Performance = eigenaarschap + verrassen + herstel

Blog 18 maart 2015 2 min. lezen
blog_header_6
Performance

Onlangs bezocht Erben Wennemars de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen voor een lezing. Nu heb ik het niet zo op ex-sporters die hun vergane glorie te gelde komen maken in het bedrijfsleven. Trucjes die een ander geholpen hebben, moet je naar mijn mening niet verheffen tot theorie. Maar de meervoudig wereldkampioen schaatsen verraste me enorm met een gloedvol, humoristisch en authentiek verhaal over succes. Een les voor alledag.

Wil iedereen echt winnen?

Winnen of succesvol zijn wil iedereen. We willen allemaal de beste zijn. Maar is dat zo, vroeg Erben zich af. Wil iedereen echt winnen? Nee, stelt hij. Slechts enkelen willen het echt. Want winnen vergt veel van een mens. Ja, als topsporter moet je hard trainen, gezond leven, je privéleven opzij zetten en je optimaal voorbereiden. Maar dat doen alle sporters. Dat is dus niet genoeg. Een echte winnaar moet bereid zijn alles in het werk te stellen om als eerste over de streep te komen. Alles. In zijn geval dus ook: lobbyen om de juiste mensen voor je te winnen, politiek bedrijven om de juiste uitgangspunten voor jezelf te creëren, contacten leggen met je omgeving om de juiste mensen om je heen te verzamelen et cetera. Eigenaarschap noemde de oud-schaatser dat. Eigenaarschap, de absoluut gefocuste wil om het te doen, is een conditio sine qua non voor succes.

Drie succesfactoren

Als dat eigenaarschap er is, is succes mogelijk. En dan maar hard rammen? Nee. Inzet is essentieel, maar het lichaam en de geest hebben meer nodig. Een goede training bestaat uit het verrassen van je lichaam. Niet steeds hetzelfde proberen, maar variëren, uittesten en uitvinden. Soms vallen en weer opstaan. Dat traint lichaam en geest om tot hogere prestaties te komen. Ten slotte moet je na inspanning ook herstellen. Herstel is de derde cruciale factor voor succes. In de herstelfase wordt de basis gelegd voor de winnende prestatie. Alleen maar gaan en beuken maakt je kapot, juist in de rust komt de kracht en het inzicht om te winnen. Neem herstel dus heel serieus. Ofwel: performance = eigenaarschap + verrassen + herstel.

Deze lessen zijn te simpel om waar te zijn. Maar ze zijn direct toepasbaar op onze alledaagse werkelijkheid en mogen daarom tot theorie verheven worden. Wil je je performance verbeteren? Toon eigenaarschap, verras jezelf en neem de tijd voor herstel. Succes!

 

Hans Valkenburg is naast vast columnist voor DPA Finance ook een van de auteurs van “Best of Finance 2014”. Dit is een bedrijfskundig onderzoek naar de trends en het functioneren in de private sector in Nederland. Het Best of Finance onderzoek is gratis te downloaden.