DPA Procurement Lars van Everdink

Lars van Everdink

Interim Procurement Professional
Ervaring

Hoe Lars maatschappelijk een bijdrage levert als interim professional

Zo’n 2,5 jaar geleden trad Lars in de voetsporen van zijn vader, die vroeger ook als interimmer voor DPA werkte. Op dit moment zit Lars op twee uitdagende opdrachten, bij de Gemeente Amsterdam: hij werkt aan een Innovatiepartnerschap voor Schoolgebouwen en tijdelijke huisvesting voor onder andere vluchtelingen uit Oekraïne. “Ik krijg mooie kansen, mijn werk is veelzijdig en ik ontwikkel mezelf zowel op kennis- als skillsvlak. Na al die tijd bij DPA is mijn leercurve nog altijd steil.”

Bekijk onze procurement vacatures

Inkoop en contractmanagement

“Eén van mijn opdrachten bij Gemeente Amsterdam is die van contractmanager van een Innovatiepartnerschap voor Schoolgebouwen. Er bestaat veel spanning op de bouwmarkt. Er is sprake van een personeelstekort, schaarste aan bouwmaterialen en structureel stijgende prijzen. Tegelijkertijd wordt de gemeentelijke bouwopgave steeds groter en complexer. Zonder innovatie wordt duurzame onderwijshuisvesting onbetaalbaar.

In het Innovatiepartnerschap Schoolgebouwen werken we vanuit de gemeente met drie consortia aan de ontwikkeling van drie bouwsystemen. Met deze systemen kunnen we schoolgebouwen van een hogere kwaliteit, duurzaamheid en flexibiliteit realiseren dan via de traditionele weg. De bouwsystemen moeten uiteindelijk ook beschikbaar worden voor opdrachtgevers in de rest van Nederland. Heel gaaf om mee te werken aan een project met zo’n voortrekkersrol binnen de markt en de ambitie om een transitie op gang te brengen op landelijke schaal!”

Advisering huisvesting vluchtelingen

“Voor mijn andere opdracht bij de gemeente houd ik me bezig met tijdelijke huisvesting, onder andere voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Tijdelijke huisvesting realiseren we op basis van unitbouw. Units die kunnen worden ingezet als keten op een bouwplaats tot volwaardige gebouwen met honderd appartementen voor vier personen. Een van de uitdagingen voor mij in deze opdracht is dat het een gemeente brede overeenkomst is, waar alle gemeentelijke domeinen gebruik van kunnen maken. Ik houd me nu bezig met vragen als: hoe kunnen we als gemeente toch uniform de markt betreden? En wat gaan we doen als deze overeenkomst afloopt in 2024?”

Maatschappelijke voldoening

“Beide opdrachten geven me veel voldoening. Zelf heb ik ook kinderen en ik vind het belangrijk dat we hen de juiste voorzieningen geven. Een goed en fijn gebouw stimuleert en draagt bij aan ieders ontwikkeling. Naast maatschappelijk relevant en interessant, zijn de opdrachten die ik mag doen ook uitdagend en afwisselend. En kom ik iets tegen waarvoor specifieke theoretische kennis nodig is? Dan stel ik of stelt mijn business manager Manon Bossewinkel wel eens voor dat ik een opleiding of training doe. Onze opleidingsbudgetten maken dit mogelijk.”

“Ik werk op strategisch niveau, met landelijke impact en voor één van de grotere, vooruitstrevende opdrachtgevers in de markt. Precies de uitdaging die past bij mijn ambitie als interim professional”

Persoonlijke groei

“Ik zit nu 2,5 jaar bij DPA en vanaf het begin ervaar ik zelfstandigheid en vertrouwen. Ik ontwikkel mezelf zowel op inhoudelijk vlak als in vaardigheden en ben de afgelopen jaren echt naar strategisch niveau gegroeid. Doordat de inhoud van projecten steeds uitdagender werd, besefte ik me ook dat ik niet alles alleen kon. Ik heb geleerd dat samenwerken en de juiste mensen motiveren en activeren belangrijk is en dat je veel van collega’s kunt leren. Regelmatig sta ik even stil en denk ik: hoe ga ik dit gesprek nu weer aanvliegen? Dan bel ik wel eens een collega om even te sparren.”

Gek op interimwerk

“Ik heb interimwerk altijd interessant gevonden. Het was iets voor aan het eind van je carrière, als je senior bent, dacht ik. Inmiddels weet ik beter! Je wordt ingevlogen als er iets aan de hand is óf mag een kans benutten waar een bedrijf zelf de capaciteit niet voor heeft. Beide triggert me. Met je frisse blik kun je juist als externe het verschil maken. Je kunt andere dingen zeggen en doen dan iemand die in vaste dienst is en hebt minder van doen met bedrijfspolitiek.

Als interimmer doorloop je steeds de route van binnenkomen, procedures eigen maken, mensen en kaders leren kennen, lijntjes en belangen begrijpen en dingen in gang zetten. Om vervolgens het project af te ronden en elders weer een nieuwe uitdaging te starten. Op een andere manier, met andere mensen, doelen en waarden. We maken heel wat vlieguren, wat enorm leerzaam is.”

Toekomstplannen

“Bovenstaande opdrachten lopen tot oktober. Het Innovatiepartnerschap is dan zeker nog niet klaar, dus misschien houd ik wel een implementerende of overdragende rol hierin. Omdat dit wel de route is die ik wil blijven bewandelen de komende jaren, zoek en volg ik alvast passende opleidingen zoals een masterclass in publiek-private samenwerking. Mijn opleidingspakket stem ik continu af met Manon Bossewinkel, want er moeten natuurlijk wel opdrachten zijn die erbij passen. Samengevat mag ik leuk werk doen, heb ik veel invloed en vrijheid én leer ik nog elke dag. Zolang mijn leercurve zo steil blijft, zit ik hier goed!”

Lees meer over werken bij DPA Procurement
Meer weten over de mogelijkheden?

Vraag het aan Laure