie. Dit zijn toch de leukere aspecten van het auditen.

Anders dan reguliere accountantscontrole

Verder verschilt de ADR van regulier accountantskantoren in de soort opdrachten die worden uitgevoerd. De accountantscontrole door de ADR geeft antwoord op de vraag of het belastinggeld wordt besteed aan de afgesproken doelen en of dit goed wordt verantwoord in de jaarrekening. "De ADR voert ook audits uit die gericht zijn op het toezicht door het departement van externe relaties op de bestedingen van de beleidsgelden. Hierbij staat het rechtmatigheidsaspect centraal. Deze taakomschrijving maakt mijn werkzaamheden bij de ADR erg leerzaam."

Lees ook: De overstap van Varuna Biere van accountant bij een ‘Big 4’ naar interim finance consultant.

Audit-dienstverlening blijft interessant

De afwisseling in werkzaamheden en opdrachtgevers maakt dat ik audit-dienstverlening nog steeds een interessant vakgebied vind. Opmerkelijk, want anderhalf jaar geleden twijfelde ik nog of ik hierin wel verder wilde gaan. Het is prettig dat ik van tevoren goed weet wat de opdrachtgever van me verwacht. Dit zorgt ervoor dat ik me op elke opdracht goed kan aanpassen. Vaak komt een opdrachtgever om in het werk en is er onvoldoende capaciteit om de werkzaamheden uit te voeren. Dan zijn de vaste medewerkers maar al te blij dat iemand het team komt versterken.

“Na deze audit-gerelateerde opdrachten is het wellicht interessant om eens aan de andere kant van de tafel plaats te nemen als business controller. Deze rol heb ik altijd al eens willen vervullen.”

- Varuna Biere

Een goed gevoel

Natuurlijk is het in het begin van een opdracht even wennen aan de werkomgeving, collega’s en werkmethoden. Dit ervaar ik niet als een obstakel. Bij de ADR is het wederzijds zo goed bevallen dat de opdracht verlengd is. Ook krijg ik nu meer verantwoordelijkheid voor controleobjecten. Een opdrachtgever die blij is met de geleverde inzet en de opdracht verlengt, dat geeft een goed gevoel! Wat ik hierna ga doen? Na deze audit-gerelateerde opdrachten is het wellicht interessant om een keer aan de andere kant van de tafel plaats te nemen als business controller. Deze rol heb ik altijd al eens willen vervullen. Wie weet, misschien is dat wel mijn volgende opdracht na het behalen van de RA-titel.