Over Daniëlle en Bea
Wat het mooiste is aan het werken als Wmo-consulent? Voor Daniëlle en Bea is dit dat je mensen echt kunt helpen. Ze zijn als interim professionals in dienst bij DPA. Naast uitdagend werk zijn ze hierdoor verzekerd van volop afwisseling, passende ondersteuning én continu kennis bijspijkeren.
De Wet maatschappelijke ondersteuning regelt dat mensen met een beperking de voorzieningen, hulp en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. De Wmo-consulent vervult hierbij een belangrijke rol. “De uitdaging is om mensen die een voorziening aanvragen zo goed mogelijk te helpen. Dienstbaar zijn binnen de kaders van de wet en regelgeving. Dit vraagt om sociale vaardigheden zoals inlevingsvermogen, klantgerichtheid en creativiteit. Je bent steeds met mensen bezig en elke zaak is anders”, vertelt Bea.
In verschillende keukens kijken
Voorzieningen zijn bijvoorbeeld huishoudelijke hulp, woningaanpassingen, een rolstoel of scootmobiel, taxivervoer, begeleiding, mantelzorgondersteuning, respijtzorg of beschermd wonen. Bea werkt al elf jaar voor DPA en ondersteunt momenteel Westerveld, een gemeente met 19.000 inwoners. Eerder ondersteunde ze onder andere Almelo, Apeldoorn, Hilversum, Doetinchem en Den Haag. “Mooie gemeenten met ieder een eigen cultuur en werkwijze. Zo kun je als interimmer in verschillende keukens kijken. Bij Westerveld bestrijk ik het gehele werkveld aan levensterreinen. Dan moet je goed weten wat er op het gebied van zorg en ondersteuning allemaal mogelijk is.”
Maatwerk op basis van persoonlijk contact
Ze vertelt enthousiast over de huisbezoeken die ze aflegt. “Op vaste dagen voer ik keukentafelgesprekken. Dit persoonlijk contact helpt je om een volledig beeld van iemands behoefte aan ondersteuning te krijgen. Ieder mens is uniek en elke vraag is anders. Het gaat erom dat je de vraag achter de vraag achterhaalt. Daarbij focus je op wat iemand kan en niet op wat iemand niet kan. Samen zoek je naar oplossingen om het leven van de cliënt beter in te richten. Je levert maatwerk: passend binnen de wet en regelgeving. Zo komt er van alles op mijn pad.”
Regelmatig grote gemeenten
“De Wmo is heel breed. Er zijn regelmatig veranderingen in de zorg en ondersteuning waar we ons snel op moeten aanpassen”, zegt Daniëlle. Momenteel werkt ze voor de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo ofwel de BUCH. “Bij grote gemeenten is het proces in stukjes opgeknipt en richt je je op een deelgebied. Wij schrijven de rapportage, de back office regelt de bestellingen en kwaliteit kijkt inhoudelijk mee. Zo komen alle disciplines samen. Doordat dit goed geregeld is, kunnen wij de dienstverlening aan inwoners steeds verder verbeteren.”
Schrijven en samenvatten
De twee Wmo-consulenten voorzien extra werkdruk In 2019. Dan wordt de abonnementsregeling ingevoerd: een prettige verandering voor mensen die veel zorg en ondersteuning nodig hebben vanuit de Wmo. Hierdoor wordt het gebruik van algemene voorzieningen goedkoper. “Het is spannend of de gemeenten dit met de huidige bezetting aankunnen.” Op de vraag of er ook iets minder leuk is aan hun werk, noemen beiden de bureaucratie. Ze zijn behoorlijk wat tijd kwijt aan gespreksverslagen, rapportages en beschikkingen. Behalve luisteren en doorvragen moet je dus ook goed kunnen schrijven en samenvatten.
Blijven leren
Het is fijn om een vast aanspreekpunt bij DPA te hebben, vindt Daniëlle. “We hebben regelmatig telefonisch contact en mijn regiomanager komt ook langs. Ik kan altijd kan mailen of bellen om iets te vragen.” Bea beaamt dit: “We krijgen regelmatig scholing en training aangeboden, onder andere via DPA Academy. Zelf scholingswensen aangeven kan ook. Zo heb ik meegedaan aan Nationale Wmo-consulenten bijscholingsdag. Verder ben ik ervan overtuigd dat DPA voor mij een andere opdracht zoekt als ik het bij een opdrachtgever niet meer naar mijn zin zou hebben. Ze denken in alle opzichten met je mee.”
Vrijheid en groei
“DPA is een fijne werkgever die afspraken nakomt. Ik heb alleen maar goede ervaringen. Ze zorgen voor opdrachten die bij je passen en regelen alles eromheen uitstekend.” Daniëlle omschrijft DPA als een bureau met stijl en klasse dat in prima begeleiding op het gebied van opdrachten en scholing voorziet. “Zo voorkom je dat je vastroest of verstrikt raakt in een werksituatie die je leven vergalt. Ze organiseren trouwens ook leuke feesten.”
Alternatief voor vaste functie
Daniëlle concludeert dat werken via DPA een uitstekend alternatief is voor een vaste baan bij één gemeente. “Het gevoel van vrijheid en groei vind ik fijn. Je ontdekt wat je leuk vindt en wat je nog meer wilt leren. Op basis daarvan bepaal je wat je volgende opdracht is. Je doet telkens weer nieuwe kennis op en je leert ook van de verschillen in werkomgevingen.” Bea benadrukt dat dit ook voor gemeentes voordelen heeft. “Het Wmo-team kan iets leren van de ervaring die jij bij andere gemeenten hebt opgedaan. Zo zorgen we door netwerken, adviseren en delen voor waardevolle kruisbestuiving.”