Weet jij waar je kracht ligt?

Blog 28 maart 2014 1 min. lezen
blog_header_3.png
Nicolette-300x144.png

Wat is kennis en wat kunde en wanneer wordt het kracht? Ik vraag professionals regelmatig wanneer ze in hun kracht staan. Vaak krijg ik dan te horen aan welke voorwaarden hun (werk)omgeving moet voldoen. Slechts een enkeling gaat uit van zichzelf. Dit boeit me. Waarom zijn we ons onvoldoende bewust van onze eigen kracht? 

Durf de vraag te stellen

Weet jij waar je kracht ligt? Sta je hier weleens bij stil? En stel deze vraag ook aan je collega’s en vrienden? Ik doe dit regelmatig en kom dan tot (ver)heldere(nde) inzichten. Wel heeft het even geduurd voordat ik die mensen had gevonden die oprecht eerlijk tegen me zijn. Het is boeiend en tegelijkertijd confronterend om jezelf en anderen vragen te stellen als “Waar zit mijn kennis precies”, “Ben ik een van de weinigen met deze kennis of is het inmiddels gemeengoed” en “Is mijn kennis nog up to date?”. Ook belangrijk zijn de (markt)ontwikkelingen. Dit gaat gepaard met vragen als “Hoe kundig ben ik in het vertalen van mijn kennis naar de praktijk?”, “Hoe kom ik over, begrijp ik de interne politiek” en “Weet ik anderen te inspireren?”

Het zit vaak in details

Waarschijnlijk kom je er zo achter dat jouw kracht meer aan de kennis- of aan de kunde-zijde ligt. Of misschien juist in de combinatie van beiden. Als je weet wat je kracht is en waar hij ligt, dan weet je wat je moet doen om deze kracht te behouden en sterker te maken. Objectief gezien zijn de verschillen tussen professionals vaak klein. Het echte onderscheidende vermogen zit met name in hoe jouw dienstverlening wordt ervaren. Vraag anderen er daarom naar. En blijf jezelf ontwikkelen. Dan maak jij, de professional, het Krachtige verschil.

Meer weten? Kom dinsdagavond 15 april naar de gratis DPA Talent Masterclass ‘What’s the game of your name?’