Contractmanagement

Contractmanagement

Het belang van de functie contractmanager is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Contractmanagement bevordert onder andere de efficiëntie en overzichtelijkheid binnen een organisatie en draagt bij aan het behalen van contractdoelstellingen. Ben jij een contractmanager en lijkt het je interessant bij afwisselende, toonaangevende opdrachtgevers aan de slag te gaan? Via de link hieronder solliciteer je direct op een contractmanager vacature. Staat er op het moment geen vacature open? Schrijf je dan in voor onze job alert of onze talentpool en krijg van ons bericht wanneer wij weer een passende vacature voor je hebben.

Functieomschrijving Contractmanager

Een contractmanager houdt zich bezig met het opstellen en analyseren van contracten in opdracht van de contracteigenaar. Als een soort tussenpartij zorg jij ervoor dat je de processen van leveranciers zowel operationeel als financieel verbetert en reduceer je risico’s en fouten. Heel belangrijk, want organisaties willen niet tegen verkeerde of onduidelijke afspraken aan lopen, en al helemaal niet tegen boetes. De ervaring leert ook dat slecht contractmanagement resulteert in een verminderd bedrijfsresultaat van bijna tien procent.

Belangrijkste taken contractmanager

  • Je houdt je bezig met alle afspraken, verplichtingen, voorwaarden, verwachtingen en doelstellingen van het contract. Vanaf het opstellen tot het sluiten van het contract.
  • Voor de contracteigenaar ben jij constant bezig met het optimaliseren van operationele en financiële aspecten van de processen. Daarbij streef je naar het verminderen of voorkomen van onduidelijkheden en gebreken binnen het contract.
  • Contracten gaan meestal gepaard met deadlines. Het is daarom belangrijk dat je op tijd correcte informatie verleent en contracten oplevert.
  • Je organiseert, leidt en administreert overleggen met zowel de contracteigenaar en projectmanager als met de contractmanager van de andere partij en overige betrokkenen.

Contractbeheer

Het beheren van contracten, ook wel contractbeheer genoemd, maakt een onderdeel uit van het brede spectrum van contractmanagement. Hoewel men contractbeheer vaak voor hetzelfde aanziet als contractmanagement, verschilt het van elkaar. Zo ligt bij contractbeheer de focus op een specifiek deel van het contractmanagementproces. Namelijk het creëren van inzicht in lopende contracten en afspraken. Het verzamelen van up-to-date informatie en betrokkenheid van de partijen is een belangrijke factor van succes binnen contractbeheer. Het doel dat behaald wordt met contractbeheer, draagt bij aan het overkoepelende doel van contractmanagement. 

Opleiding Contractmanagement bij InkoopAcademie

Bij DPA staat jouw ontwikkeling als professional centraal. Daarom investeren wij continu in jou met een fors opleidingsbudget, vakinhoudelijke opleidingen, competentietrainingen en afwisselende opdrachten om jouw carrière te verrijken. Voor iedere specialisatie bieden wij een passende, vooraanstaande opleiding.

Voor opleidingen binnen inkoop en contractmanagement werkt DPA nauw samen met InkoopAcademie. Deze organisatie geeft op een krachtige manier invulling aan het opleidingsprogramma van alle inkoopprofessionals bij DPA. Volg bijvoorbeeld de introductieopleiding contractmanagement, waarin je meer inzicht krijgt in de functie. Wil je daarnaast werken aan je soft skills die belangrijk zijn voor een goede uitvoering van je taken als contractmanager? Dan volg je een passende training bij onze eigen DPA Academy. 

Laure Hoornsman recruiter cirkel

Laure

Recruiter

Op zoek naar een baan in contractmanagement?

Het belang van contractmanagers is enorm gegroeid en DPA is altijd op zoek naar talent. Schrijf je in voor onze talentpool en laat je matchen met toekomstige opdrachten.