DPA-Professional-Procurement-Aljona-Plantinga

Aljona Plantinga

Inkoop professional
Ervaring

Zakendoen in Oekraine: praktische tips van een inkoopprofessional

Over Alonja

Inkoopprofessional Aljona Plantinga is opgegroeid in Oekraïne en woont nu 14 jaar in Nederland. In dit blog deelt ze haar kennis over het zakendoen met bedrijven in dit Oost-Europese land.

Oekraïne was de laatste jaren vooral in het nieuws door het drama met MH17, de annexatie van de Krim en de bekende voetballer Andriy Shevchenko. Oekraïne is geen lid en ook geen kandidaat-lidstaat van de Europese Unie. Er wonen 42,3 miljoen mensen. De economische groei ligt rond 2 procent per jaar en er is veel potentie voor bedrijven om zaken te doen in Oekraïne. Voor potentiële zakenrelaties is het handig om een aantal dingen over het land te weten.

Meer import dan export

Export vindt vooral plaats in de branches agroproducten, staal, elektriciteit, olie en gas en IT. De top-2 afnemers uit de EU Italië en Duitsland nemen voor respectievelijk 2,3 en 2,0 miljard dollar Oekraïense producten af. Nederland is nummer 3 met een afname van ruim 1,5 miljard dollar. De import door Oekraïne is groter dan de export. Dit zijn vooral producten uit Duitsland en Polen: voor respectievelijk 5 en ruim 3 miljard dollar. Nederland staat op nummer 9 in deze lijst: in 2017 is voor 624 miljoen dollar aan Nederlandse producten geïmporteerd.

Corruptie

Vraag een Oekraïner wat hem het meest dwarszit en hij zegt waarschijnlijk ‘corruptie’. Een ambitieus hervormingsprogramma moet het land dichter bij Europa brengen. Een goed voorbeeld is het e-tenderplatform ‘ProZorro’ dat de overheidsaanbestedingen transparant maakt. Elke publieke organisatie is tegenwoordig verplicht om de tenders vanaf een bedrag van 200.000 UAH (ca. 7.000 dollar) online uit te zetten. De overheid wil hier nog een stap verder in gaan door deze drempel verlagen naar 50.000 UAH (ca. 1.750 dollar).

Creatief inkopen

Inflatie, wisselkoersen en brandstofprijzen spelen een grote rol in de prijsopbouw. Zodra een van deze criteria omhoog gaat, stijgt de prijs van producten onmiddellijk. Prijsdaling komt helaas nauwelijks voor, aangezien de drie criteria regelmatig onstabiel zijn. De bankrente varieert van 10 tot 40% per jaar. Dit betekent dat inkopers al hun creativiteit moeten aanwenden om producten tegen de juiste prijs te verkrijgen en de voorraadhoogte te optimaliseren.

Betalingscondities en transport

De betalingstermijnen variëren van 14 tot 90 dagen. Natuurlijk wil de leverancier zekerheid hebben dat geleverde producten betaald worden. Dus wordt vaak om vooruitbetaling gevraagd. Grote spelers zoals supermarktketens en bouwmarkten betalen de leverancier pas als het product verkocht is. Dan kan het tot een half jaar duren voordat een leverancier zijn betaling binnen heeft. Transport binnen Oekraïne wordt bijna nooit verzekerd en transport naar het buitenland meestal wel.

Enkele laatste tips:

  • Bevestig alle gemaakte afspraken
  • Hou rekening met onvoorspelbare toepassing van regels en overheidsmaatregelen
  • Bouw een persoonlijke relatie op
  • Zorg voor de juiste formulieren, stempels en handtekeningen
  • Kennis van het Engels varieert, dus bekijk vooraf of een tolk nodig is
  • Maak heldere afspraken over goederentransport
  • Kijk goed welke betalingsvorm en valuta het beste bij de transactie past
Meer weten over werken bij DPA?

Neem contact op met Laure
Procurement