IMG 0682 sophiejansen PS

Sophie Jansen

Legal Counsel Intellectual Property Law
Ervaring

Van advocaat naar interim legal counsel: internationaal werken vanuit Zuid-Nederland

Een baan als advocaat is de droom van velen met een passie voor rechten. Maar eenmaal een tijd in die positie, lijkt het toch niet voor iedereen het eindstation. Heb je een prima baan als advocaat, maar heb je geen partnerschapambitie en worstel je met de werk-privébalans? Houd je van adviseren, maar wil je liever meer betrokken zijn bij de business en zien wat er binnen het bedrijf speelt? Sophie Jansen waagde de sprong en maakte na 7 jaar in de advocatuur de overstap naar het bedrijfsleven. Het afgelopen jaar werkte ze als interim legal counsel bij internationale organisaties Philip Morris International en NewCold. “Het is geweldig om voor deze bedrijven via DPA aan de slag te gaan.”

Ontdek meer over werken bij DPA

Over Sophie: “Handen vol, hart ook”

Sophie Jansen (33) groeide op in Bergen op Zoom, Brabant. Anders dan haar middelbareschoolliefde Alex vond ze het ‘piepklein’ tegen de tijd dat ze haar vwo-diploma behaalde. Ze vertrok dan ook naar de Randstad voor haar studie Rechten. In Utrecht behaalde ze haar bachelors notarieel en burgerlijk recht. Vervolgens behaalde ze in Amsterdam haar master informatierecht. Toen ze afstudeerde, kreeg ze direct een baan aangeboden bij advocatenkantoor LGL Legal in Bergen op Zoom. Ze keerde terug naar haar geboortestad in ‘het mooie Zuiden’ en trouwde met Alex. Samen kregen ze zoontjes Auguste (3) en Julien (1). “Handen vol, hart ook.”

IMG 2330 sophiejansen

Carrièrestart als advocaat

“Ik begon als juridisch medewerker bij LGL Legal en volgde daar mijn beroepsopleiding tot advocaat,” vertelt Sophie. “Als advocaat-stagiare startte ik met de algemene praktijk. Leerzaam, maar ik vind dat als je ergens goed in wil worden, je niet alles tegelijk kunt doen. Daarom heb ik me vervolgens gefocust op het ondernemingsrecht. Ik was actief in algemeen contractenrecht, vastgoed- en huurrecht en werd betrokken bij overnames. Vanuit mijn voorliefde voor design en ontwikkeling en mijn afstudeerrichting deed ik ook een stukje intellectueel eigendomsrecht. Ik adviseerde ondernemers en procedeerde voor hen. Een topstart van mijn carrière waarin ik veel mooie dingen heb meegemaakt. De basis voor waar ik nu sta.”

Is dit het dan?

Maar in je advocatenbestaan, komt er een onvermijdelijk reflectiemoment. “Ik dacht: is dit het dan? Ik had een mooie positie op een gerenommeerd kantoor in de regio, maar het was voor mij niet het eindstation. Ik twijfelde aan de advocatuur en miste daarom partnerschapambitie, altijd medewerker blijven vond ik geen perspectief. De meeste voldoening haalde ik uit mijn vaste relaties met klanten. Dat je meer en vooral eerder betrokken wordt en bijvoorbeeld al bij de contractonderhandelingen aan tafel zit. Niet het ad-hoc contact bij een geschil, dat vaak ook weer direct eindigt na een procedure. Weten wat er speelt, sneller kunnen schakelen, naast juridisch ook meer praktisch en commercieel kunnen denken en de impact van mijn adviezen zien. Dat zocht ik.”

De overstap maken naar legal counsel

“Als bij toverslag werd ik in die tijd benaderd door een recruiter van DPA via LinkedIn. Hij vertelde me over de functie van interim legal counsel en over de kansen en mogelijkheden die DPA daarin bood. Ik raakte geïnteresseerd en verdiepte me in de functie. Om een beter beeld te krijgen van de inhoud, sprak ik verschillende professionals van DPA over hun overstap vanuit de advocatuur. Zij konden zich helemaal vinden in mijn worstelingen en wensen. Als legal counsel zit je dichter op de business en heb je meer flexibiliteit in de inrichting van je uren. Daar komt nog bij dat je via DPA bij uiteenlopende, interessante bedrijven op opdracht kon gaan. Ook in het Zuiden. Niet geheel onbelangrijk voor mij, want met jonge kindjes is het wel fijn als je werk een beetje in de buurt is. Ik besloot de sprong in het diepe te wagen. Soms moet je springen om ergens te komen en dat is gelukt.”

