Dominique Pot

Dominique Pot

Interim Privacy Counsel en Trainee
Ervaring

De eerste stappen als Privacy Jurist van Dominique Pot

Dominique Pot is professional bij DPA Privacy. Vanuit haar functie als Interim Privacy Counsel en Trainee is ze momenteel gedetacheerd bij Vilans, een kennisinstituut in de zorg. Hier werkt ze als Junior Jurist op met name het gebied van privacy. Ze heeft een master Rechten gevolgd met de afstudeerrichting Internet, ICT en Intellectuele Eigendommen. Vervolgens begon ze, vers uit de schoolbanken, bij DPA.

“Ik ontwikkel op hoog tempo”

Voor mij is DPA de ideale start van mijn carrière. Omdat ik verschillende opdrachten doe, ontwikkel ik mij op hoog tempo en kom ik erachter waar mijn talenten liggen en wat bij me past. Met iedere opdracht draag ik niet alleen bij aan het bedrijf, maar ook aan mijn eigen ontwikkeling. Binnen DPA wordt veel verbinding gezocht met collega’s, iets wat ik persoonlijk erg belangrijk vind.

“Mijn interesse in privacy werd aangewakkerd”

Ik kwam in 2018 – 2019, toen ik in het bestuur van mijn studentenvereniging zat, voor het eerst bewust in aanraking met privacy. Wij vroegen ons namelijk af wat wij als vereniging moesten met die ‘net nieuwe’ AVG. Door een aantal veranderingen door te voeren, konden we de gegevens van onze leden op een juiste en verantwoorde manier gebruiken - dat vond ik erg interessant. Daarnaast heb ik tijdens mijn studie gewerkt bij het Privacy Loket van de Universiteit Leiden, waar mijn interesse in privacy verder is aangewakkerd.

“Daar waar privacy zich mengt met andere vakgebieden wil ik zijn”

Omdat privacy mijn interesse had gewekt, was het logisch om op zoek te gaan naar een baan in deze sector. Die vond ik al snel bij DPA, hier ging ik aan de slag met bedrijfsjuridische opdrachten die gericht zijn op privacy. Ik zoek graag de snijvlakken op: juist daar waar privacy zich mengt met andere juridische vakgebieden wil ik zijn. Privacy raakt namelijk veel thema’s in allerlei verschillende sectoren. Een bedrijf adviseren over privacy in combinatie met een ander vakgebied vind ik leuk om te doen. In mijn huidige opdracht krijg ik bijvoorbeeld als jurist ook veel te maken met intellectuele eigendommen, contracten en subsidierecht. Die diversiteit trekt mij enorm.

“Op zoek naar een privacy-vriendelijke oplossing die ook praktisch is”

Omdat privacy zo veel thema’s en vakgebieden raakt, moet je als Privacy Jurist op de hoogte zijn van ontwikkelingen op het gebied van onder andere informatiebeveiliging en compliance. Bij het implementeren van nieuwe technologieën zoals Artificiële Intelligentie (AI), waar de juridische kaders nog niet vaststaan, denk ik graag mee aan praktische en privacy-vriendelijke oplossingen. Hiervoor wordt veel gebruik gemaakt van data uit verschillende bronnen, ik ben dan bezig met hoe je zorgt dat de producten op een ethisch verantwoorde manier worden ontwikkeld en ingezet. Ook het intellectuele eigendom en het mediarecht zijn onderwerpen die mij erg interesseren. 

Bij het implementeren van nieuwe technologieën zoals Artificiële Intelligentie (AI), waar de juridische kaders nog niet vaststaan, denk ik graag mee aan praktische en privacy-vriendelijke oplossingen.

“Zelfstandig en vol vertrouwen werken aan een opdracht”

Ik kom net om de hoek kijken in dit vakgebied, maar ik groei snel. Hierdoor kan ik zelfstandig en vol vertrouwen aan de slag voor opdrachtgevers. Als ik vervolgens zie dat nieuwe of meer ervaren collega’s naar mij toestappen voor uitleg, dan ben ik daar erg trots op. Mijn instelling om altijd de verbinding op te zoeken, draagt bij aan die snelle leercurve. Zo vind ik het bij iedere opdracht belangrijk om een band op te bouwen met collega’s. 

“Commerciële opdracht lijkt me een leuke uitdaging”

Ik hoop nog aan de slag te kunnen met een commerciële opdracht. Op dit moment werk ik vooral voor opdrachtgevers in de publieke sector, waar ik veel ervaring heb opgedaan. In deze sector wegen privacy waarden al sterk mee en zijn ze er al veel mee bezig. Naar mijn idee is dat in de commerciële wereld anders. Hier moet je harder werken en je argumenten sterker brengen om anderen te overtuigen van het belang van privacy, dat lijkt mij een leuke uitdaging.

“DPA zie ik als mijn thuisbasis”

Samen met mijn collega’s vorm ik een hecht team met veel kennis van zaken vanuit diverse invalshoeken. Ik werk dan ook regelmatig een dagje op kantoor bij DPA om met hen te sparren. Zo stap ik uit mijn ‘bubbel’ en komen we tot andere oplossingen en inzichten die ik alleen niet had bedacht. DPA zie ik als mijn thuisbasis. Ik zet me in voor het team door borrels en kantoorwerkdagen te organiseren, zodat we elkaar regelmatig blijven zien. Daarnaast hebben we eens in de zes weken een Kennis- en Kundesessie waarin we de actualiteiten in ons vakgebied bespreken en een casus of vraagstuk behandelen. Zo kunnen we ons verder verdiepen en blijven we van elkaar leren.

Wil jij ook starten als Interim Privacy Counsil?

Neem contact op met Jitske
Privacy & Informatiebeveiliging

yobz jitske van kuilen

Jitske

Interim recruiter Bel Jitske +31610536519