DPA Professionals Privacy kennisartikel Bescherm je persoonlijke informatie tegen digitale inbrekers met 4 makkelijke tips
Kennis

Bescherm je persoonlijke informatie tegen digitale inbrekers met 4 makkelijke tips

Sinds de coronacrisis gebeurt bijna alles online. Van zakelijke meetings tot aan borrels en misschien ook wel de ontmoetingen met vrienden en familie. Zoals bleek uit het vage privacybeleid van de app Houseparty, brengt dit ook de nodige risico’s met zich mee. Apparaten van je werk zijn over het algemeen goed beveiligd door de ICT-afdeling, maar hoe zit het eigenlijk met jouw persoonlijke laptop en smartphone? Met deze 4 makkelijke tips van information security consultant Salim Meziane zorg jij ervoor dat je persoonlijke informatie zo goed mogelijk beschermd is.

1. Houd je systemen up-to-date

Je laptop en je smartphone draaien allemaal op een besturingssysteem, zoals Windows, Android of iOS (Apple). Je krijgt regelmatig een melding om nieuwe updates te installeren. Super irritant, maar wacht hier niet te lang mee! Hoe langer je het besturingssysteem niet updatet, des te meer tijd je hackers geeft om zwakheden te vinden en hier misbruik van te maken. Houd je besturingssysteem up-to-date en beperk de kans dat je slachtoffer wordt van bijvoorbeeld malware en ransomware.

Krijg je binnenkort weer een melding om je besturingssystemen te updaten? Negeer deze dan niet en installeer de update direct. Ditzelfde geldt ook voor updates van geïnstalleerde apps.

2. Gebruik een password manager

Je zal het vast vaker hebben gehoord. Gebruik nooit één wachtwoord voor verschillende accounts, maar zorg ervoor dat je verschillende wachtwoorden gebruikt. Schrijf je wachtwoorden daarnaast nooit op. Niet op papier en ook niet in je telefoonnotities. Nu denk je vast: maar hoe onthoud ik dan al mijn wachtwoorden? Gebruik hiervoor een password manager. Dit is een tool die je kan gebruiken om al je wachtwoorden gemakkelijk op één plek te bewaren.

No worries, je hebt een ‘master key’ nodig om toegang te krijgen tot je wachtwoorden. Let wel op dat deze master key niet toegankelijk is voor anderen en maak daarnaast gebruik van Multi-Factor Authenticatie, waarover in de volgende tip meer. Er zijn inmiddels heel wat password managers beschikbaar, waaronder een persoonlijke aanrader: Keepass. Gebruik je Mac, Google Drive, One Drive of Dropbox? Dan heb je ook de mogelijkheid je wachtwoorden versleuteld op te slaan in de cloud. 

3. Maak gebruik van Multi-Factor Authenticatie

Met Multi-Factor Authenticatie (MFA), ook wel bekend als twee-staps-verificatie, bouw je eigenlijk een extra beveiligingslaag om in te loggen. Hierdoor is alleen een wachtwoord invoeren niet meer toereikend om je aan te melden. Met MFA zorg je ervoor dat er naast het wachtwoord nog een of meerdere handelingen nodig zijn om toegang te krijgen tot persoonlijke gegevens. 

MFA kun je ook instellen voor het aanmelden op je socialmedia-accounts en mailbox. Denk aan Facebook en Outlook. Bekende MFA-tools zijn de authenticators van Google en Microsoft. Je downloadt deze tools via de Apple App Store of Google Play Store. Maak het anderen dus niet te makkelijk, gebruik MFA en activeer die extra beveiligingslaag voor alle toepassingen om je gegevens te beschermen.

4. Maak géén gebruik van publieke wifi

Overal en altijd verbonden zijn door gratis publieke wifi-hotspots. Eerlijk, het klinkt te mooi om veilig te zijn en dat is het helaas ook. Vind je al die gratis data het risico waard? Publieke wifi-hotspots zijn over het algemeen niet goed beveiligd en toegankelijk voor iedereen. Veel bedrijven blokkeren het gebruik van een publieke hotspot vanwege de risico’s die dit met zich meebrengt. Hecht dus waarde aan jouw persoonlijke data, zoals bedrijven dit ook doen als het gaat om hun bedrijfsgevoelige informatie. Vermijd openbare wifi-hotspots en verbind alleen met privé-netwerken.

Je kunt jouw digitale wereld vergelijken met je huis. Je bewaart er immers je persoonlijke eigendommen. Ga er dus niet nonchalant mee om en hecht waarde aan je persoonlijke ruimte. Houd inbrekers buiten en wapen jezelf met deze vier tips tegen een inbreuk op jouw gegevens.

Meer weten?

Heeft jouw organisatie hulp nodig bij een privacyvraagstuk? Onze interim privacy & informatiebeveiliging counsels staan voor je klaar. Lees dan meer over wat DPA voor jouw organisatie kan betekenen. Verdiep je je net als Salim graag in informatiebeveiliging en privacygerelateerde onderwerpen? Lees dan meer over werken bij DPA. Wie weet word jij onze nieuwe collega!

DPA Professionals Privacy informatiebeveiliging Salim Meziane
Salim Meziane

Information security consultant

Over Salim

Salim Meziane is information security consultant bij DPA. Eerder werkte hij bij Nationale-Nederlanden als information security officer en scrummaster security assurance.

Meer weten over de privacy counsels van DPA?

Neem contact op met Paul

DPA-Professionals-privacy-informatiebeveiliging-contact-directeur-Paul-Schraven

Paul

Directeur privacy & informatiebeveiliging Bel of WhatsApp: +31652302240