Wft experience Robin Pluim Banking Insurance

Robin Pluim

Trainee financiële dienstverlening
Ervaring

Aan het roer staan van jouw loopbaan? Ontdek het traineeship financiële dienstverlening.

Als starter op de arbeidsmarkt is het vaak lastig om een baan te vinden die bij je past. Zeker als je een brede studie hebt gevolgd, zoals Commerciële Economie, Communicatie of Business Studies. Bij wat voor soort bedrijf of sector pas ik? Welke werkzaamheden vind ik nou écht leuk? En welke mogelijkheden heb ik eigenlijk? Om dit te ontdekken, koos Robin Pluim voor het traineeship financiële dienstverlening. “Bij DPA kan ik via afwisselende opdrachten bij verschillende banken en verzekeraars ontdekken waar mijn passie ligt. Het afgelopen jaar heb ik me snel ontwikkeld en verdiept in de richting van mijn voorkeur: hypotheken.”

“Iets met economie”

Robin Pluim (25) is geboren en getogen in Zeist en komt uit een echte voetbalfamilie. Als klein jongetje koesterde hij de droom om profvoetballer te worden, maar al snel bleek dat hij ook talent had voor cijfers. “Jij gaat later vast bij een bank werken”, kreeg hij vaak te horen van familieleden. Dat hij iets met economie wilde doen, was hem duidelijk. Maar wat precies? Dat wist hij nog niet. Na zijn havo-eindexamen koos hij daarom voor een brede studie: Commerciële Economie aan Hogeschool Utrecht. Hij genoot van zijn studietijd en deed werkervaring op in marketing, maar die richting paste hem niet. Toen Robin afstudeerde, wist hij niet goed welke kant hij nu op wilde. En om nog wat extra druk op de juiste keuze te leggen, kwam hij erachter dat zijn vriendin in verwachting was van hun eerste kindje: dochter Romée.

Traineeship financiële dienstverlening

“Ik wist niet goed wat ik wilde en hoe ik bij het juiste bedrijf terecht kon komen. Daarom zocht ik een baan waarbij ik niet vastzat aan één ding. Een plek waar ik kon ontdekken wat goed bij me past en waar ik veel kon leren. Ik bekeek de startersfuncties vanuit commerciële economie op LinkedIn, Indeed en Google. Zo vond ik het traineeship financiële dienstverlening van DPA. De bankwereld en de focus op opleiding en ontwikkeling binnen het traineeship spraken mij erg aan. Dus ik solliciteerde. Recruiter Shannon Jansen vertelde uitgebreid over de onboardingsweek en het soort werkzaamheden dat ik kon verwachten. Je krijgt een mooi, stabiel salaris terwijl je aan verschillende, uitdagende opdrachten werkt. Dat klonk perfect, dus ik besloot de sprong te wagen!”

Onboardingsweek

De eerste week nam Robin samen met tien andere trainees deel aan de onboarding. “Iedere dag kregen we uitleg over verschillende onderwerpen binnen ons toekomstig vakgebied. Ook volgden we een training die ons optimaal voorbereidde op het examen dat we eind van de week moesten afleggen: Wet op het financieel toezicht (Wft) Basis. En ik slaagde! Samen met mijn talentmanager Erik bepaalde ik vervolgens welke specialisatie en wat voor soort opdrachten bij me zouden passen. Ik raakte die week erg geïnteresseerd in hypotheken. Vooral vanwege de complexiteit die erbij komt kijken en het feit dat iedereen ermee te maken heeft. Veel vrienden van mij oriënteren zich momenteel op het kopen of huren van een huis. Hoe verloopt zo’n proces? En wat komt daar allemaal bij kijken? Dat wilde ik graag in mijn werk ontdekken.”

