Banen waar toekomst in zit

Blog 30 januari 2014 2 min. lezen
blog_header_5
30-januari-blog

Het is zaak om je goed voor te bereiden op de toekomst en mogelijke nieuwe banen. Lees hier hoe je dat doet.

De tijd gaat snel en de ontwikkelingen gaan hard. Niet alleen op het gebied van technologie, maar ook op werkgebied. Banen voor het leven bestaan niet meer. Verwacht ook niet dat je je hele leven in één sector werkt. Zowel de arbeidsmarkt als de beroepen zijn aan continue verandering onderhevig. Daarnaast zijn ondernemingen voortdurend op zoek naar nieuwe manieren van werken en organiseren van werk. Dus is het belangrijker dan ooit dat je je kennis en vaardigheden actueel houdt.

Toekomstige banen en industrieën

De Australische Kaplan Business School benoemde tien banen van de toekomst in een handige infographic. Dit zijn Co2-controller, duurzaamheidsmanager, big data analist, manager klantervaringen, social media manager, avatar telework manager, alternative currency speculator, crowdfunding specialist, privacyconsultant of space pilot/tour guide. Functies waar je misschien nog nooit van gehoord hebt! Denktank Sparks & Honey maakte een overzicht van 20 banen van de toekomst. De visionairs onder ons kunnen wellicht nog meer beroepstitels bedenken zoals brand warrior, mobiele sensei, peetvader van talent of numberninja. Hou in je achterhoofd dat de echte vernieuwing vaak uit industrie-ontwrichtende initiatieven en geheel nieuwe industrieën komt. En dat traditionele beroepen zoals accounting, verkoop en marketing zich aan de context van deze nieuwe industrieën moeten aanpassen. Daarom hier het overzicht van futurist Thomas Frey: 24 nieuwe industrieën die voor nieuw werk gaan zorgen.

Be prepared!

Volgens Brynjolfsson en McAfee, onderzoekers van MIT, staan we aan het begin van het Tweede Tijdperk der Machines, waarin onze denkkracht wordt vervangen. Ze voorzien een nieuwe, nog steilere kromming van de grafiek der Menselijke Ontwikkeling. Als het dit tijdperk iets nodig heeft, dan zijn het mensen die de politieke consequenties van deze revolutie doordenken. Het is sowieso zaak om je goed voor te bereiden op de toekomst en mogelijke nieuwe banen. Maar hoe doe je dat?

  • Hou controle. Zorg voor je eigen leer- en ontwikkelproces, eventueel met geld en tijd gefaciliteerd door de werkgever. Een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) helpt je om te blijven leren. Hiertoe moet je goed en regelmatig nadenken over jezelf en je toekomst.
  • Blijf op de hoogte. Volg de ontwikkelingen in je vakgebied, bedrijf en markt op de voet. Zo ben je beter in staat om verbanden te leggen en problemen op te lossen. Ook kun je beredeneren waar rekening mee gehouden moet worden bij investeringen en projecten en waar het zo ongeveer heengaat voor je onderneming en voor jezelf.
  • Wees creatief. Gebruik je creativiteit om zaken en verhoudingen in te schatten en nieuwe ontwikkelingen te signaleren. Je kunt zelf veel doen aan kennisontwikkeling en ‘personal branding’, en zo nieuwe toekomstperspectieven creëren voor de onderneming en jezelf.
  • Blijf leren. Innovatie en productiviteitsverbetering vereisen goed opgeleide kenniswerkers. Dus worden steeds zwaardere eisen gesteld aan de benodigde kennis en competenties. Naast vakkennis en persoonlijke vaardigheden moet je ook voldoende afweten van specialistische thema’s. Never stop learning, is het motto!