Vanuit de advocatuur overstappen naar interim legal counsel

Blog 14 juni 2017 3 min. lezen
Supply chain hero image

Een overstap vanuit de advocatuur naar de functie Interim Legal Counsel door de ogen van een DPA Professional. Lees er meer over in de blog van Behnam Sobhani!

Medio 2015 maakte ik de overstap vanuit de advocatuur naar de specialisatie legal van DPA. Een bewuste keuze, en tegelijkertijd ook een stap in het onbekende. Ik wilde graag eens rondkijken in het bedrijfsleven, maar was ook volledig onbekend met de detacheringswereld. Nu werk ik alweer bijna twee jaar met veel plezier bij het specialisme legal. In deze blog maak ik de tussenstand op. Hoe heeft deze stap voor mij uitgepakt?

Toen ik bij legal aan de slag ging, was mijn insteek duidelijk: ervaring opdoen bij verschillende organisaties in bedrijfsjuridische functies. Ook wilde ik mezelf de tijd en ruimte geven om na te denken over een eventuele volgende loopbaanstap naar een vaste functie. Inmiddels heb ik de kans gehad om bij grote organisaties als PLUS Retail, LeasePlan en FrieslandCampina in de keuken te kijken. Zo kon ik ervaren hoe het er in het bedrijfsleven aan toegaat en hoe het dagelijkse leven van een bedrijfsjurist eruitziet.

Volop uitdaging

Werken als interim legal counsel is inhoudelijk ontzettend leerzaam. Je blijft uitgedaagd worden, vooral omdat je je om de zoveel tijd aan een nieuwe omgeving en nieuwe werkzaamheden moet aanpassen. Door deze ervaringen ben ik me geleidelijk een beeld aan het vormen van het soort bedrijf en het type sector waar ik bij een vervolgstap terecht zou willen komen. Daarbij is het prettig dat de consultants van legal altijd klaarstaan om hierover met je van gedachten te wisselen en je hierin te adviseren.

"Werken als interim legal counsel is inhoudelijk ontzettend leerzaam. Je blijft uitgedaagd worden, vooral omdat je je om de zoveel tijd aan een nieuwe omgeving en nieuwe werkzaamheden moet aanpassen."

Nieuwe elementen

Natuurlijk waren er ook elementen waar ik erg aan moest wennen. Bijvoorbeeld het feit dat je weinig contact hebt met je eigenlijke collega’s, de consultants bij legel en je mede-interimmers. Je bent immers meestal gedetacheerd bij een opdrachtgever. Gelukkig zijn er de nodige borrels en etentjes waarbij je goed kunt bijkletsen met je collega’s. Een ander voorbeeld is het feit dat je tussen opdrachten weleens ‘op de bank’ zit. Meestal duurt deze periode niet lang en kun je vrij snel weer aan de slag bij een nieuwe opdrachtgever. Het kan ook zijn dat er niet direct een passende opdracht(gever) is. Zeker als je net een intensieve opdracht achter de rug hebt, is het best even wennen om in zo’n tussenfase te zitten.

Omgaan met reistijd

Van alle zaken die nieuw voor me waren, moest ik het meest wennen aan het reizen. Hoewel het kiezen van een nieuwe opdrachtgever altijd in goed overleg met DPA plaatsvindt, is er altijd een kans dat een nieuwe opdracht met aanzienlijke reistijd gepaard gaat. Dit vereist enige flexibiliteit, en gelukkig denkt DPA hier altijd in mee door bijvoorbeeld hotelovernachtingen te regelen. Ook opdrachtgevers gaan hier in de praktijk flexibel mee om. Zo staan veel bedrijven tegenwoordig thuiswerken toe. Op die manier kun je je volledig op je werkzaamheden richten.

Leren en experimenteren

Al met al heeft deze stap tot nu toe goed uitgepakt. Ik heb een aantal leuke en uitdagende opdrachten gedaan bij verschillende opdrachtgevers en leer nog altijd veel bij. Voorlopig ben ik nog niet klaar met het interimmen. En als het tijd is voor een vervolgstap, dan weet ik zeker dat ik een weloverwogen keuze kan maken op basis van de ervaringen die ik nu opdoe. Iedereen die de overstap naar het bedrijfsleven overweegt, kan ik een stap naar de detachering ten zeerste aanraden – een ideale manier om te experimenteren!

Zou jij je kennis en ervaring ook willen verrijken door bij legal aan de slag te gaan? Lees meer over werken als interim legal counsel of neem contact op met Max Pieter Dijkstra via maxpieter.dijkstra@dpa.nl of 06 12 18 09 08.

Neem contact op met Diederik

Business unit manager Stuur een bericht