Job crafting: óók voor interim professionals

Blog 20 juni 2017 4 min. lezen
blog_header_5

De digitale revolutie verandert onze wereld sneller dan we ooit hadden kunnen bedenken. Dit vraagt meer wendbaarheid van organisaties en meer verantwoordelijkheid van werkenden voor inzetbaarheid. Je blijven ontwikkelen is simpelweg een must geworden. Ook nemen meer en meer mensen zelf de regie om hun werk zinvoller, uitdagender en toekomstbestendiger te maken. Wat doe jij aan job crafting?

In een eerder blog hadden we het al eens over bij job crafting ofwel baanboetseren: proactief sleutelen om de optimale persoonlijke fit te bereiken tussen jou en je werk. Je baan veranderen zonder van baan te veranderen dus. Dit kun je doen door de inhoudelijke, sociale of relationele aspecten van je werk anders te benaderen. Met als gevolg dat het beter bij je past, en dat je betrokkenheid, motivatie en tevredenheid toenemen.

Ook voor interimmers

Nu zijn de interim professionals die ik in mijn werk ontmoet over het algemeen al zeer ondernemend. Ook staan ze open voor innovatie, teamsamenwerking en kennis delen. Ze kunnen hun talenten op afwisselende opdrachten inzetten, wat vaak zorgt voor extra productiviteit en persoonlijke effectiviteit. En doordat ze keer op keer bewijzen dat flexibiliteit en kwaliteit goed samengaan, kunnen ze zich ook goed presenteren aan nieuwe opdrachtgevers. Bij DPA worden ze bovendien continu aangespoord om gebruik te maken van coaching en trainingen. Daardoor blijven ze zowel hun vakinhoudelijke kennis als hun persoonlijke vaardigheden versterken. Is job crafting dan nog relevant? Zeker wel! Het kan bijvoorbeeld betekenen dat je gericht naar ideale opdrachten toewerkt. Kernbegrippen hierbij zijn proactiviteit, profilering en netwerken.

Proactiviteit

Jobcraften gedurende een opdracht doe je bijvoorbeeld door extra taken op te pakken of voor te stellen om taken op een andere manier uit te voeren. Je zult merken dat je zo ook meer kans hebt om voor nieuwe dingen gevraagd te worden. Ook is het goed om voortdurend alert te zijn op de ontwikkelingen in je werkomgeving. Welke nieuwe uitdagingen komen op de organisatie of afdeling af? Bekijk dit proactief en realistisch. Vanuit je positie als medewerker, maar ook vanuit de werkgever: hoe kan het bedrijf hierop inspelen? Onze ervaring is dat managers enorm blij zijn met medewerkers die net dat stapje extra zetten en meer doen dan gemiddeld om een functie te vervullen. 

 

"Jobcraften tijdens een opdracht doe je bijvoorbeeld door extra taken op te pakken of voor te stellen om taken op een andere manier uit te voeren."

Profilering

Bij DPA hechten we grote waarde aan zelfreflectie, zelfinzicht en zelfsturing. Dit begint met benoemen wat je kwaliteiten zijn, waar je goed in bent en waar je motivatie ligt. Weten wat je drijft en professioneel onderscheidt is essentieel voor succes en geluk in je werk. In jezelf geloven én je kwaliteiten zichtbaar maken. Dit laatste doe je in gesprekken met opdrachtgevers, maar ook bijvoorbeeld in je cv en LinkedIn-profiel.

Heb je je verdiept in een actueel thema of juridisch onderwerp dat belangrijk is voor je bedrijf? Geef er een korte presentatie over. Overweeg ook eens om een column, blog of stukje voor het intranet of personeelsblad te schrijven. Of verzorg een workshop of training aan collega’s of klanten. Zo kun je je werk verrijken met activiteiten die dicht bij je vakinhoudelijke interesses liggen. Ook beïnvloedt je hoe anderen over je denken en vergroot je de kans dat mensen zich jou herinneren als vakspecialist, kennisbron of vernieuwer.

Netwerken

Netwerken is voor interim professionals een doorlopend proces: het hoort er gewoon bij. Niet voor niets worden de feesten van DPA enorm goed bezocht. Zo krijg je de kans om gezellig bij te praten met andere professionals, ook uit andere vakgebieden. Ook zien we dat veel professionals contact blijven houden met mensen die ze op projecten leren kennen. Iets wat nog weinig gebeurt, is online deelnemen aan groepsdiscussies via bijvoorbeeld LinkedIn of vakbladen. Door met anderen in je netwerk nuttige informatie te delen, laat je meteen zien over welke expertise je beschikt. Zoek ook naar relevante netwerken in de richting waarin je je wilt ontwikkelen. Nieuwe impulsen leveren nieuwe energie op. Ook kun je voor je organisatie als antenne fungeren en wellicht helpen om nieuwe dingen in beweging te brengen. 

Jij en jobcraften

Ben je een product van je omgeving of maak je je eigen keuzes? Door te jobcraften neem je meer eigen regie, en ervaar je meer focus en richting. Je draagt actief bij aan het vormgeven van je (toekomstige) baan, en blijft alert op ontwikkelingen in je vakgebied, de organisatie waar je werkt en de branche. Dit op een manier die niet alleen jou als professional ten goede komt, maar ook de organisatie waar je werkt.