Vraag naar Supply Chain Professionals groeit explosief

Blog 17 november 2017 3 min. lezen
Blog header 1

Organisaties hebben moeite om aan medewerkers te komen met de juiste kennis voor hun Supply Chain-functies. De vraag naar Planners en Supply Chain Managers steeg de laatste jaren explosief. Hoe komt dit? En waar gaat het naartoe?

Snel een bestelling geleverd krijgen. Veel klanten en consumenten vinden dit heel vanzelfsprekend. Om dit te kunnen bewerkstelligen is integraal ketenbeheer geëvalueerd van een populair kostenbesparingsinstrument naar een sterk concurrentiewapen. Organisaties willen digitalisering en innovaties vertalen naar de dagelijkse praktijk en zoeken de beste supply chain professionals om het perfecte orderproces te realiseren. Ondertussen wordt de arbeidsmarkt steeds krapper.

Kostenefficiëntie

De economische crisis heeft de wereld voor de industriële en de logistieke sector ingrijpend veranderd. Hierdoor groeide het besef dat integraal ketenbeheer veel kosten kan besparen. Ook zijn veel toonaangevende organisatie zoals Kraft en Heinz, Friesland en Campina, en Jacobs en Douwe Egbert gefuseerd. Om de synergie te benutten onderzoeken deze combinaties vanzelfsprekend ook hoe je ‘meer kunt doen voor minder’. Zo komen ze tot duurzame ketenoplossingen waarbij juist de Supply Chain Professional hard nodig is.

E-commerce

De stijging in de vraag naar Supply Chain Professionals tekent zich vooral af bij bedrijven met veel e-commerce activiteiten. Het grote volume aan kleine orders, het retourproces en de nadruk op orderfulfilment tegen minimale kosten stelt deze organisaties voor flinke uitdagingen. Hierbij gaat het niet alleen om het thuisbezorgen van producten, maar moet het bijvoorbeeld ook mogelijk zijn om een pakketje in een fysieke winkel af te halen. Dat vraagt om een goede koppeling tussen online en offline en een gedegen omnichannelstrategie. Zowel de processen rond productie en logistiek als de IT-koppelingen moeten goed op orde zijn.

Milieu

Het mooie is dat steeds meer organisaties zien dat integraal ketenbeheer een positieve impact heeft op het milieu, doordat alle milieuaspecten tijdens de levenscyclus van een product worden meegewogen. En zoals gebruikelijk bij een mes dat aan twee kanten snijdt, gaan de economie en het milieu steeds vaker hand in hand. Last but not least trekt de economie aan. Het consumentenvertrouwen neemt toe, en geld mag weer rollen. Heerlijk voor de winkelier, maar die is wel snel door zijn voorraad heen. Dit voorraadeffect werkt door de hele keten heen, wat simpelweg voor meer werk zorgt.

Multidisciplinaire kennis en kunde

Zoals de naam al aangeeft, gaat het bij integraal ketenbeheer over de gehele goederenstroom: van de aankoop van de grondstoffen naar de productie en distributie tot en met de levering bij de klant. Het betreft niet alleen de interne processen, maar ook de processen tussen organisaties. Dus van de productie van een cacaoplantage in Suriname tot en met de verplaatsing van een reep chocolade naar jouw voorraadkast! Supply chain management slaat bruggen tussen de verschillende functies en bekijkt alles vanuit de goederenstromen. Deze behoefte dient op meerdere lagen ingevuld te worden en vereist multidisciplinaire kennis, in combinatie met een sterk analytisch vermogen en sterke communicatieve vaardigheden.

Betere en slimmere samenwerking

Benamingen als integraal ketenbeheer, ketenmanagement en Supply Chain Management klinken behoorlijk gewichtig. Maar in feite zijn we gewoon méér, béter en slimmer gaan samenwerken. Tevens is er betere functionaliteit voor samenwerking. Denk maar aan internet, e-mail en nu ook BlockChain, robotisering en internet of things. En ja, als je deze innovaties op een positieve en constructieve manier inzet, gaat het werk nog beter en sneller.

De toekomst is aan Supply Chain Engineers

Schaarstevraagstukken ‘omdenken’, dat is een van de sterke punten van DPA. Daarom zet de onderneming nu ook in op Supply Chain Systems. Een goede zet, want dit is de toekomst van het Supply Chain-vakgebied. Steeds meer processen en activiteiten worden overgenomen door softwareoplossingen, robotisering, drones en zelfrijdende (vracht)auto’s. Kijk als Supply Chain Professional dus vooral verder dan de huidige (krappe) markt. Op dit moment is er veel vraag naar professionals die thuis zijn in planning, forecasting et cetera. Maar ik verwacht dat de markt meer op zoek gaat naar Supply Chain Engineers. Zodat je als het ware de volledige keten van cacaoplantage tot en met de chocoladereep zelf in je voorraadkast programmeert. En dit ontwikkelt zich sneller dan je denkt!

Neem contact op met Onno

Business Unit Director Stuur een bericht