arnold-maex-menigte-KLEIN.jpg
Kennis

Investeren in mens en maatschappij: samen extra sterk met de Social Handprint

Op 6 november was ik uitgenodigd bij de lancering van de Social Handprint van MAEX. Een grote eer om bij de presentatie van dit vernieuwende meetmodel te mogen vertellen over de wijze waarop DPA maatschappelijk meerwaarde wil creëren, in dit geval specifiek op het gebied van Social Return. De door MAEX gelanceerde Social Handprint gaat ons enorm helpen om deze investeringen meet- en zichtbaar te maken.

Eerder blogde ik al over onze samenwerking met MAEX. Dit is een platform dat organisaties zoals DPA matcht aan initiatieven die aan maatschappelijke vraagstukken werken. De afgelopen maanden hebben we in het kader van Social Return via MAEX aan twee impactvolle én inspirerende initiatieven meegewerkt. We zijn een verbinding aangegaan met DeBroekriem, een activiteitenplatform voor hoogopgeleide starters en in-between-jobbers. Ook hebben we de mensen van BuurtBuik geholpen om op een sympathieke manier voedselverspilling tegen te gaan. Deze aanpak van Social Return is de betrokken medewerkers erg goed bevallen. Daarom gaan we dit beleid verder uitwerken en over heel DPA uitrollen.

SROI door een andere bril bekijken

Social Return on Investment (SROI) ofwel het inzetten van mensen met een ‘afstand tot de arbeidsmarkt’ is een verplicht onderdeel van veel aanbestedingen van de overheid. Aangezien de werkeloosheid extreem laag is, is er bij gunning van opdrachten steeds meer ruimte voor creatievere invulling van Social Return. De grote uitdaging hierbij is om ideeën, belangen en kennis te verbinden, binnen én buiten DPA.

Werkplezier, inspiratie en voldoening

Toen we op zoek gingen naar nieuwe manieren om iets terug te doen voor de samenleving, kwamen we al snel bij MAEX terecht. Via dit maatschappelijk platform kunnen we onze medewerkers meer bij Social Return betrekken door samen tijd en kennis in passende initiatieven te investeren. Zo kunnen ze naast hun gewone werk aan maatschappelijke uitdagingen werken. Dat brengt geheel nieuwe uitdagingen en leermomenten met zich mee. Bovenal geeft het veel plezier, inspiratie en voldoening.

Lerend systeem

En nu kunnen we via MAEX bovendien beschikken over de Social Handprint om onze maatschappelijke impact inzichtelijk te maken, in de taal van de Sustainable Development Goals (SDG's) van de verenigde Naties. Deze 17 duurzame ontwikkelingsdoelen moeten ervoor zorgen dat de wereld in 2030 een eerlijke, gezonde en veilige plek is om te leven. Per SDG zijn indicatoren ontwikkeld en daaraan is benefit logic gekoppeld om de financiële waarde te berekenen. Doordat alle waardenstromen samenkomen, zie je in één oogopslag wat een initiatief betekent. Het is een lerend systeem dat nieuwe inzichten over indicatoren, eenheden en waarde direct verwerkt.

Social Return als bewuste keuze

Veel van onze hoogopgeleide professionals willen naast impact op de werkvloer ook maatschappelijke meerwaarde leveren. Op een ondernemende manier werken aan maatschappelijke uitdagingen. Daarmee is Social Return voor DPA niet zomaar een verplichting, maar een bewuste keuze en onderdeel van onze bedrijfsvoering. Het was heel inspirerend om dit in zo’n divers gezelschap van bedrijven, overheden en maatschappelijk gedreven initiatieven te mogen bespreken. Zeker nu we als ‘SR koploper’ kunnen laten zien welke bijdrage DPA daadwerkelijk levert met de kennis en kunde die we in huis hebben!

Samenwerken aan impact?

Geloof jij in de kracht van samenwerking en in doorlopend leren en ontwikkelen? En word je blij van organisaties met positieve maatschappelijke impact? Kom eens praten bij DPA of neem een kijkje bij onze vacatures.