Werken als WMO consulent
Kennis

Werken als Wmo-consulent: een vak in ontwikkeling

Het doel van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dat burgers zo lang mogelijk in hun eigen leefomgeving kunnen blijven en zelfstandig deelnemen aan de maatschappij. Iedere gemeente organiseert dit op haar eigen manier, met de Wmo-consulent als verbindende schakel.

De term Wmo zong in 2005 al rond. Toen was nog onduidelijk hoe deze wet eruit zou zien. Als de burger destijds om een rolstoel vroeg, regelde de ambtenaar die. Ofwel: ‘u vraagt, wij draaien’. Hierdoor zagen we consulenten kantelen tot ze er zowat misselijk van werden. In hun denken en hun doen. Waar de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) van 1994 sprak van zorgplicht, zet de Wmo in op een samenhangend ondersteuningsaanbod. De uitgangspunten zijn helder en worden breed gedragen: zelfredzaamheid, eigen regie, brede benadering van hulpvragen, maatwerk en lichtere ondersteuning.

Toegangspoort voor burger met hulpvraag

Alleen als iemand het echt niet zelf kan oplossen, mag de gemeente hulp bieden onder de Wmo. Dan volgt een eerste contact in de vorm van een keukentafelgesprek. Dit wordt steeds belangrijker om te onderzoeken waar de problemen liggen en wat nodig is om de ondersteuningsvraag op te lossen. Hiertoe gaat de Wmo-consulent vaak op zoek naar ‘de vraag achter de vraag’. Je spreekt bijvoorbeeld ook over de financiële situatie, eenzaamheid en jeugdproblematiek in huis. Ook bekijk je wat de familie en naasten kunnen betekenen.

Een vak in ontwikkeling

Als toegangspoort voor de burger met hulpvraag hebben Wmo-consulenten een flink aandeel in de beeldvorming over hun gemeente. Hier komt bij dat ze in hun dagelijkse werk regelmatig te maken hebben met veranderingen zoals resultaatgericht indiceren en het abonnementstarief voor eigen bijdragen. Voor veel burgers is het Wmo-abonnement een nieuwe reden om bij de gemeente aan te kloppen. Zo is het beroep van de Wmo-consulent doorlopend in ontwikkeling. Dit maakt het extra belangrijk om vakinhoudelijk up-to-date te zijn en aan je vaardigheden te blijven werken.

Altijd up-to-date zijn in het sociaal domein

DPA heeft een ijzersterk netwerk in het sociaal domein en ondersteunt zowel kleine als grote gemeenten. De Wmo-consultenten die bij ons in dienst zijn, werken op basis van detacheren bij verschillende gemeentes. Ook bemiddelen we Wmo-consultenten voor vaste functies. Samen met onze Wmo-consulenten bouwen we doorlopend aan hun persoonlijke ontwikkeling en vakinhoudelijke kennis. Door kennissessies, cursussen en vooral ook sparren met andere Wmo-collega’s uit het hele land blijven onze professionals scherp.

Verschil maken met vakgenoten?

Als Wmo-consulent bij DPA ben je zeker van passend werk dat aansluit bij je ambities. En van volop uitdaging, afwisseling, persoonlijke groei en persoonlijke aandacht. Wil jij je vakinhoudelijk ontwikkelen en samen met vakgenoten het verschil maken in het sociaal domein? Bekijk dan onze vacatures.

DPA-Professionals-Sociaal-Domein-Eric-Velthof
Eric Velthof

Business unit manager

Over de auteur

Eric Velthof heeft jarenlange ervaring als interim consultant in het sociaal domein. Na business unit manager te zijn geweest bij DPA zet hij zich momenteel vooral in als adviseur binnen de arbeidsbemiddeling.

Meer weten over werken binnen sociaal domein?

Neem contact op met Brigitte

DPA-professionals-business-manager-sociaal-domein-Brigitte-Karelse

Brigitte

Business manager sociaal domein Bel Brigitte +31653627888