DPA-professionals-sollicitatietips-van-recruiters
Blog

10 tips van DPA recruiters voor een succesvol sollicitatiegesprek

Hoe bereiden kandidaten zich voor op een sollicitatiegesprek? Recruiters van DPA geven 10 tips voor een succesvolle sollicitatieprocedure.

Bij DPA Academy krijgen we regelmatig de vraag: 'Heb je nog tips voor mijn sollicitatiegesprek?' Heel begrijpelijk als je weet dat één op de vijf mensen angst heeft voor zo'n gesprek. Zelfs de meest ervaren professionals kunnen hier last van hebben. Het is een vorm van sociale angst. Je bent bang om op een verkeerde manier over te komen op de ander. We vroegen een aantal recruiters van DPA waar je op moet letten als je gaat solliciteren.

1. Blijf altijd jezelf

Met stip op nummer één: jezelf blijven. Doe je nooit anders voor dan je bent, daar heb je uiteindelijk niets aan. Als je een toneelstukje gaat opvoeren tijdens je sollicitatie, val je altijd door de mand. Misschien gebeurt dat niet meteen, maar op de werkvloer komen mensen erachter hoe je écht bent.

2. Wees stipt en secuur

Werk- en opdrachtgevers zijn heel gevoelig voor details. Als je een paar minuten te laat bent voor je afspraak, krijg je zo goed als zeker minpunten. Hetzelfde geldt voor je sollicitatiebrief en cv. Staan daar fouten in of is de lay-out onverzorgd, dan neemt je kans op een uitnodiging sterk af.

3. Oefen een salespitch voor jezelf

Ook al is het belangrijk om jezelf te blijven in een sollicitatiegesprek, je kunt oefenen hoe je jezelf wilt presenteren. Bedenk van tevoren waar je goed en minder goed in bent. Opdrachtgevers waarderen het enorm als je eerlijk bent over je minder sterke kanten.

4. Heb een duidelijk doel voor ogen

Wat wil je met het gesprek bereiken? Het hoeft niet altijd meteen een baan of opdracht op te leveren. Misschien wil je eerst uitzoeken of de organisatie bij jou past. Of wil je weten wat je groeimogelijkheden zijn. Vraag jezelf af met welk antwoord of met welk gevoel je het gesprek wilt uitlopen.

5. Toon interesse in het bedrijf

Laat zien dat je je werk- of opdrachtgever serieus neemt. Toon interesse, lees je van tevoren goed in. Laat ook zien dat je op de hoogte bent van de actualiteit in de organisatie. Overdrijf hier niet in: de interesse moet echt vanuit jezelf komen, anders kan zo'n overijverige houding weer tegen je werken.

6. Vraag je af wat je elkaar te bieden hebt

Zie het gesprek als een zakelijke overeenkomst tussen twee gelijkwaardige partijen. De meeste angst voor een sollicitatiegesprek ontstaat doordat je jezelf onterecht als de onderliggende partij ziet. Verplaats je in het bedrijf waarmee je om de tafel zit. Zij willen net zo graag iets van jou als jij van het bedrijf.

7. Durf vragen te stellen tijdens het gesprek

Veel mensen stellen nauwelijks vragen tijdens een sollicitatiegesprek. Misschien omdat ze bang zijn om niet goed over te komen. Heel onverstandig, want zo kom je juist verkeerd over. Je kunt beter meteen vragen wat iemand bedoelt in plaats van je eigen conclusies trekken.

8. Stel je bescheiden op, maar wees enthousiast

Je hebt ook kandidaten die met borstklopperij een gesprek ingaan. Dat is ook weer niet de bedoeling. Stel je altijd bescheiden op, kijk de kat uit de boom en voel aan hoe ver je kunt gaan in het gesprek. Maar zorg er wel voor dat je enthousiast bent! Met een negatieve insteek kom je nooit ver.

9. Ga op zoek naar 'de klik'

Het is lastig te benoemen of te omschrijven: de klik die je met iemand hebt. Dat geldt zowel voor privé-ontmoetingen als in zakelijke gesprekken. Probeer tijdens een sollicitatiegesprek de raakvlakken met je gesprekspartner(s) en het bedrijf te vinden. Zo wordt het gesprek prettiger en je kans op een succesvol vervolg groter.

10. Met een goede eerste indruk sta je al 1-0 voor

Hoe je overkomt is misschien nog wel belangrijker dan wat je zegt. Ga daarom goed verzorgd naar een sollicitatiegesprek. Trek nette kleding aan waarin je je comfortabel voelt, ga rechtop zitten en kijk je gesprekspartner aan. Ben je zenuwachtig dan hoeft dat geen probleem te zijn. Het laat zien dat je het gesprek serieus neemt.

Bekijk onze vacatures