Van accountant bij een ‘Big 4’ naar interim finance consultant

Blog 28 augustus 2015 4 min. lezen

Via mijn studie economie ben ik vrij soepel het accountancyvak ingerold. Na ruim drie jaar werken bij één van de vier grote accountantskantoren kwam ik toch een beetje in een sleur. Vind ik de audit nog wel zo leuk, vroeg ik me af. Nu werk ik alweer een halfjaar als Interim Professional bij DPA Finance en ben ik niet ver meer verwijderd van mijn RA-titel. Door de afwisseling die mijn werk als interimmer biedt, kwam ik erachter dat ik audit-dienstverlening nog altijd heel leuk vind.

Tijdens mijn economiestudie in Rotterdam heb ik in eerste instantie gekozen voor een major finance. Via de docent die mijn scriptie begeleidde, ben ik daarna alsnog aan een masterprogramma Accounting, Auditing & Control begonnen. Met dit masters diploma op zak kon ik meteen aan de slag bij KPMG. Daar heb ik in drie jaar ontzettend veel geleerd op vaktechnische- en persoonlijke vlak. Wat kenmerkend is voor de audit zijn de bekende drukke rapportageperioden; dan maak je echt overuren. De rest van het jaar deden we vooral voorbereidend werk zoals het opstellen van risicoanalyses . Ik kwam bij veel non-profit instellingen en profit-bedrijven over de vloer. Heel leerzaam om voor zo’n gevarieerde klantgroep te werken.

Geen moment spijt

Na ruim drie jaar deed ik vooral ‘meer van hetzelfde’ werk. Daarom heb ik de uitnodiging van een DPA-recruiter om eens op gesprek te komen geaccepteerd. Natuurlijk had ik vooraf zo mijn twijfels. Zou ik als inhuurprofessional echt ander werk gaan doen en zou een overstap me verder brengen? Via DPA kon ik meteen op een klus bij PWC terecht, wat betekende dat ik bij een ander big 4-accountantskantoor aan de slag zou gaan. Toch heb ik geen moment spijt dat ik de knoop heb doorgehakt. Want als interimmer vervul je bij audits een andere positie dan als vast teamlid. Bovendien kun je ook andere opdrachten invullen, bijvoorbeeld financiële ondersteuning verlenen in het bedrijfsleven.

"Op interimbasis aan audits en andere opdrachten meewerken verschilt daadwerkelijk van het in vaste dienst werken als assistent accountant. Je wordt op niveau ingeschaald en krijgt interessante posten te controleren."

- Varuna Biere, Interim Finance Professional

Andere kant van de tafel

Op interimbasis aan audits en andere opdrachten meewerken verschilt daadwerkelijk van het in vaste dienst werken als assistent accountant. Je wordt op niveau ingeschaald en krijgt interessante posten te controleren, niet alleen de eenvoudige. Het is goed bespreekbaar wat je komt doen. Je merkt aan alles dat de opdrachtgever het waardeert dat je het team komt versterken. Verder spreekt de mogelijkheid om via DPA Finance ook opdrachten voor controller werkzaamheden in te vullen me erg aan. Zo kan je ook aan de andere kant van de tafel plaatsnemen.

Ontwikkeling

Als audittrainee bij KPMG werkte ik vier dagen per week en volgde ik één dag per week een opleiding tot registeraccountant. Ten tijde van mijn overstap hoefde ik nog maar één vak te doen om de theoretische opleiding af te ronden. DPA Finance biedt eveneens mogelijkheden om mijn studie af te ronden en de RA-titel te behalen. Ze hebben ook aangeboden om een eventuele studieschuld over te nemen, maar daar was bij mij geen sprake van.

Momenteel helpt DPA me om de binnen de driejarige praktijkopleiding voorgeschreven werkzaamheden uit te voeren. Na de auditopdracht bij PWC hebben ze een nieuwe opdracht voor me geregeld bij de Rijksauditdienst van het Ministerie van Financiën, in ieder geval tot april 2016. Hierdoor heb ik me kunnen aanmelden bij het Stagebureau Accountancy Rijksoverheid, dat verantwoordelijk is voor de praktijkopleiding van de accountants binnen de gehele Rijksoverheid.

Werk-privébalans

Door het praktische On Board-programma ben je snel wegwijs in de DPA-organisatie. Bovendien voorziet je accountmanager in zeer persoonlijke begeleiding. Als er iets is, kan je altijd contact opnemen en lossen ze het op. En natuurlijk heb je ook regelmatig contact met andere DPA Finance collega’s en kun je hen via bijvoorbeeld WhatsApp om advies vragen.

De afgelopen jaren was het best pittig om mijn werk en RA-studie te combineren met mijn privéleven. Nu ik de theoretische studie heb afgerond, heb ik ervoor gekozen om 36 uur per week te werken. Daardoor heb ik op vrijdag vrij en is er een stuk betere balans tussen mijn werk en privé. Iets waar ik behoorlijk van geniet na al die jaren hard werken en studeren.

Word interim professional bij DPA Finance

Ben jij ook toe aan een volgende stap in je carrière? Bij DPA Finance zijn we altijd op zoek naar mensen zoals Varuna. Financiële professionals die het verschil kunnen en willen maken. Bekijk de finance vacatures voor interim professionals, zoals die voor controllers en auditors. En reageer op de baan die bij je past!

Neem contact op met Amal

Business manager Stuur een bericht