dpa-professionals-facility-well-building

Ellis Zinke

Interim contractmanager FM
Ervaring

Facility management in ontwikkeling: werken met de WELL-standaard

Recent werkte ik een halfjaar als interim projectleider nieuwbouw mee aan de realisatie van het nieuwe hoofdkantoor van HumanTotalCare in Son. Dit bedrijf helpt klanten bij de duurzame inzet van werknemers. Uitgangspunt voor de eigen huisvesting is dat deze zo veel mogelijk bijdraagt aan de gezondheid en het welzijn van de medewerkers. Hierin durft HumanTotalCare forse stappen te maken, waardoor dit mogelijk een van de eerste WELL-gecertificeerde gebouwen in Nederland is.

Deze leerzame opdracht kwam op mijn pad dankzij DPA Professionals, waar ik in sinds november 2018 als interim professional werk. Ik heb ruim 15 jaar ervaring als manager in het facilitaire werkveld en ervaar het als een sport om in complexe omgevingen naar een optimaal resultaat toe te werken. Hierin voorziet DPA me van passende uitdagingen: dit project was meteen een schot in de roos.

Gezond en vitaal werken

Bij deze organisatie zetten 1.400 medewerkers zich in voor een gezond en vitaal werkend Nederland. Het afgelopen jaar is het drie verdiepingen tellende hoofdkantoor totaal gestript en opnieuw opgebouwd en gecombineerd met zes verdiepingen hoge nieuwbouw. Bij de renovatie, nieuwbouw en het interieur is ingezet op WELL Building-certificering. In mijn rol als interim projectleider nieuwbouw was ik onder andere verantwoordelijk voor het inrichten en borgen van de facilitaire dienstverlening. Zo maakte ik van nabij mee wat deze nieuwe ontwikkeling in gezond bouwen teweeg brengt.

Wat is WELL?

Wat is WELL, vraag je je wellicht af. Deze standaard is het resultaat van zeven jaar onderzoek naar de aspecten van een gebouw die de meeste impact hebben op de gezondheid en het welzijn van de mensen die er werken. Dit zijn lucht, water, voeding, licht, vitaliteit, comfort en een gezonde geest. Hoe creëer je een gezonde werkplek met meerwaarde? Door dit inzichtelijk te maken, heeft HumanTotalCare een inspirerende, innovatieve en gezellige ontmoetingsplek ingericht. Een plek die bijdraagt aan de fysieke gezondheid, het geluk en de sociale verbondenheid van de medewerkers.

De mens centraal

WELL gaat veel verder dan certificeringsnormen rond duurzaamheid die gericht zijn op aspecten als energie, water en afval. Het welzijn en de gezondheid van de mens in gebouwen staat centraal en dat heeft veel consequenties. Heeft elke kantoorruimte voldoende frisse lucht? Is de temperatuur aangenaam? Welke materialen gebruiken we bij de inrichting? Welke specifieke taakverlichting is nodig? Hoe gaan we om met omgevingsgeluiden?

WELL betekent bijvoorbeeld dat:

  • De natuur volgens een rekenformule wordt binnengehaald in het gebouw
  • De verlichting voldoet aan eisen zoals tegengaan van verblinding, lichtreflectiewaardes, daglichttoetreding, kleurechtheid en duurzaamheid
  • Het thermisch comfort voor alle ruimtes hetzelfde is
  • Er gerichte programma’s zijn om gezond voedsel en voldoende bewegen te bevorderen
  • De catering aan strenge eisen voldoet zoals biologische inkoop, gezonde portiegroottes, en ruime keuze aan fruit en groente
  • In het gebouw strategieën worden toegepast die fysieke activiteit stimuleren

Pionierswerk

De nieuwbouw voldoet ook aan de BREEAM-NL-certificering Nieuwbouw en Renovatie. Hierbij worden gebouwen beoordeeld op de duurzaamheidsonderwerpen management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik en ecologie en vervuiling. Ook zijn op de eigen ervaring met duurzame inzetbaarheid gebaseerde eisen meegenomen. Om tot het gewenste resultaat voor de inrichting van het gebouw te komen, is een integrale aanpak gevolgd. Hierbij is regelmatig pionierswerk gedaan. Het kiezen van gordijnmateriaal, vloerbedekking en meubels zorgde bijvoorbeeld voor behoorlijke uitdagingen. Doordat de keuzemogelijkheden nog beperkt zijn, kunnen de kosten behoorlijk oplopen. Verder waren niet alle leveranciers voorbereid op onze vragen, wat extra tijd kostte.

“Ik bewonder de manier waarop dit bedrijf zijn nek durfde uit te steken voor het optimaliseren van de werkomgeving"

Lessons learned

Ik bewonder de manier waarop dit bedrijf zijn nek durfde uit te steken voor het optimaliseren van de werkomgeving. Als eerste in de markt iets te doen, vergt extra investeringen en aandacht. Wat ik van dit project heb geleerd? Bij het volgen van een nieuwe aanpak zijn time management en communicatie extra belangrijk. Je moet ruimte inbouwen voor uitzoekwerk en rekening houden met vertraging. Om deze puzzel samen te kunnen maken, moet je elkaar opzoeken en helpen.

De routine is nog niet aanwezig en de betrokkenen moeten een nieuwe taal leren spreken. Verder is het belangrijk om de risico’s zorgvuldig te benoemen en de stuurgroep hierin mee te nemen. Verder is extra aandacht nodig voor het borgen van het nieuwe werkconcept in de organisatie. De kunst is om dit niet betuttelend te doen, maar in dialoog met alle betrokkenen.

Aantoonbaar werken aan welzijn

Het was erg leerzaam om bij dit project betrokken te zijn. Zo heb ik zelf kunnen zien wat WELL teweeg brengt en dat het aanslaat. Dankzij deze standaard kun je op basis van zo’n 100 criteria aantonen hoe gezond een gebouw is. In het nieuwe gebouw van HumanTotalCare zijn bijvoorbeeld de soundmasking en klimaatbeheersing fantastisch geregeld. Deze investeringen in minder zichtbare zaken zijn met WELL beter inzichtelijk. Daarom zal het me niets verbazen als meer organisaties deze nieuwe handvatten aangrijpen om hun medewerkers in een fijn en gezond gebouw te huisvesten.

Je loopbaan in een hogere versnelling brengen

Wil jij net als Ellis aan actuele uitdagingen werken? Je loopbaan in een hogere versnelling brengen door je gericht te ontwikkelen? Bekijk de vacatures of neem contact op met Sander van de Poll via [email protected] of 06 46 79 99 35.

Meer weten over werken bij Facility?

Stel je vraag aan Sander

DPA-professionals-facility-contact-directeur-Sander-van-de-Poll

Sander

Directeur facility Bel of WhatsApp: +31646799935