DPA Professionals 7 tips voor het schrijven van een goede sollicitatiebrief
Blog

7 tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief

Wat zet je allemaal in een sollicitatiebrief? En hoe zorg je ervoor dat hij onderscheidend is? Onze recruitmentspecialisten delen de 7 belangrijkste tips bij het schrijven van een sollicitatiebrief.

Tip 1: Verdiep je in de organisatie

Leer de organisatie kennen voor je begint met schrijven. Bekijk de ‘over ons’ pagina op de website en ga op zoek naar de visie en missie. Zo begrijp je beter waar het bedrijf belang aan hecht. Solliciteer je bijvoorbeeld bij een informeel bedrijf? Hanteer dan ook een informele schrijfstijl. Gebruik woorden die je in de vacaturetekst of op de website voorbij ziet komen. Zo laat je zien dat je dezelfde taal spreekt.

Tip 2: Personaliseer je motivatiebrief

De inleiding is dé kans om de lezer aan je te binden. Begin nooit met ‘beste heer/mevrouw’, maar gebruik de naam die bij de vacature vermeld staat. Zorg daarnaast dat je inleiding inspirerend, grappig, spannend of misschien wel ontroerend is. Vertel over jouw persoonlijke connectie met het bedrijf, of begin met een quote die bij je past. Een goede inleiding triggert om verder te lezen. Lees meer over een goede opbouw van je sollicitatiebrief.

Tip 3: Vermeld alleen je belangrijkste werkervaring

Een opsomming van al je werkervaring is niet nodig, verwijs daarvoor naar je cv. Vermeld belangrijke zaken die niet in je cv staan wél in je motivatiebrief. Ben je bijvoorbeeld starter op de arbeidsmarkt, maar heb je al ervaring met bestuursfuncties in verenigingen? Of heb je andere relevante nevenactiviteiten gedaan naast je studie die goed passen bij de functie waar je naar solliciteert? Vermeld dit dan.

Tip 4: Benadruk je drijfveren

Je werkervaring is belangrijk, maar het is minstens zo belangrijk dat jij als persoon bij de functie past. Laat daarom je persoonlijkheid, enthousiasme en drijfveren naar voren komen. Het gaat niet alleen om wat je kunt, maar ook om wie je bent.

Tip 5: Houd het kort en to-the-point

Door een goede opbouw van je sollicitatiebrief, maak je de tekst prettig leesbaar. Actieve werkwoorden en korte zinnen zijn hierbij essentieel. Maak je sollicitatiebrief niet langer dan één A4’tje.

Tip 6: Schrijf eerst wat wél lukt

Lukt het je niet meteen om een pakkende, originele openingszin te schrijven? Geen probleem! Begin gewoon met schrijven bij een ander punt in je motivatiebrief. Die openingszin komt dan vanzelf.

Tip 7: Verwijs naar de vacature

En last but not least: vergeet in je sollicitatiebrief niet te verwijzen naar de vacature waar je op solliciteert. Als de lezer daarnaar moet zoeken, verlies je de aandacht.

Bekijk onze vacatures