NCI DPA FEB2023 40
Nieuws

DPA en NCI leiden samen Compliance Officers op met uniek traject

De omvang en complexiteit van wet- en regelgeving, zeker ook vanuit Europa, neemt toe. Bedrijven zoeken naar fulltime Compliance Officers die bijvoorbeeld Europese wet- en regelgeving kunnen vertalen naar het Nederlandse beleid van de organisatie. De vraag naar ervaren Compliance Officers groeit, maar het aantal medewerkers dat deze functie kan vervullen stijgt niet mee. Om organisaties verder te helpen met hun bedrijfsvoering heeft Tom Lansink, Business Unit Director Compliance & Risk bij DPA, een uniek opleidingsprogramma geïntroduceerd. Hiermee krijgen eerstelijnsmedewerkers de kans om verder te groeien in hun carrière en aan de slag te gaan als Compliance Officer. Tom: “Geen andere detacheerder biedt zo’n traject aan.”

Waar een Compliance Officer eerder bij wijze van spreken het werk één dag in de week kon doen, is door de toenemende regelgeving en bewustwording nu behoefte aan fulltimers. “Eigenlijk is iedere opdrachtgever op zoek naar iemand van boven de vijftig met ten minste vijf jaar ervaring”, legt Tom uit. “Maar die zijn niet te vinden.” Daarom besloot hij zich in te zetten om eerstelijnsmedewerkers, zoals KYC-analisten, op te leiden tot tweedelijnsmedewerkers: Compliance Officers.

Met het traject ontwikkelen zij alle competenties die nodig zijn om het werk goed uit te voeren. Zodat ze ook zonder vijf jaar ervaring als Compliance Officer aan de slag kunnen bij bedrijven. Tom: “We faciliteren hen bij het zetten van de volgende stap in hun carrière. Zo vinden professionals met passie voor compliance in korte tijd hun droombaan en helpen we tegelijkertijd organisaties aan passende medewerkers.” Het tekort aan Compliance Officers is volgens Tom dusdanig groot dat Compliance Officers na het afronden van dit traject kunnen kiezen uit wel drie à vier relevante vacatures.

Eric Schuiling, kennis- en programmamanager en senior Compliance Officer bij het Nederlands Compliance Instituut, hoopt dat mensen zich gaan aanmelden voor dit unieke traject: “Als je op zoek bent naar een baan waarin je impact kunt maken, dan is Compliance Officer dé functie voor jou.”

Nederlands Compliance Instituut als basis

“Ik zag het tekort aan Compliance Officers aankomen en besloot dit traject op te zetten”, vertelt Tom. Het programma is volledig gebaseerd op maatwerk en duurt daarom één tot drie jaar. De Leergang Compliance professional (LCP) van het Nederlands Compliance Instituut (NCI) vormt de basis. “Als je die hebt afgerond weet je van alle facetten iets en heb je een waardevol en relevant diploma”, aldus Tom. “Daarna bieden we in het vervolgtraject meer gerichte begeleiding bij het bepalen van het type Compliance Officer dat je wilt worden. De basis is essentieel om daar achter te komen.”

Opleiding en vervolgtraject

De opleiding duurt negen maanden tot een jaar en bestaat uit vakinhoudelijke opleidingsdagen, competentietrainingen en een eindopdracht. Na het afronden van deze opdracht en het eindexamen ontvangen deelnemers het LCP-diploma, maar dat betekent niet dat zij dan direct aan de slag kunnen. Tom: “Veel mensen denken ‘nu heb ik het papiertje en ben ik klaar’, maar eigenlijk begint het dan pas.”

Na het behalen van het diploma gaan deelnemers verder met het vervolgtraject. Hierin volgen zij competentietrainingen en behalen zij aanvullende certificaten, zodat zij een compleet Compliance-profiel hebben. “De eerste deelnemer is nu helemaal klaar met het traject”, vertelt Tom trots. “We hebben haar al kunnen plaatsen bij een opdrachtgever. Zonder de opleiding was dat niet gelukt.”

Uiteenlopende Compliance Officers

Mensen met de meest uiteenlopende achtergronden melden zich aan voor het opleidingstraject. Dat is volgens zowel Tom als Eric niet gek, omdat je veel verschillende kanten op kunt binnen de functie. “Je kunt bijvoorbeeld met verschillende thema’s aan de slag, zoals KYC en privacy”, vertelt Eric. “Er is verschil tussen monitoren en adviseren en er zijn veel specialisaties mogelijk. Geen organisatie is hetzelfde.” Naast dat je vanuit de leergang al een idee krijgt van de mogelijkheden, voegt het opleidingstraject volgens Eric nog meer toe: “Het voordeel van dit traject vanuit DPA is dat je bij verschillende opdrachtgevers binnen kunt kijken voordat je een definitieve keuze maakt. Door ervaring op te doen kom je er echt achter wat bij je past.”

