Onder andere gemeente Zwolle en Purmerend-Zaandam fuseerden de sociale werkvoorzieningschappen met regionale sociale diensten tot leer-werkbedrijven. Op deze manier organiseren zij de uitvoering van de Participatiewet. Een van deze bedrijven is Werkom. “Als jobcoach hield ik me bezig met intakegesprekken en begeleiding & coaching van kandidaten. Ik was verantwoordelijk voor het oplossen van communicatieproblemen tussen kandidaat en werkgever en voor het aanvragen en afhandelen van voorzieningen en regelingen. Daarnaast nam ik deel aan scrum(werk)groepen in het kader van organisatieontwikkeling.”
Investeren in mensen loont
Doel van Werkom is om mensen met een Participatiewet-uitkering te begeleiden naar een nieuwe baan bij een reguliere werkgever. Met of zonder een doelgroepindicatie. “Onderzoek toont aan dat participeren leidt tot extra financiële en maatschappelijke baten voor de samenleving. Minder uitkeringen, zorgkosten en criminaliteit en meer belastinginkomsten. Daarbij is het goed voor de mensen zelf. Investeren in mensen loont!”
Werkom heeft daarnaast de verantwoordelijkheid voor de sociale werkvoorzieningschap medewerkers die voorheen in dienst waren van het werkvoorzieningschap Baanstede.
Hoe doet Werkom dat?
De gemeente meldt kandidaten met een Participatiewet-uitkering aan. Vervolgens pakt Werkom de opdracht op. Deze aanpak bestaat uit de volgende fases:
- Intake
Vaststelling of de kandidaat een overbrugbare afstand tot de arbeidsmarkt heeft van maximaal 2 jaar. - Werk in zicht
Dit beslaat een periode van 4 tot 6 weken en draait om toetsing & verbetering van werknemersvaardigheden. Kandidaten verrichten eenvoudige werkzaamheden, krijgen trainingen aangeboden en stellen een werkontwikkelingsplan op. Door de trainingen staan kandidaten weer in hun kracht en nemen ze zelf weer de regie over hun loopbaan. De kandidaten krijgen daarnaast hulp bij de zoekrichting naar een kansrijk beroep. - Werkervaringsplaats of werk-leerbaan
De kandidaat draait mee in de praktijk van een kansberoep. Bij een reguliere werkgever of bij Werkom. Bij Werkom zijn verschillende afdelingen aanwezig waar kandidaten hun werknemersvaardigheden verbeteren en een vak leren. - Sollicitatietraining
Kandidaten leren zichzelf presenteren (onder andere pitchen) en effectief solliciteren (bijvoorbeeld netwerken). - Bemiddeling naar een nieuwe baan
Werkom heeft een groot netwerk met werkgevers, waaronder het UWV en uitzend-en detacheringsbureaus in de regio. - Jobcoaching
Kandidaten die extra ondersteuning nodig hebben om een nieuwe baan te krijgen en te behouden, worden ondersteund door een jobcoach.
Sneller arbeidsfit
De kandidaat komt bij Werkom direct in het dagritme van werken en leren terecht, vertelt Robert. “Hij of zij kan meteen aan de slag binnen een van de afdelingen. Zo is de kandidaat sneller arbeidsfit.” De lijnen tussen kandidaat, coach en werkleiders zijn kort. “Overleg om de kandidaat verder te brengen naar een nieuwe baan vindt hierdoor gemakkelijk plaats. De coachingsgesprekken bij Werkom zijn gericht op ervaring vanuit de praktijk."
Een andere manier van coachen
Deze aanpak verschilt volgens Robert van de klassieke manier van individueel coachen bij gemeenten. “Ook op deze manier behaalt men goede resultaten, maar het praktijkcomponent en het snel schakelen met kandidaat en andere partijen ontbreekt vaak.” De nauwe samenwerking met reguliere werkgevers is daarnaast van toegevoegde waarde. “Voor zowel werkgevers, zij worden immers ontlast, als voor Werkom, die ontwikkelingsmogelijkheden voor kandidaten zoekt.”
Interesse in het sociaal domein?
Ben je net als Robert geïnteresseerd in werken als jobcoach? Bekijk de mogelijkheden van werken bij DPA binnen het sociaal domein. Of ga direct naar de vacatures.