IT consultant Sander Veldhuis ervaringsverhaal

Sander Veldhuis

Managing IT-consultant
Ervaring

Managing IT-consultant Sander Veldhuis: "Alles is mogelijk. Als je ervoor gaat."

Sander Veldhuis 36 heeft allesbehalve een standaard cv. Als ex-sergeant bij de Koninklijke Marine reisde hij ruim 9 jaar de wereld over. Hij zag grote delen van Zuid-Amerika, Afrika, Europa, het Midden-Oosten en Azië. “Van huis uit heb ik meegekregen om bij defensie te werken. Mijn vader zat bij de Koninklijke Landmacht. Voor mijzelf was het een mooie manier om veel van de wereld te zien. Toch wist ik toen al dat ik uiteindelijk de IT in wilde.”

Ontdek meer over werken bij DPA

Van de marine naar IT

De stap van de marine naar de IT-sector werd gezet met de komst van zijn dochter in 2013. “Ik had gekozen voor een tijdelijke functie aan wal als operator op het NAVO-hoofdkantoor in Engeland. Mijn vrouw die ik nog van vroeger kende, woonde op dat moment ook in Engeland. De vonk sloeg over en we kregen onze dochter. Zes maanden na haar geboorte kreeg ik te horen dat ik weer op uitzending moest. Met een jong gezin was dat geen optie meer voor mij. Mijn carrière bij de marine was definitief voorbij. Ik ging bij Kargro aan de slag, een recyclebedrijf voor autobanden in Montfoort.”

Een mega boost

De IT bij Kargro was flink verouderd en toe aan een volledige moderniseringsslag. Voor Sander was het niet zijn eerste IT-project. “In mijn vrije tijd had ik verschillende IT-cursussen bij de marine gevolgd en mocht ik de basics oppakken. Een mega boost voor mijn IT-kennis kreeg ik pas echt bij de NAVO. Daar was ik verantwoordelijk voor het beheer van 1000 servers. Mijn liefde voor het IT-vak is sinds dat moment alleen maar gegroeid. Die ervaring nam ik mee naar Kargro. Alles moest getransformeerd worden naar moderne technieken, CRM- en ERP-pakketten. Een ontzettend mooie uitdaging. Toen dat ten einde was, wist ik het zeker; van dit soort grote IT-projecten wilde ik meer. Mijn vrouw was al bekend met DPA en stelde voor om het gesprek aan te gaan.”

Carrière in sneltreinvaart

Wat volgde was een buitengewoon mooie carrière in sneltreinvaart. Sander maakte in de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling door van IT-professional naar managing IT-consultant bij DPA. Zijn kennis als consultant zet hij in voor complexe projecten bij provincies en grote IT-spelers zoals Unisys. “Naast mijn projecten doe ik ook veel voor DPA. Ik ben betrokken bij het cybersecurityprogramma, stuur de Cloud-unit aan en geef als Microsoft Certified Trainer 3 tot 6 keer per jaar trainingen aan onze IT-professionals. Daarnaast neem ik ook een deel van de begeleiding van onze professionals op me. Gaat het goed? Hebben ze hulp nodig? Collega’s kunnen bij mij terecht met allerhande vragen die ze hebben.”

Lees meer over werken bij DPA IT
“Naast mijn projecten doe ik ook veel voor DPA. Ik ben betrokken bij het cybersecurityprogramma, stuur de Cloud-unit aan en geef trainingen aan onze IT-professionals."

Trainen, trainen, trainen

Als Microsoft Certified Trainer brengt Sander zijn enthousiasme voor nieuwe trainingen maar al te graag over op zijn collega’s. “Komen ze er niet uit, dan help ik ze daarbij. Komt er een examen aan dan trainen we ze daar ook naartoe. Bijvoorbeeld met proefexamens. De interne trainingen die we aanbieden zijn ontzettend belangrijk en waardevol voor onze professionals. Als IT’er moet je blijven groeien en op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen. Neem bijvoorbeeld de ontwikkelingen binnen de Cloud. Zeker 90% van Microsoft is nu Cloud based. Die kennis moet je hebben. Want daar ligt de toekomst. Deze kennis nemen onze professionals vervolgens mee naar onze opdrachtgevers.”

Techniek loslaten

Sander geniet van zijn brede rol en de grote verantwoordelijkheid binnen de business unit IT. “Dit is wat ik wilde. Als managing consultant kan ik naast mijn projecten, onze interim professionals begeleiden en motiveren. Hoe we dat in kunnen vullen, daar ga ik continu het gesprek over aan met Gabor Fähmel, businessunitmanager IT. Gabor heeft iets in mij gezien en mij de kans gegeven om mijn ambities te realiseren. We kijken samen hoe we mijn rol verder vorm kunnen geven binnen het management. Dat betekent voor mij wel dat ik de techniek los moet durven laten.”

Ontzettende drive

Dat loslaten is zo af en toe nog best lastig. “Want techniek is veilig. Daar weet ik van de hoed en de rand. En zoals ze zeggen, wat de boer niet kent, vreet íe niet. Maar ook daar coacht Gabor mij doorheen. Ik leer steeds meer high level te denken en het overzicht te bewaren. De passie is er bij mij om aan mijn management skills te werken en te blijven groeien. Dit doe ik niet alleen voor mezelf, maar ook voor mijn dochter. Ik wil aan haar laten zien dat je veel kunt bereiken in het leven. Mijn vrouw ook. Zij begon vijf jaar geleden met een administratieve baan binnen de bankenwereld en inmiddels werkt ze als compliance officer. We hebben beiden een ontzettende drive om aan onze dochter mee te geven dat alles mogelijk is, als je ervoor gaat.”

Meer weten over werken bij DPA?

Mayka vertelt je er graag over