DPA Professionals compliance risk werken als compliance officer
Ervaring

Van starter tot ervaren CDD-analist bij DPA

‘Hoi Irene, ik zag je online cv en heb een leuke opdracht voor je. Bij een bank. Bel je me even?’, klonk de enthousiaste recruiter op mijn voicemail. ‘Bij een bank? Heeft ze m’n cv wel goed gelezen’, vroeg ik me af. Dat was toen. En nu zijn wel alweer vier spannende Customer Due Diligence ofwel CCD-jaren verder. In een boeiende sector waar ik nog lang niet uitgeleerd ben!

Een Meesterlijk aanbod

Eind 2015 mocht ik mij officieel Meester in de Rechten noemen. Specialisatie: strafrecht. Na een kantoorstage van vier maanden wist ik dat ik niet per se een toga aan hoefde, maar wél in de juridische sector wilde blijven. Nadat ik mijn cv had gepost, kreeg ik al snel een telefoontje van een recruiter over een CDD-functie. CDD? Nooit van gehoord. Maar omdat ik nieuwsgierig van aard ben, heb ik toch maar even teruggebeld. Toen ze een paar wetten noemde, had ze meteen mijn aandacht. Voor ik het wist zat ik weer in de schoolbanken, nu voor mijn WFT. En zo rolde ik het bankwezen in.

Van bakkertje op de hoek tot miljoenenconcern

De afgelopen twee jaar werkte ik als Due Diligence officer bij BNP Paribas in Amsterdam, waar ik hoofdzakelijk klanten reviewde. En dan niet het bakkertje op de hoek, maar bedrijven met een jaaromzet van 250 miljoen.

Dat bakkertje op de hoek reviewen heb ik trouwens ook gedaan, toen ik bij ING een jaar lang analyses schreef over het midden- en kleinbedrijf. Totaal ander werk, en ik zal je zeggen: eigenlijk veel spannender. Het risico op witwassen en financiering van terrorisme is hier namelijk een stuk zichtbaarder dan bij de ‘grote jongens’, waar de focus voornamelijk lag op reputatieschade voor de bank. Je checkt dan vooral of zo’n klant de laatste tijd niet negatief in de media is verschenen.

Bij mkb-klanten leer je veel over bestaande praktijken. Zo wordt er in sommige sectoren vrij makkelijk geld witgewassen. Bijvoorbeeld bij de in- en verkoop van oud ijzer waar veel met contant geld wordt betaald. Dat is misschien algemeen bekend, maar natuurlijk niet als je nog maar een ‘rookie’ bent. Al met al kan ik zeggen dat ik de afgelopen jaren veel heb geleerd. Door in verschillende keukens een kijkje te krijgen, heb ik veel kennis opgedaan en ben ik beslist geen groentje meer.

DPA maakt me beter

Sinds januari 2019 werk ik als compliance professional bij DPA. Ik ben overgestapt omdat ik hier in mijn vak door kan groeien, daar geloof ik heilig in. Ik zie mezelf uiteindelijk graag in een rol belanden waarin ik meer uit mijn juridische achtergrond kan halen: beleid toetsen aan regelgeving bijvoorbeeld, of nieuw beleid schrijven. Ik heb ook bewust voor DPA gekozen omdat ik – binnen het specialisme Compliance & Risk – opensta voor nieuwe uitdagingen, dat heb ik inmiddels wel bewezen. En daar leent detachering zich ook nog eens uitstekend voor. Kortom: ik ben hier heel goed op mijn plek.

Rabobank: here I come…

Op dit moment zit ik bij het Innovation Lab op de Gatwickstraat en binnenkort start ik bij de Rabobank als medior CDD-analist in het Regionale CDD Expert Team. Eerst een weekje training in Utrecht en Zeist waar ze me klaarstomen voor het echte werk. Daarna mag ik een mooie werkplek uitzoeken bij Rabobank Zaandam. Ik kan niet wachten!

Neem contact op met
Compliance & Risk

DPA-Professionals-privacy-informatiebeveiliging-contact-directeur-Paul-Schraven

Paul

Directeur privacy & informatiebeveiliging Bel Paul +31652302240