Header overheidsjuristen

Yvette Scheltinga

Interim Recruitment Professional YOBZ & Buddy UAF
Ervaring

Samenwerken aan een sterkere positie van vluchtelingen op de Nederlandse arbeidsmarkt

DPA en Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF (Universitair Asiel Fonds) hebben een partnership met als doel om vluchtelingen te helpen bij het vinden van passend werk in Nederland. In een buddytraject hielp Yvette Scheltinga, Recruitment Business Partner bij YOBZ (onderdeel van DPA) Orhan Demirbas gedurende een half jaar met verschillende aspecten van het werkleven in Nederland. En met succes, want inmiddels heeft Orhan een baan als financieel auditor bij SVB Sociale Verzekeringsbank.

Orhan is drie jaar in Nederland. In Turkije studeerde hij economie en werkte hij als politiecommissaris. In Nederland nam hij contact op met de vrije Universiteit omdat hij graag zijn master wilde behalen. Zij brachten hem in contact met UAF. Yvette hoorde op een DPA bijeenkomst over het UAF en het leek haar direct heel mooi om mensen te mogen begeleiden en te kijken hoe ver je samen kunt komen. In november 2022 werden Orhan en Yvette aan elkaar gekoppeld als buddy. Ze maakten kennis en het klikte direct goed.

Aan de slag in je eigen vakgebied

Orhan: “ik wilde een baan vinden die past bij mijn kennis en ervaring. Ik had drie jaar de tijd om te integreren en wilde echt wat doen met mijn economische achtergrond. Ik heb alle diploma’s, ik kan alleen niet goed Nederlands praten. Ik wilde graag werk vinden in de financiële wereld, maar wist niet hoe ik me kon voorbereiden op een sollicitatiegesprek. Dat heb ik samen met Yvette allemaal gedaan. Zij zei: je kan me altijd bellen. Soms ben ik aan het werk, maar dan maak ik tijd voor je vrij. Daardoor voelde ik me heel veilig. Yvette gelooft in mij, dat is heel belangrijk. Bij de gemeente wilden ze me zo snel mogelijk aan het werk hebben, maakt niet uit in welke functie. Yvette geloofde wat ik kan en heeft me geholpen op mijn eigen niveau aan het werk te komen.”

Van elkaar leren

Yvette haalt veel voldoening uit het buddy zijn. “Ik vind het heel mooi dat je iemand die in een moeilijke situatie hier binnenkomt, kunt begeleiden naar een baan. Mijn doel was om iemand bij te staan en te helpen. Zorgen dat iemand een stap verder komt. Wat ik heel erg knap vond van Orhan was dat hij zo ongelooflijk gemotiveerd was om Nederlands te leren én zo overtuigd van zijn eigen kennis en kunde, dat hij echt op dat gebied aan het werk wilde. Hij wilde daar echt voor vechten en strijden, en dat hebben we samen gedaan. Ik ben megatrots dat dat ook gelukt is.” Orhan gebruikte Yvette als vraagbaak voor alles. “Niet alleen over werk, maar ook bijvoorbeeld hoe ik mijn zoon moest inschrijven op school. Ik heb hier niemand, dus ik heb haar alles, echt alles gevraagd. Daar heb ik heel veel aan gehad.” En ook Yvette leerde daarvan. “We hebben het over alles, ook dingen die gebeuren in de wereld. Om daar Orhans visie over te horen, met zijn achtergrond, is heel waardevol.”

“De ongelooflijke trots toen Orhan belde om te vertellen dat hij de baan had, maar wat ik ook ontzettend leuk vind, zijn de kleine tekenen waaraan je ziet dat hij heel goed integreert".

Trots

Het mooiste moment van het traject was voor Orhan dat Yvette naar zijn huis kwam om samen zijn contract te ondertekenen. Voor Yvette zit het grootste succes in de kleine momenten. “Natuurlijk de ongelooflijke trots toen Orhan belde om te vertellen dat hij die baan had, maar wat ik ook ontzettend leuk vind, zijn de kleine tekenen waaraan je ziet dat hij heel goed integreert". Recent vertelde hij ‘ik heb een supboard gekocht en dat is helemaal top!’. Dat vind ik heel leuk, want ‘top’ is geen woord dat je leert in de taalcursus. Of dat hij vertelde dat hij de voortuin aan het doen was en er mensen een praatje kwamen maken. Allerlei kleine dingen die het heel bijzonder maken. Ik zie mijn landgenoten door zijn bril. Als iedereen die naar Nederland komt om hier een toekomst op te bouwen zich zo inzet en zich zo aanpast als Orhan, hadden wij geen immigratieprobleem. Het is dus mogelijk om heel snel te integreren en toch bij jezelf te blijven.”