Wft Experience Hypothecair Krediet

“Erik bood mij de kans om mee te doen aan de Wft Experience: een exclusief programma buiten het reguliere traineeship waarbij je binnen twee weken wordt klaargestoomd voor je Wft Hypothecair Krediet. Normaal gesproken doe je hier drie tot vier maanden over. Een unieke kans dus! Deze intensieve fulltime training werd gegeven vanuit Rotterdam en gecombineerd met leuke activiteiten en praktijkvoorbeelden. Zo liepen we de eerste dag gelijk met de groep een rondje in Rotterdam om naar panden te kijken. Tijdens de wandeling kregen we uitleg over bijvoorbeeld erfpacht en de huidige situatie op de huizenmarkt. De trainer vertelde dat je goed kon zien of het een kopers- of verkopersmarkt was, door te kijken naar het aantal verkoopbordjes. Waar we nu maar één bordje konden spotten vanaf het water, zouden er in een kopersmarkt wel 20 te zien zijn. Na het theoretische gedeelte volgde steeds een activiteit. Zo kregen we les vanuit het schip SS Rotterdam, namen we een speedbootje over het water en beklommen we de Euromast. Een topweek die in het teken stond van veel leren en fun.”

Wft experience Robin Pluim banking insurance2
Robin en zijn collega-trainees van DPA die ook meededen aan het exclusieve programma WFT Experience

Eerste opdracht bij een grootbank

Na het behalen van zijn Wft Vermogen startte Robin in februari 2021 op zijn eerste opdracht bij een grootbank als Customer Loyalty Member Hypotheken. “De eerste zes weken begon ik bij de Task Force. Hier hield ik mij bezig met een klein deel van de hypotheekaanvraag; na de hypotheekofferte en voor het naar de notaris gaat. De daaropvolgende zes weken mocht ik de hypotheekaanvraag van begin tot eind beoordelen. Denk aan onderwerpen zoals startershypotheken en oversluithypotheken. Alles was onder begeleiding, want het is best complex. In het begin moet je veel uitzoeken en maak je fouten, dat maakt het best pittig. Maar het is het allemaal waard. Na twaalf weken was ik volledig opgeleid tot hypotheekacceptant!”

Een werkdag als hypotheekacceptant

“Ik begin mijn dag altijd met een bakje cappuccino. Ik werk volledig vanuit huis en heb daarvoor bij mijn ouders een kantoor ingericht. Daar kan ik me beter concentreren. Ik start meestal om 8 uur ’s ochtends en heb om half 10 een stand-up via Teams. Daarin bespreken we de voorgaande dag, de vragen of uitdagingen die we hebben en nemen we de planning van de dag door. Daarna ga ik zelfstandig aan de slag met de hypotheekaanvragen. Ik beoordeel alle binnengekomen stukken en kijk of de aanvraag binnen het beleid past. Een complexe opdracht. Elke aanvraag is anders en van elke aanvraag leer je. De ingewikkelde stof en discussies met adviseurs over haalbaarheid en mogelijke oplossingen bieden me veel uitdaging. Dat past goed bij mij.”

Begeleiding van een talentmanager

Als starter of junior is het fijn om een talentmanager te hebben die je begeleidt in je loopbaan en bij je ontwikkeling. Een talentmanager is een soort buddy, coach en mentor tegelijk. Een keer per kwartaal maken Robin en zijn talentmanager Erik samen een wandeling, waarbij ze dieper ingaan op zijn wensen en ambities. “We bespreken de opdracht en bijvoorbeeld trainingen bij DPA Academy die me interessant lijken, zoals Lean Six Sigma Green Belt, Power BI en Excel voor gevorderden. Het is fijn dat je iemand hebt waarbij je altijd terechtkunt. Ik ervaar DPA als heel betrokken bij mijn ontwikkeling. Zo kreeg ik bloemen thuisgestuurd nadat ik mijn Wft had gehaald. Heel attent! Ik zou iedereen die net als ik de financiële wereld interessant vindt, maar nog niet precies weet wat hij of zij wil, aanraden om bij DPA te gaan werken als interim professional.”

Ook iets voor jou?

Ben jij net als Robin toe aan een baan waarbij jouw ontwikkeling centraal staat? Wil je ontdekken waar jouw passie binnen de financiële wereld -of een van onze andere vakgebieden- ligt? Neem eens een kijkje bij het traineeship financiële dienstverlening, lees meer over werken bij DPA binnen banking & insurance of neem direct contact met ons op. We doen graag eens een virtueel kopje koffie met je om de mogelijkheden te bespreken.

Meer weten over het traineeship?

Stel je vraag aan Shannon