Compliance Officer worden via DPA

De volgende stap in hun carrière kunnen mensen ook zelf zetten, zonder traject vanuit DPA. Dan mis je niet alleen het kijkje in de keuken bij verschillende organisaties. Tom: “Als je het zelf doet kost het je bijna tienduizend euro aan opleiding en heel veel tijd. Vanuit DPA investeren wij in jouw ontwikkeling en zorgen we er vervolgens voor dat we een functie als Compliance Officer voor je vinden. Dat gaat sneller dan wanneer je het op je eigen houtje moet doen.”

Mensen écht verder helpen in hun carrière

Hoewel veel verschillende profielen de opleiding kunnen volgen, kan niet iedereen zomaar starten. Binnen het traject is namelijk plek voor zestien deelnemers en om die reden wil Tom alleen verder met de meest gemotiveerde sollicitanten. “Je moet echt bewust kiezen voor een baan als Compliance Officer en passie hebben voor het vak”, vertelt hij. “Wij willen mensen écht verder helpen in hun carrière. Het is een intensieve opleiding, niet iets waar je zomaar even aan begint.” Een afgeronde hbo-opleiding is voor dit traject een vereiste, bij voorkeur in de richting van economie, recht of criminologie. “Als je de voorkennis vanuit zo’n studie niet hebt, dan kun je wel Compliance Officer worden, maar doe je langer over het traject”, vertelt Tom. Hij zoekt deelnemers met communicatieve en analytische vaardigheden: “Een droomprofiel is iemand met een master in recht en twee of drie jaar KYC-ervaring, maar passie voor het vak is het allerbelangrijkst.”

Opleiding naast KYC-opdracht

Omdat de medewerkers die starten aan het traject vaak nog geen ervaring hebben als Compliance Officer beginnen zij met een opdracht als eerstelijnsmedewerker, bijvoorbeeld als KYC-analist. Tom: “Deelnemers krijgen een contract van 36 uur en beginnen aan een opdracht in het KYC-domein, daarnaast volgen ze regelmatig een dag of dagdeel een training over compliance.”

Succesvol, ook zonder vijf jaar ervaring

Met dit traject zorgen we ervoor dat het aantal Compliance Officers, net als de behoefte aan deze medewerkers, stijgt. Toch zijn dit niet de medewerkers met vijf jaar ervaring, waar de meeste bedrijven naar op zoek zijn. “Dat organisaties die ervaring verwachten, is niet zo gek”, vertelt Tom. “Je bent vaak de enige Compliance Officer binnen een organisatie, je controleert het werk van de eerstelijnsmedewerkers en adviseert het management.” Toch heeft hij er vertrouwen in dat deelnemers met alle bouwstenen op zak, ook zonder vijf jaar ervaring, succesvol aan de slag kunnen als Compliance Officer. “Ze starten pas in deze functie als ze het diploma hebben gehaald en zich op een aantal competenties aantoonbaar hebben ontwikkeld”, vertelt de Business Unit Director. “Dan zijn ze perfect in te zetten, ook zonder vijf jaar compliance-werkervaring.”

Nieuwe samenwerkingen

Nu de eerste Compliance Officers het traject hebben afgerond, kan Tom niet wachten om een tweede groep enthousiaste deelnemers verder te helpen in hun carrière. “We hebben het afgelopen jaar veel geleerd met de eerste groep, dus de tweede groep gaat écht vliegen”, vertelt hij. Waar Tom nu zelf contact zoekt met opdrachtgevers om deelnemers en organisaties aan elkaar te koppelen, hoopt hij dat in de toekomst organisaties hem ook weten te vinden: “Een samenwerking zou een hele gave vervolgstap zijn. Dan trekken wij als DPA nog steeds de Compliance Officers aan die de opleiding gaan volgen en kunnen we hen samen opleiden zodat zij impact gaan maken in deze positie bij een bedrijf.”

Word jij ook Compliance Officer?

Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden over het opleidingstraject tot Compliance Officer en kun je niet wachten om de volgende stap in je carrière te zetten? Klik hier voor meer informatie over het traject of meld je direct aan.

Zijn jullie op zoek naar een Compliance Officer?

Staat de vacature voor een Compliance Officer binnen jullie bedrijf ook al te lang open en lijkt het onmogelijk om een geschikte kandidaat te vinden? Wij voorzien je graag van vrijblijvend advies. Neem contact op met Business Unit Director Tom Lansink via [email protected] om de mogelijkheden te bespreken.