DPA interim legal counsel Oscar Freens

Oscar Freens

Interim legal counsel
Ervaring

Interim legal counsel Oscar Freens: “Ik wilde graag de juridische markt buiten de advocatuur ontdekken”

De dynamiek van het samenwerken met verschillende soorten mensen. Zelfstandig beslissingen nemen. Binnen projecten met een maatschappelijke context. Dat is de manier waarop Oscar Freens (29) het liefst zijn werk uitvoert. Tot een jaar geleden werkte hij nog op de Amsterdamse Zuidas als transactie- en procesadvocaat bij advocatenkantoor Houthoff. Inmiddels werkt hij aan zijn tweede opdracht als interim legal counsel bij DPA.

Ontdek meer over werken bij DPA

Enthousiast over het juridische vak

“Tijdens mijn rechtenstudie aan de Universiteit Utrecht zat ik bij een actieve studievereniging waar rechtenstudenten juridisch-inhoudelijke en sociale activiteiten organiseerden buiten de studie om. Ik vond het gaaf om met veel mensen samen te werken die ook enthousiast waren over het recht en de juridische wereld. “Tijdens mijn stages en studerend medewerkerschap bij grote advocatenkantoren zag ik diezelfde omgeving en dynamiek. Met name daarom koos ik voor een carrière als advocaat.”

Missende factoren

“Als advocaat leerde ik aan welk soort zaken ik het liefst werk en op welke manier. Ik heb een brede juridische interesse en werk bij voorkeur aan meerdere zaken tegelijkertijd in dossiers met een vlotte doorloop. Dat doe ik graag in teamverband waarin ik kan leren van de mensen om mij heen. Daarbij hecht ik veel waarde aan een goede balans tussen werk en privé. Die aspecten zag ik onvoldoende terug in mijn werk als advocaat. Veel van mijn kwaliteiten zoals verbinden en maatschappelijke betrokkenheid bleken ook niet altijd nodig.”

Een nieuwe omgeving

Doorslaggevende redenen voor Oscar om op zoek te gaan naar een rol die beter aansloot bij zijn wensen. Via collega’s kwam hij in contact met oud-advocaten van Houthoff die de transitie hadden gemaakt van advocaat naar interim legal counsel bij DPA. “Zij waren allemaal enthousiast. Uiteindelijk heb ik zelf ook de stap gezet, want als legal counsel kan ik in relatief korte tijd brede ervaring opdoen. DPA overziet een omvangrijk deel van de juridische arbeidsmarkt en werkt samen met zeer interessante opdrachtgevers. Een mooie kans om de juridische markt buiten de advocatuur te ontdekken. Daar was ik naar op zoek.”

Ontdek meer over werken bij DPA
“Terwijl ik mij kan focussen op mijn werk en ontwikkeling, werken mijn DPA-collega’s hard aan een vervolgopdracht. Een die aansluit op mijn ontwikkeling en potentie.”

Persoonlijke wensen als vertrekpunt

De grote vraag voor Oscar was in hoeverre hij invloed had op de invulling van zijn opdrachten. Werd er rekening gehouden met zijn wensen? “Het was ontzettend spannend om de bekende en comfortabele omgeving van de advocatuur in te ruilen voor een nieuwe omgeving, zonder precies te weten wat me te wachten stond. Het fijne is dat ik als interim legal counsel actief bij de invulling van elke opdracht wordt betrokken. Mijn wensen zijn het vertrekpunt voor de zoektocht naar een nieuwe opdracht. Terwijl ik mij kan focussen op mijn werk en ontwikkeling, werken mijn DPA-collega’s hard aan een vervolgopdracht. Een die aansluit op mijn ontwikkeling en potentie. Het resultaat is elke keer boven verwachting goed.”

Echte meerwaarde leveren

“Mijn eerste opdracht vervulde ik bij pensioenuitvoeringsorganisatie PGB Pensioendiensten. Het bleek een boeiende en dynamische pensioenpraktijk. Ik had er uiteenlopende activiteiten. Van het opstellen van commerciële (inkoop)contracten voor de business tot het meewerken aan grote fondsinvesteringen en adviseren over duurzaamheid en relevante juridische ontwikkelingen. Ik was heel benieuwd hoe de rol van interim legal counsel zou verschillen ten opzichte van mijn werk als advocaat. En of ik zou kunnen leveren wat van mij werd verwacht. Gelukkig kwam ik er al snel achter dat mijn opleiding en ervaring als advocaat goed aansloten op de opdracht. Het gaf me veel energie dat ik snel meerwaarde kon leveren, ondanks de nieuwe omgeving en dynamiek.”

Vertrouwen en ruimte voor ontwikkeling

Momenteel werkt Oscar aan zijn tweede opdracht bij Translink, de uitgever van de ov-chipkaart en verwerker van alle transacties in het openbaar vervoer in Nederland. “Mijn ervaring bij PGB Pensioendiensten komt goed van pas bij Translink. Samen met verschillende projectgroepen werk ik aan de uitfasering van de ov-chipkaart en introductie van nieuwe vormen van in- en uitchecken met betaalpassen, creditcards en smartphones. Een megagroot project waarin ik de rol van zelfstandig jurist vervul. Het is gaaf om vanuit mijn functie een bijdrage te leveren aan zo’n mooi maatschappelijk en relevant project.”

Een steeds betere professional

Als interim legal counsel heeft Oscar een nieuwe blik op het werk van een bedrijfsjurist en het bedrijfsleven gekregen. “Ik kan mijn ervaring en vaardigheden goed inzetten en ik zie dat ik mijn collega’s help met mijn adviezen. Ik haal veel plezier uit het ontdekken van nieuwe omgevingen, de waarde die ik kan leveren en de waardering die ik ontvang. De steile leercurve aan het begin van elke opdracht is merkbaar en helpt mij om een steeds betere professional te worden. Bijkomend voordeel is de extra dosis zelfvertrouwen die ik ervan krijg. Ik heb de juiste keuze gemaakt door de overstap vanuit de advocatuur te maken.”

Lees meer over werken als jurist bij DPA
Meer weten over werken bij DPA?

Neem contact op met Pien