DPA Professionals zo bereik je een succesvolle Cloud adoptie in Azure
Kennis

Zo bereik je een succesvolle Cloud adoptie in Azure

Hoe zorg je ervoor dat je Azure Cloud op de juiste manier adopteert in jouw organisatie? Om je te helpen, bedacht Microsoft het Cloud Adoptie Framework. Met dit framework is jouw organisatie in slechts drie stappen klaar voor de komst van Azure en alle veranderingen die het met zich meebrengt.

Microsoft Cloud Adoptie Framework

Voor een succesvolle Cloud-adoptie bereid je de techniek, de processen én de mensen erop voor. Hierin bestaat geen ‘one size fits all’ aanpak, want iedere organisatie is anders. Met behulp van het Cloud Adoptie Framework maakt je organisatie passende besluiten. Zowel in de voorbereiding van de Cloud-adoptie als bij tussentijdse evaluaties en controles achteraf kun je het framework raadplegen. Zijn de juiste doelen bereikt en zijn deze nog steeds actueel? Het Cloud Adoptie Framework bestaat uit de volgende fases: pre-fase, plan, ready en adopt.

DPA Professionals IT Cloud adoptie framework Microsoft

Pre-Fase

In de pre-fase, ook wel de strategiefase genoemd, bepaal je allereerst de doelstellingen voor een overstap naar de Cloud. Hierbij ligt de focus op het vinden van de waarom-vraag en een antwoord daarop. Vervolgens kijk je naar de financiële rechtvaardiging. Deze bereken je door middel van de Azure Calculator en Azure Total Cost of Ownership. In de vroege strategiefase is het van belang dat je begint met het uitlijnen van je partnerschapsstrategie. Dit helpt je bij het verwijderen van obstakels in de latere fases. Heb je de doelstellingen en financiële rechtvaardiging uitgewerkt, dan kun je beginnen met het opzetten van een businesscase. De partner kan eventueel meehelpen.

Fase 1: Plan

In de planfase kijk je naar de digitale activa (de huidige situatie). Wat staat er allemaal en hoe ga je dit migreren naar de Cloud? Gebruik de 5R’s van Cloud Rationalisatie hierbij als leidraad. Per workload of applicatie bepaal je de migratiestrategie. Tijdens deze fase kijk je ook naar bestaande rollen, vaardigheden en processen. Rollen zullen waarschijnlijk steeds meer veranderen als organisaties meer naar de Cloud migreren. Werknemers die nieuwe Cloudtechnologieën leren, kunnen je organisatie helpen in het accepteren van Cloudveranderingen. Het laatste stadium van deze fase bestaat uit het maken van een Cloud-adoptieplan. In dit plan definieer je concrete actiepunten in een tijdspad. Zorg ervoor dat alle betrokkenen weten wat ze moeten doen en wanneer. Hiervoor dient wel de juiste kennis bij de juiste mensen aanwezig te zijn. Waarborg dit door een trainingsplan op te nemen.

Fase 2: Ready

In de readyfase maak je de foundation of landingszone van de Cloud. Azure-landingszones zijn meerdere Azure-omgevingen met abonnementen die zijn afgestemd op beveiliging, governance, identity en networking. Alle Azure-landingszones bieden een schaalbare en modulaire benadering voor het bouwen van de omgeving. Met een Azure-landingszone begin je klein en kun je daarna uitbreiden.

Fase 3: Adopt

De adoptfase bestaat uit twee stappen: migratie en innovatie. De start van deze fase is het daadwerkelijk migreren van workloads en applicaties naar de nieuwe omgeving in de Cloud. Dit bestaat uit drie processen.

  1. Valideer de veronderstellingen die tijdens de eerdere detectie en evaluatie zijn gedaan.
  2. Repliceer en verbeter de bestaande functionaliteiten in de Cloud.
  3. Test, optimaliseer en documenteer de gerepliceerde workloads. Geef ze daarna vrij voor actieve bewerkingen.

Tijdens de adoptfase kun je ook innovaties opstarten. Innovaties tijdens Cloudmigraties leveren soms nieuwe technologische vaardigheden en uitgebreidere zakelijke mogelijkheden op

Governance & operations

Behoud tijdens alle drie de fases aandacht voor governance en operations.

  • Operations
    Denk wat betreft operations na over hoe je alles in de Cloud beheert en veilig houdt. Welke methodieken kies je voor de samenwerkingen?
  • Governance
    Controle is een belangrijk sleutelwoord binnen governance. Denk hierbij aan controle over costs, security, identity en resources. Hoe zorg je ervoor dat je de juiste baseline volgt en resources consistent blijven?

Ondersteuning nodig van een IT specialist?

Heeft jouw organisatie ondersteuning nodig bij de adoptie van Azure Cloud? Neem vrijblijvend contact op. Onze IT professionals denken graag mee over de beste oplossing voor jouw organisatie.

Meer informatie
DPA Professionals IT Sander Veldhuis
Sander Veldhuis

Principal Microsoft consultant

Over de auteur

Sander is een ambitieuze, sociale en gepassioneerde Microsoft Cloud consultant die zijn collega's altijd voorop stelt. Binnen DPA en voor klanten verzorgt Sander diverse Microsoft-trainingen als Microsft Certified Trainer (MCT). Hij houdt niet van tijdelijke maatregelen of snelle patches, maar streeft er altijd naar om structurele verbeteringen in de omgeving van de klant achter te laten. Daarbij houdt hij een duidelijke focus op het Microsoft Cloud portfolio. Sander is ervaren in Microsoft Azure PoC (Lab) & implementatie, client / server-architectuur, coaching, netwerkprotocollen, pre-Sales, workshops geven, infrastructuurontwerpen schrijven, Microsoft Cloud, System Center, Azure en Azure Stack.

Meer weten over IT professionals?

Neem contact op met Stefan

DPA Professionals IT Stefan van der Mark

Stefan

Business Unit Manager GEOS Bel of WhatsApp: +31 6 4167 8002