Eerste succesvolle opdracht bij Philip Morris International

Inmiddels heeft Sophie haar eerste opdracht als interim legal counsel afgerond en heeft ze het ontzettend naar haar zin. “Ik kreeg een prachtige eerste opdracht bij Philip Morris. Een internationaal opererende tabaksproducent die actief is in 180 landen. Toevallig zit een van de grootste fabrieken in het pittoreske Bergen op Zoom. Bij mij op de hoek! Ik mocht als legal analyst het management en de raad van bestuur van diverse Nederlandse holdings juridisch adviseren. Ik nam deel aan bestuursvergaderingen, stelde uiteenlopende besluiten op en werkte aan diverse intercompany contracten. Ik had een goede klik met het bedrijf en legal team en mijn opdracht werd zodoende twee keer verlengd. De laatste twee maanden heb ik remote voor het legal team in Lausanne gewerkt. Deze opdracht paste perfect bij mij. Interessant om te werken voor zo’n grote corporate en ik vond het internationale aspect fantastisch. Ik had collega’s over de hele wereld.”

"Ik kreeg een prachtige eerste opdracht bij Philip Morris. Een internationaal opererende tabaksproducent die actief is in 180 landen. Toevallig zit een van de grootste fabrieken in het pittoreske Bergen op Zoom. Bij mij op de hoek!"

Legal counsel bij NewCold

In januari 2022 startte Sophie met haar tweede opdracht bij NewCold. “NewCold is een leider in de ontwikkeling en exploitatie van sterk geautomatiseerde koelcellen. De afgelopen jaren zijn ze hard gegroeid en inmiddels zijn ze wereldwijd actief. Mijn functie als legal counsel intellectual property law is nieuw. Ik krijg veel verantwoordelijkheid om hier zelfstandig invulling aan te geven. In deze functie inventariseer en bescherm ik alle bestaande en toekomstige intellectual property van het bedrijf en haar dochterondernemingen wereldwijd en werk ik nauw samen met de verschillende business units van NewCold. Ik wist in eerste instantie weinig van de techniek, dus voerde ik veel gesprekken met collega’s om er meer over te leren. Ik vind het leuk om me steeds in een andere markt te verdiepen.”

Helemaal op je plek

In haar eerste jaar als interim legal counsel heeft Sophie zowel vakinhoudelijk als persoonlijk veel geleerd. “Als advocaat is recht je core businesss, als interim legal counsel mag je zowel strategisch als commercieel meedenken. Daar word ik blij van. Ik vind het heel verfrissend om met andere collega’s dan enkel juristen samen te werken. Daarnaast heb ik ontdekt dat ik energie krijg van de dynamiek binnen internationaal opererende bedrijven. Als interim legal counsel moet je plug and play zijn, want je bent maar kort betrokken. Kennismaken en direct van meerwaarde zijn. Met mijn bagage als advocaat kan ik veel betekenen. Als advocaat weet je bij uitstek wat mis kan gaan en daarop kan ik nu goed anticiperen. De werk-privébalans ervaar ik als legal counsel beter, maar je werkt zeker niet minder hard. Het verschil zit in de uren en de flexibiliteit die je hebt in de inrichting ervan. Dat is heel fijn, zeker als jonge moeder met ambitie.”

Persoonlijke begeleiding

“DPA heeft er alles aan gedaan om te zorgen dat ik op mijn plek zit. Ik kreeg goede begeleiding en had, zelfs in coronatijd, verrassend veel contact met mijn DPA-collega’s. Ik voel me daardoor echt onderdeel van het DPA-team in plaats van enkel medewerker van mijn opdrachtgever. Mijn collega Frederique checkt geregeld hoe het met me gaat en of de opdracht nog bevalt. We lunchen regelmatig in Breda en voeren gesprekken over mijn ambities en wensen. Daardoor plaatsen ze me steeds op perfect aansluitende opdrachten.”

Postacademische opleiding bij Grotius Academie

“DPA biedt mij als interim legal counsel mooie kansen en investeert veel in mijn ontwikkeling. Zo mag ik starten met de specialisatieopleiding nationaal en internationaal contracteren bij Grotius Academie. Daarmee kan ik nog meer betekenen voor de internationale bedrijven die DPA in haar portefeuille heeft. Het is geweldig om deze bedrijven via DPA te kunnen ontdekken. Het geeft een enorme boost aan mijn cv en ik ontwikkel me razendsnel.”

Ook iets voor jou?

Mis jij net als Sophie iets in de advocatuur en overweeg je een stap naar het bedrijfsleven? Lees meer over werken als interim legal counsel bij DPA of neem vrijblijvend contact met ons op. We doen graag eens een digitaal bakje koffie met je om te kijken of het bij je past.

Ontdek meer over werken als interim legal counsel
Meer weten over werken bij DPA?

Neem contact op met Pien