Onderwijs geeft hoop: "Later word ik financial accountant"

Blog 16 september 2015 2 min. lezen
Hans Valkenburg

Het nieuws, en daarmee ook vaak ons leven, wordt gedomineerd door niet te bevatten megagebeurtenissen. Een net niet Grexit waarbij het om miljarden gaat. De wederopstanding van de Koude Oorlog, die volgens oud-NAVP-topman Jaap de Hoop Scheffer "bedreigender is dan de vorige." Onthoofdingen in het Midden-Oosten. Duizenden bootvluchtelingen, waarvan er honderden op de bodem van de Middellandse Zee eindigen. Kalasjnikovs die leeggeschoten worden op nietsvermoedende badgasten. Ga zo maar door. Een kolkende zee van onheil die je verlamt en alle hoop op een betere wereld laat verdampen. Bij mij heeft het in ieder geval dat effect.

Focus op eigen directe omgeving

De geschiedenis van de filosofie leert ons dat als gebeurtenissen te omvattend worden, de mens zich terugtrekt en op zijn directe omgeving richt. Ook dat kan weer slecht nieuws zijn: denk maar aan het nationalisme dat in die beweging meekomt. Maar het kan ook heel mooi zijn, je stilzetten en hoop geven. Onlangs was ik  in Burkina Faso voor een audit van een sponsorship-programma voor arme kinderen. Om vast te stellen of het programma effectief is, zijn mijn compagnon en ik de kantoorpanden in de hoofdstad Ouagadougou uitgestapt en diep landinwaarts naar de betreffende scholen gegaan. Een adviseur moet goed kunnen luisteren, maar moet vooral niet vergeten om met eigen ogen te kijken, is ons devies.

Verder kijken

Een lange rit en een houten kont verder werden we ontvangen in een schoolgebouwtje midden tussen de bomen. Daar interviewden we zes deelnemende kinderen. Als eindklant kunnen zij ons immers de beste informatie over het programma geven. "Wat wil je later worden?" Op deze vraag volgden de ietwat gebruikelijke beroepen: meester, verpleegster, meester, verpleegster, meester... Ineens zei een meisje: "Later wil ik financial accountant worden." Verrast vroegen we door. "Was haar vader misschien boekhouder?" Dat was op deze plek bijna niet mogelijk. Het bleek dat ze was opgevoed door haar opa en oma, boer en boerin op armoedige schaal. Trots vertelde ze dat ze zelf op het idee gekomen was. Simpelweg omdat ze goed is in rekenen…

Wij waren even stil. Onderwijs geeft hoop. Onderwijs heeft de toekomst. Zolang er zulke meisjes bestaan is er toekomst.

Interim-manager Hans Valkenburg adviseert regelmatig bedrijven in ontwikkelingslanden. Hiervoor is hij als internationaal consultant verbonden aan SVP. Hij schrijft columns voor DPA Finance en is tevens een van de auteurs van 'Best of Finance 2014'. Dit is een bedrijfskundig onderzoek naar de trends en het functioneren in de private sector in Nederland.